Luka Modrić in soigralci so odločeni, da popravijo vtis po lanskem visokem porazu proti Manchester Cityju. Foto: EPA
Luka Modrić in soigralci so odločeni, da popravijo vtis po lanskem visokem porazu proti Manchester Cityju. Foto: EPA

Predlani je kraljevi klub v dramatičnem polfinalu izločil City. Prvo tekmo v Manchestru so dobili sinjemodri s 4:3, ki so nato tudi na stadionu Santiago Bernabeu vse do konca rednega dela vodili z 1:0. Rodrygo je izenačil v 90. minuti, že v naslednji akciji pa je izsilil podaljšek, ki ga je z bele točke odločil Karim Benzema v 95. minuti. Real Madrid je nato v finalu premagal Liverpool z 1:0.

Tudi lani sta se ekipi pomerili v polfinalu. V Madridu je bilo 1:1, v Manchestru pa je bil City boljši kar s 4:0. Bernardo Silva je z dvema zadetkoma v prvem polčasu zapečatil usodo Reala.

Rüdiger računa, da bodo znova odrezali Haalanda
Kraljevi klub prepričljivo vodi v španskem prvenstvu. Osem krogov pred koncem ima osem točk naskoka pred Barcelono. Poškodovana sta vratar Thibaut Courtois in odlični AVstrijec David Alaba.

Carlo Ancelotti je bil evropski prvak z Milanom v letih 1989 in 1990 še kot igralec. V letih 2003 in 2007 je sedel na klopi Milančanov, ko so osvojili Ligo prvakov. Tudi z Realom je dvakrat dvignil prestižni pokal (2014 in 2022).  Foto: EPA
Carlo Ancelotti je bil evropski prvak z Milanom v letih 1989 in 1990 še kot igralec. V letih 2003 in 2007 je sedel na klopi Milančanov, ko so osvojili Ligo prvakov. Tudi z Realom je dvakrat dvignil prestižni pokal (2014 in 2022). Foto: EPA

"Letošnja sezona je odlična. Zelo smo zadovoljni. Vsi se hkrati zavedamo, da je Liga prvakov najpomembnejše tekmovanje za klub, in moramo se prebiti v polfinale. V lanskem polfinalu smo na domači tekmi odigrali zelo dobro. Haalanda smo dobro nadzorovali. Na celotni tekmi ni prejel skoraj nobene uporabne žoge. Naš načrt v torek je podoben. Nadzorovati moramo De Bruyneja in Haalanda," je poudaril branilec Antonio Rüdiger, ki bo tudi steber obrambe nemške reprezentance na domačem Euru.

Ancelotti še vedno zelo nervozen pred ključnimi tekmami
"Na takih tekmah je ključna mentalna priprava. Zelo samozavestni smo pred tekmo. Imamo dovolj kakovostno ekipo, da se enakovredno kosamo z branilci naslova. Ta tekma je vrhunec klubskega nogometa v Evropi. Lanski polfinale ne pomeni nič. Prepričan sem, da smo v nekaterih podrobnostih boljši od Cityja, imamo pa tudi slabosti. Še vedno sem zelo nervozen v zadnjih urah pred tako pomembno tekmo. Take tekme me držijo pokonci. To je gorivo zame," je na novinarski konferenci povedal trener Carlo Ancelotti.

Pep Guardiola se znova ni uspel izogniti obračunu z Realom. Foto: EPA
Pep Guardiola se znova ni uspel izogniti obračunu z Realom. Foto: EPA

Guardiola: Lani Real sploh ni igral slabo, mi pa smo bili odlični
Pep Guardiola je Ligo prvakov dobil v letih 2009 in 2011 na klopi Barcelone, nato pa je 12 let čakal na "pokal z velikimi ušesi". Dvignil ga je znova lani.

"Če smo lahko Ligo prvakov dobili enkrat, jo zagotovo lahko še drugič. Zelo težko je izločiti Real dve leti zapored. Upam, da bomo nadzorovali Viniciusa Juniorja. Kyle Walker je najprimernejši za to nalogo, a se je poškodoval na prijateljski tekmi. Ključno bo, da ostanemo v igri pred povratno tekmo. Lani Real sploh ni igral slabo, mi pa smo bili odlični," je poudaril 53-letni Katalonec. Poleg Walkerja je poškodovan tudi Nathan Ake.

