Lionel Messi, Neymar in soigralci razmišljajo le o Ligi prvakov. PSG je v finalu igral le pred dvema letoma, ko je bil v finalu boljši Bayern z 1:0. Foto: EPA
Lionel Messi, Neymar in soigralci razmišljajo le o Ligi prvakov. PSG je v finalu igral le pred dvema letoma, ko je bil v finalu boljši Bayern z 1:0. Foto: EPA

"V Parizu se govori le o Ligi prvakov. V garderobi se igralci pogovarjajo o prvi tekmi in himni pred tekmo. Juventus ima odlično ekipo, veliko izkušenih igralcev zna igrati v tem tekmovanju. Trener Allegri je velik taktik. Njegove ekipe so bile vedno organizirane in težko je zadeti proti njim. Vseeno sem prepričan, da lahko na domačem igrišču zmagamo," je povedal trener PSG-ja Christophe Galtier.

55-letni Massimiliano Allegri je med letoma 2014 in 2019 uspešno vodil Juventus. Lani se je vrnil na vročo klop po dveh letih odmora. Foto: EPA
55-letni Massimiliano Allegri je med letoma 2014 in 2019 uspešno vodil Juventus. Lani se je vrnil na vročo klop po dveh letih odmora. Foto: EPA

Stara dama še ne pozna poraza v Serie A, a je že trikrat remizirala in zaostaja štiri točke za vodilno Atalanto. V soboto v Firencah je počival odlični napadalec Dušan Vlahović, njegovi soigralci so po povprečni predstavi izvlekli točko (1:1).

"PSG je glavni favorit za zmago v Ligi prvakov v tej sezoni. Angel di Maria še ni pripravljen, nima smisla tvegati že na začetku sezone. V naši skupini bo za napredovanje verjetno treba zbrati 10 točk in lepo bi bilo začeti s kakšno točko že v torek. Navijači bodo lahko uživali, pričakujem tehnično dovršen nogomet," je razmišljal Allegri.

Pogba gre na operacijo in bo izpustil SP
Paul Pogba bo zelo verjetno manjkal na svetovnem prvenstvu v Katarju, potem ko se je odločil za operacijo poškodovanega kolena. Francoz se je po šestih letih igranja pri Manchester Unitedu julija vrnil v Torino, a zaradi zdravstvenih težav ni bil v kadru stare dame.

"Pogba je v današnjih dopoldanskih urah opravil trening, a ga je zelo hitro končal. V klubu smo se odločili, da gre na operacijo," je dejal Allegri. Na vprašanje, ali bo Pogba nastopil na SP-ju v Katarju, ki se začne čez 75 dni, Francija pa bo branila prvo mesto iz Rusije 2018, pa je Allegri odgovoril: "To ni moj problem. Bolj me skrbi, da za Juventus ne bo mogel igrati do januarja prihodnje leto."

Kovačić: Srce mi vedno bije za Dinamo
Zagrebški Dinamo je v zadnjem krogu kvalifikacij v pravem trilerju na stadionu Maksimir s 4:1 po podaljšku ugnal Bodo Glimt. Veselje je bilo nepopisno, osmič so se hrvaški prvaki uvrstili v skupinski del Lige prvakov. V skupini E so avtsajderji, v Zagreb pa bosta prišla še Salzburg in Milan.

Nogometaši Chelseaja so opravili večerni trening na stadionu Maksimir. Foto: EPA
Nogometaši Chelseaja so opravili večerni trening na stadionu Maksimir. Foto: EPA

Na stadion Maksimir se bo vrnil Mateo Kovačić, ki je bil danes na novinarski konferenci. Hrvaški reprezentant je med letoma 2010 in 2013 uspešno igral za Dinamo, potem se je dokazal tudi pri Interju in Realu, štiri leta pa nosi dres ekipe s Stamford Bridgea.

"Komaj čakam, da se začne tekma. Vedno mi srce bije za Dinamo, a tokrat sem na drugi strani in seveda bom iztisnil vse za zmago. Ogromno prijateljev me je prosilo za vstopnice. Srečen sem, da sem jih pravočasno kupil. Dinamo raste iz sezone v sezono, pozna se dobro delo. Soigralci so si ogledali tekmo Hajduk – Villarreal in me spraševali, ali jih čaka tako vzdušje. Povedal sem jim, da bo še glasneje. Ogledniki Chelseaja so me spraševali o Jošku Gvardiolu. Pred njim je svetla prihodnost. Številni evropski klubi so ga opazili," je razlagal Kovačić.

Trener Ante Čačić ni priljubljen pri navijačih Dinama. Na začetku sezone je prejel žvižge že ob prihodu na stadion. Uvrstil se je v skupinski del Lige prvakov, v prvenstvu pa je odpravil Hajduk s 4:1, Osijek s 5:2 in Rijeko s 3:1. Dinamo ima po osmih krogih že 22 točk in tekmeci so daleč zadaj.

Thomas Tuchel pričakuje, da bodo njegovi izbranci brez podcenjevanja odigrali uvodno tekmo Lige prvakov. Foto: EPA
Thomas Tuchel pričakuje, da bodo njegovi izbranci brez podcenjevanja odigrali uvodno tekmo Lige prvakov. Foto: EPA

Tuchel: Če se bomo spustili na njihovo raven, nam ne bo lahko
"Vsi smo si želeli takega izziva. Na nobeni tekmi skupinskega dela ne bomo favoriti. Vse skupaj je le nagrada za igralce in navijače. Ne bomo se predali vnaprej, tudi proti najboljšim ekipam v Evropi bomo skušali igrati odprto, ko bomo dobili priložnost," je povedal Čačić.

