Lassina Traore je zabil kar pet golov na stadionu Covebo v Venlu. Foto: EPA
Lassina Traore je zabil kar pet golov na stadionu Covebo v Venlu. Foto: EPA

Ajax je v soboto postavil zgodovinski mejnik. Venlo je na gostovanju odpravil kar s 13:0, kar je najvišja zmaga vseh časov v nizozemskem prvenstvu. Pet golov je dosegel izjemni napadalec Lassina Traore. Ključni trenutek se je zgodil v 52. minuti, ko je pri izidu 0:4 rdeči karton prejel branilec Venla Christian Kum. Gostitelji so takrat popolnoma razpadli in prejeli še devet golov. Rekord nizozemskega prvenstva pred soboto je imel prav tako Ajax, ki je maja 1972 ugnal Vitesse Arnhem z 12:1.

"Ajax ima močno zasedbo in lahko si privošči tudi rotacijo igralcev v prvenstvu. Prepričan sem, da bomo igrali precej bolje kot v soboto. Ajax ne igra zaprto, ampak napada z več igralci," je povedal trener Atalante Gian Piero Gasperini. Josip Iličić bo zelo verjetno začel na klopi, vstopil pa naj bi v drugem polčasu. Prejšnji teden je igral 22 minut proti Midtjyllandu in tudi podal za četrti gol.

Marco Rose zelo uspešno vodi Borussio iz Mönchengladbacha. V torek ga čaka izziv kariere proti kraljevemu klubu. Foto: EPA
Marco Rose zelo uspešno vodi Borussio iz Mönchengladbacha. V torek ga čaka izziv kariere proti kraljevemu klubu. Foto: EPA

Rose: Ne bomo le opazovali zvezdnikov Reala
Borussia iz Mönchengladbacha bo gostila madridski Real, ki je po zmagi na sobotnem el clasicu na stadionu Camp Nouu odločen popraviti še spodrsljaj iz uvodnega kroga Lige prvakov proti Šahtarju (2:3).

"V torek ne bomo le opazovali zvezdnikov Reala. Nima smisla veliko govoriti pred pomembno tekmo, ampak se je treba dokazati na zelenici. Že proti Interju smo pokazali preveč spoštovanja do slavnih tekmecev. Iz te tekme se moramo veliko naučiti. Zidana zelo spoštujem. Vedno ohrani hladno glavo, res ima veliko izkušenj," je na novinarski konferenci poudaril trener Borussie Marco Rose, ki ni najbolj zadovoljen z uvodnimi predstavami v Bundesligi. Borussia ima 8 točk in je na šestem mestu, za vodilnim Leipzigom pa zaostaja že pet točk.

Prejšnji teden je imela veliko priložnost za zmago nad Interjem na San Siru, a je Romelu Lukaku izenačil v 90. minuti (2:2).

Marko Nikolić je bil zadovoljen s točko Salzburgu (2:2). Lokomotiv je položaju boju za tretje mesto, ki vodi šestnajstino finala Evropske lige. Foto: Reuters
Marko Nikolić je bil zadovoljen s točko Salzburgu (2:2). Lokomotiv je položaju boju za tretje mesto, ki vodi šestnajstino finala Evropske lige. Foto: Reuters

Nikolić bo skušal ustaviti bavarski stroj
Nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić je pred eno najtežjih nalog. Skušal bo ustaviti Bayern, ki tudi v novi sezoni melje vse pred seboj. V Ligi prvakov so Bavarci nanizali neverjetnih 12 zmag zapored. V sredo je pravo lekcijo prejel madridski Atletico (4:0), v soboto pa je Eintracht na trenutke deloval kot kakšna kadetska ekipa (5:0).

"Bayern je izjemno nevaren, odlično izpelje protinapade, predložki z obeh strani so natančni. Ne smemo pozabiti na najboljšega napadalca v Evropi Roberta Lewandowskega. Morda smo lahko včasih zadovoljni tudi s točko, a skušali bomo osvojiti vse tri. Pomerili se bomo z najboljšo ekipo v Evropi in zdaj zagotovo ni pravi čas, da odgovarjam vsem kritikom, ki ne verjamejo v našo ekipo," je razmišljal Nikolić, ki je bil na pragu naslova v Stožicah aprila 2016, a je moral oditi zaradi neprimernih opazk na tekmi proti Zavrču. Njegov naslednik Rodolfo Vanoli je nato le še potrdil prvi naslov Olimpije po 21 letih.

Flick računa tudi na Gnabryja
Hansi Flick bo naslednji teden eno leto opravljal delo glavnega trenerja Bayerna. Njegovi uspehi so osupljivi. Marsikdo je po trojni kroni v pretekli sezoni dejal, da bodo Bavarci precej padli. Začetek nove sezone je pokazal, da so še vedno lačni uspeha.