Rodri je bil junak lanskega finala Lige prvakov v Carigradu. Foto: Reuters
Rodri je bil junak lanskega finala Lige prvakov v Carigradu. Foto: Reuters

Rodri: Skrivnosti med ekipama ni
V lanski sezoni je City dobil trojno krono. V finalu Lige prvakov je v Carigradu premagal Inter z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel vezist Rodri sredi drugega polčasa.

"Seveda smo lani doživeli nepozaben finale, a trenutno o tem ne razmišljamo preveč. Lani smo se v polfinalu srečali z Realom, ki pa je zdaj drugačna ekipa. Mislim, da smo dobro stopnjevali formo. Odlično smo pripravljeni. Pričakujem zelo naporno tekmo v Madridu, skrivnosti med ekipama ni. Mi branimo naslov in zelo si želimo ponoviti uspeh," je razlagal Rodri.

Trener Reala Ancelotti pričakuje tehnično zelo lepo tekmo proti Cityju

Arteta: Vsi porazi proti Bayernu so preteklost
Arsenal je v soboto z odlično predstavo odnesel tri točke iz Brightona (0:3) in se znova zavihtel na prvo mesto Premier lige. Topničarji lovijo prvi naslov angleškega prvaka po zgodovinski sezoni 2003/04, ko je brez poraza osvojil prestižni naslov pod vodstvom Arsena Wengerja.

"Čaka nas velik test proti eni izmed najboljših ekip v zgodovini Lige prvakov. Vedno sem občudoval Thomasa Tuchla, ki je vodil tudi Chelsea. Veliko sem se naučil od njega. Analiziral sem igro Bayerna, in hitro je bilo jasno, da je to izjemna ekipa. Imamo možnosti za napredovanje, če bomo prikazali najboljšo predstavo, ki jo zmoremo. Vsi porazi proti Bayernu so preteklost. Dokazati moramo, da smo se izboljšali. Veliko smo se naučili v zadnjih mesecih," je razmišljal trener Arsenala Mikel Arteta.

Ključno bo, da Kane ne bo dobil uporabnih žog
Novinarji so ga veliko spraševali o najboljšem strelcu Bundeslige. Harry Kane je dosegel že 32 zadetkov v Bundesligi, potem ko je dolga leta tresel mrežo Arsenala v dresu Tottenhama.

"Ne bomo igrali le proti Harryju Kanu. Vsi seveda poznamo njegove številke. V zadnjem desetletju je bil neverjeten. Ključno bo, da ne bo dobil veliko uporabnih žog. Ima odlične soigralce, ki ga vseskozi iščejo, Harry pa lahko na različne načine dosega zadetka."

Najbolj napeto leta 2013, pred šestimi leti pa enosmerni promet
Bayern je v letih 2005, 2013, 2014 in 2017 izločil Arsenal v osmini finala Lige prvakov. Izjemno napeto je bilo marca 2013, ko so Bavarci v Londonu zmagali s 3:1, nato v Allianz Areni izgubili z 0:2. Takrat je še veljalo pravilo zadetka v gosteh, Bayern se je prebil v četrtfinale in nato pod vodstvo Juppa Heynckesa tudi postal evropski prvak.

Pred šestimi leti so Bavarci povozili topničarje v osmini finala. Na obeh tekmah je bilo 5:1. Izkazali so se Arjen Robben, Robert Lewandowski, Thiago Alcantara in Arturo Vidal.

Thomas Tuchel je bil nasmejan na zadnjem treningom pred velikim obračunom na stadionu Emirates. Navijači Bayerna se v letošnji sezoni ne smejijo veliko, komaj že čakajo, da bo Tuchel zapustil klop 33-kratnih nemških prvakov. Foto: EPA
Thomas Tuchel je bil nasmejan na zadnjem treningom pred velikim obračunom na stadionu Emirates. Navijači Bayerna se v letošnji sezoni ne smejijo veliko, komaj že čakajo, da bo Tuchel zapustil klop 33-kratnih nemških prvakov. Foto: EPA

Tuchel po zadnjih dveh porazih pričakuje odgovor na zelenici
Veliko stvari se je spremenilo v Münchnu. Po enajstih zaporednih naslovih nemškega prvaka bo Bayern prestižni "solatni krožnik" predal Leverkusnu. Neporaženi Bayer ima ogromnih 16 točk naskoka.