Thomas Tuchel si je oddahnil po sobotni zmagi nad West Hamom z 2:1. Odločil je Kai Havertz dve minuti pred koncem. "Dinamo je vajen zmag. Zaslužili so si nastop v skupinskem delu, kvalifikacije so vedno težke. Ogledal sem si nekaj njihovih tekem. Na obeh bočnih položajih so zelo dobro zasedeni, tudi v napadu so nevarni. V torek ne bodo pod pritiskom. Mi moramo narekovati ritem igre. Če se bomo spustili na njihovo raven, nam ne bo lahko," je poudaril trener modrih Tuchel, ki je maja lani osvojil naslov evropskega prvaka.

Zgoščen spored tekem v skupinskem delu
V 68. izdaji elitnega klubskega tekmovanja na stari celini sodeluje 32 klubov, številni ambiciozni med njimi pa bodo skušali do 10. junija, ko bo v Carigradu na sporedu finale, ustaviti madridski Real na poti do 15. lovorike v tem tekmovanju. Zaradi svetovnega prvenstva v Katarju, ki se bo začelo 20. novembra in končalo 18. decembra, bo skupinski del tekmovanja končan že 2. novembra.

Real zbral pet naslovov v zadnjem desetletju
Med elito bo naslov branil Real iz Madrida, ki je v Parizu 28. maja po zaslugi zadetka Viniciusa Juniorja in odlični vratarski predstavi Thibauta Courtoisa premagal Liverpool z 1:0 in še 14. svoje ime vpisal med zmagovalce tega prestižnega tekmovanja. Stavnice največ možnosti pripisujejo Manchester Cityju, sledita pa Liverpool in PSG. Pred Realom je na seznamu izpostavljenih klubov še serijski nemški prvak Bayern. Podobno je bilo tudi lani, a je Real znova dokazal, da je v izločilnih bojih težko premagljiv. Kraljevi klub je tako potrdil naziv nespornega vladarja evropskih zelenic v zadnjem desetletju. Kar petkrat je dvignil pokal najboljšega (2013/14, 15/16, 16/17, 17/18, 21/22), na večni lestvici pa za njimi s sedmimi naslovi sledijo nogometaši Milana, po šest jih imata Bayern in Liverpool, pet pa jih je osvojila Barcelona.

Štirje Slovenci med elito
Jan Oblak bo to sezono eden od četverice Slovencev v Ligi prvakov. V finalu je igral že v sezoni 2015/16, ko je moral na San Siru priznati premoč Realu po streljanju enajstmetrovk. Tokrat ga v skupini B čakajo tekme proti Bayerju, Bruggeju in Portu.

Samir Handanović je z Interjem šele v zadnjih štirih sezonah okusil evropsko elito in le enkrat napredoval iz skupinskega dela. Tudi tokrat bo naloga zahtevna, saj bo v skupini C Inter meril moči z Barcelono, Bayernom in Viktorio Plzen. Bavarci prihajajo na San Siro že v sredo ob 21.00.

Na svojo priložnost bo v skupini F čakal tudi Kevin Kampl. Z Leipzigom se bo udaril z Realom, Celticom in Šahtarjem iz Donecka. Prihodnjo sezono bo Benjamin Šeško po odmevnem prestopu združil moči s Kamplom, v tej sezoni pa bo igral še za Salzburg in se v skupini E najprej pomeril z Milanom.


1. krog, torek, skupina E, ob 18.45:
DINAMO ZAGREB – CHELSEA

Verjetni postavi:

Dinamo Zagreb: Livaković, Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić, Ademi, Mišić, Ivanušec, Baturina, Oršić, Petković.

Chelsea: Arrizabalaga, Chalobah, Koulibaly, Fofana, James, Jorginho, Kovačić, Chilwell, Mount, Sterling, Havertz.

Sodnik: Istvan Kovács (Romunija)

Ob 21.00:
SALZBURG – MILAN
(Šeško)

Skupina F, ob 21.00:
RB LEIPZIG – ŠAHTAR DONECK
(Kampl)
CELTIC – REAL MADRID

Skupina G, ob 18.45:
BORUSSIA (D) – KÖBENHAVN
Ob 21.00:
SEVILLA – MANCHESTER CITY

Skupina H, ob 21.00:
PARIS SG – JUVENTUS

Verjetni postavi:

Paris SG: Donnarumma; Sergio Ramos, Marquinhos, Kimpembe; Hakimi, Verratti, Vitinha, Nuno Mendes; Messi, Mbappé, Neymar

Juventus: Perin; Danilo, Bonucci, Bremer, Alex Sandro; Locatelli, Paredes, Rabiot; Cuadrado, Vlahović, Kostić

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)

BENFICA – MACCABI HAIFA


Sreda, skupina A, ob 18.45:
AJAX – RANGERS
Ob 21.00:
NAPOLI – LIVERPOOL

Skupina B, ob 21.00:
ATLETICO MADRID – PORTO
(Oblak)
CLUB BRUGGE – BAYER LEVERKUSEN

Skupina C, ob 21.00:
BARCELONA – VIKTORIA PLZEN
INTER – BAYERN
(Handanović)

Skupina D, ob 18.45:
EINTRACHT – SPORTING LIZBONA
Ob 21.00:
TOTTENHAM – MARSEILLE