Jan Oblak in soigralci se bodo skušali pobrati po polomu na Allianz Areni.  EPA
Jan Oblak in soigralci se bodo skušali pobrati po polomu na Allianz Areni. EPA

"Zame je Bundesliga kruh in maslo. Zelo sem zadovoljen z zadnjimi tremi tekmami. Liga prvakov je prav posebno tekmovanje in tudi v letošnji sezoni imamo visoke cilje. Ogledal sem si tekme Lokomotive, ki je prejela najmanj zadetkov v prvenstvu. V napadu sta odlična Smolov in Eder," je dejal Flick, ki je v Moskvo pripeljal tudi Serga Gnabryja. Zadnji testi so pokazali negativen izvid na koronavirus.

Müller pravi vodja na zelenici
Pod vodstvom Flicka je v sijajni formi Thomas Müller. Postal je desna roka trenerja na zelenici. Zelo težko je tiho in najzgovornejši nogometaš Bundeslige je tudi na igrišču vodja. Na praznih stadionih se to še posebej opazi. Vseskozi daje navodila soigralcem in predvsem mlajšim nogometašem to zelo pomaga.

"Trenutno smo zares močni, ampak to nam ne bo prav nič pomagalo marca in aprila, ko so na sporedu izločilni boji Lige prvakov," je opozoril Müller.

Vinčić bo sodil na Old Traffordu
Slavko Vinčić bo prvič po aferi v BiH sodil v Ligi prvakov. Uefa ga je delegirala za tekmo med Manchester Unitedom in Leipzigom v sredo ob 21.00. Njegova pomočnika na Old Traffordu bosta Tomaž Klančnik in Grega Kordež, četrti sodnik bo Asmir Sagrković. Videosodnik bo Matej Jug.

Mariborčan Vinčić je po pomladanski aferi, ko se je znašel na prizorišču obsežne racije policije v Bosni in Hercegovini, nadaljuje mednarodno sodniško kariero. Vinčić je že sodil v prvi in drugi ligi.

2. krog, skupina A, torek ob 18.55:
LOKOMOTIV MOSKVA – BAYERN

Verjetni postavi:

Lokomotiv: Guilherme, Živogljadov, Ćorluka, Murilo, Ribus, Žemaletdinov, Kulikov, Krychowiak, Miračhuk, Lisakovič, Eder.

Bayern: Neuer, Pavard, Süle, Alaba, Hernandez, Kimmich, Tolisso, Coman, Müller, Sane, Lewandowski.

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)

Ob 21.00:
ATLETICO MADRID - SALZBURG (Oblak)

Lestvica:                           
BAYERN             1  1 0 0  4:0  3 
LOKOMOTIV MOSKVA   1  0 1 0  2:2  1 
SALZBURG           1  0 1 0  2:2  1 
ATLETICO MADRID    1  0 0 1  0:4  0 

Skupina B, ob 18.55:
ŠAHTAR DONECK – INTER (Handanović)

Ob 21.00:
BORUSSIA (M) – REAL MADRID

Verjetni postavi:

Borussia Mönchengladbach: Sommer, Lainer, Elvedi, Ginter, Bensebaini, Kramer, Neuhaus, Hofmann, Stindl, Thuram, Plea.

Real Madrid: Courtois, Lucas Vazquez, Varane, Ramos, Mendy, Modrić, Valverde, Casemiro, Kroos, Benzema, Vinicius Junior.

Sodnik: Orel Grinfeld (Izrael)

Lestvica:                           
ŠAHTAR DONECK      1  1 0 0  3:2  3 
BORUSSIA (M)       1  0 1 0  2:2  1 
INTER              1  0 1 0  2:2  1 
REAL MADRID        1  0 0 1  2:3  0 

Skupina C, ob 21.00:
PORTO – OLYMPIACOS

MARSEILLE – MANCHESTER CITY

Lestvica:                          
MANCHESTER CITY    1  1 0 0  3:1  3
OLYMPIACOS         1  1 0 0  1:0  3
MARSEILLE          1  0 0 1  0:1  0
PORTO              1  0 0 1  0:3  0

Skupina D, ob 21.00:
LIVERPOOL – MIDTJYLLAND

ATALANTA – AJAX

Verjetni postavi:

Atalanta: Sportiello, Toloi, Romero, Djimsiti, Hateboer, Pašalić, Freuler, Gosens, Gomez, Zapata, Muriel.

Ajax: Onana, Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico, Klaassen, Gravenberch, Martinez, Promes, Tadić, Traore.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Lestvica:                           
ATALANTA           1  1 0 0  4:0  3 
LIVERPOOL          1  1 0 0  1:0  3 
AJAX               1  0 0 1  0:1  0 
MIDTJYLLAND        1  0 0 1  0:4  0