Lani se je Bayern izvlekel v zadnjem krogu, ko je Borussia v Dortmundu le remizirala v Mainzu (2:2). Ni prišlo do velikih sprememb, ki pa bodo na vrsti letos poleti. Novi športni direktor Max Eberl mora najprej poiskati novega trenerja.

"V Ligi prvakov smo v letošnji sezoni igrali zelo dobro. Minimalni cilj smo že dosegli. Ne more se kar vsak klub prebiti v četrtfinale. Zdaj moramo prikazati dve odlično predstavi za polfinale. Arsenal prevladuje na večini tekem v Premier ligi, ki je najmočnejša na svetu. Trener Arteta je vnesel zmagovalno miselnost v klub. Pustil je že močan pečat. Imamo izkušeno ekipo, ki je odigrala številne težke tekme v Ligi prvakov. Unovčiti moramo svoje prednosti, ki jih zagotovo imamo," je na večerni novinarski konferenci v Londonu povedal trener Thomas Tuchel.

Pred tremi leti je popeljal Chelsea do naslova evropskega prvaka. V Münchnu je marca lani nasledil Juliana Nagelsmanna, a se ni ujel z igralci. Konec maja bo zapustil klop Bayerna, čeprav se mnogi navijači čudijo, da je vedno na vročem stolčku po petih porazih v spomladanskem delu Bundeslige.

Sramotna predstava v Heidenheimu
Po domačem porazu proti Dortmundu z 0:2 je v soboto sledil nov šok. Palček med nemško elito Heidenheim je v soboto ob odmoru zaostajal z 0.2, nato pa popolnoma nadigral serijske prvake v drugem polčasu (3:2).

"Zasluženo smo se znašli pod plazom kritik, saj smo v pokalu in v Bundesligi razočarali. V četrtfinalu Lige prvakov smo lahko konkurenčni le, če bomo prikazali pravi obraz. V torek ne bomo igrali tekme nemškega prvenstva! Po zadnjih dveh porazih pričakujem odgovor na zelenici. Trenutno na igrišču nismo sproščeni, mučimo se, nič ne steče samo od sebe," je dodal Tuchel.


Liga prvakov v nogometu

Četrtfinale, prve tekme, torek ob 21.00:
ARSENAL – BAYERN

Verjetni postavi:

Arsenal: Raya, White, Saliba, Gabriel, Tomijasu, Jorginho, Rice, Ødegaard, Saka, Havertz, Martinelli.

Bayern: Neuer, Kimmich, de Ligt, Dier, Guerreiro, Laimer, Goretzka, Sane, Musiala, Coman, Kane.

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)


REAL MADRID – MANCHESTER CITY

Verjetni postavi:

Real Madrid: Lunin, Carvajal, Tchouameni, Rüdiger, Mendy, Valverde, Kroos, Camavinga, Bellingham, Vinícius Junior, Rodrygo.

Man. City: Ederson, Lewis, Stones, Ruben Dias, Akanji, Rodri, Bernardo Silva, De Bruyne, Foden, Grealish, Haaland.

Sodnik: Francois Letexier (Francija)

Povratni tekmi bosta 17. aprila.


Sreda ob 21.00:
ATLETICO MADRID – BORUSSIA DORTMUND

Verjetni postavi:

Atletico: Oblak, Lino, Azpilicueta, Gimenez, Witsel, Molina, De Paul, Koke, Marcos Llorente, Morata, Griezmann.

Borussia (D): Kobel, Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen, Sabitzer, Can, Sancho, Brandt, Adeyemi, Füllkrug.

Sodnik: Marco Guida (Italija)


PARIS SG – BARCELONA

Verjetni postavi:

Paris SG: Donnarumma, Zaire-Emery, Marquinhos, Hernandez, Nuno Mendes, Vitinha, Ugarte, Fabian Ruiz, Dembele, Mbappe, Barcola.

Barcelona: Ter Stegen, Kounde, Ronald Araujo, Cubarsí, Joao Cancelo, F. de Jong, Christensen, Gündogan, Yamal, Lewandowski, Raphinha.

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)

Povratni tekmi bosta 16. aprila.


Polfinale, prvi tekmi, 30. aprila/1. maja:
ATLETICO/BORUSSIA (D) – PSG/BARCELONA

ARSENAL/BAYERN MÜNCHEN – REAL MADRID/MANCHESTER CITY

Povratni tekmi 7. in 8. maja.

Finale bo v soboto, 1. junija, v Londonu. Stadion Wembley bo gostil že osmi finale za evropskega prvaka.