Roma se je med najboljše štiri ekipe v Evropi uvrstila prvič po letu 1984, ko se je prebila v finale. Foto: Reuters
Roma se je med najboljše štiri ekipe v Evropi uvrstila prvič po letu 1984, ko se je prebila v finale. Foto: Reuters
Daniele De Rossi
Veselje Danieleja De Rossija po zadetku z 11-metrovke za 2:0. Foto: Reuters
Edin Džeko
Edin Džeko je v 6. minuti takole premagal Marca Andreja ter Stegna. Foto: Reuters
Mohamed Salah
Mohamed Salah (desno) je v 56. minuti izenačil na Etihadu. Foto: Reuters
Gabriel Jesus
Gabriel Jesus je že v drugi minuti popeljal Manchester City v vodstvo. Foto: Reuters
Zadetki s tekme Manchester City – Liverpool

Roma je šele tretja ekipa, ki je v izločilnih dvobojih Lige prvakov nadomestila zaostanek treh zadetkov s prve tekme. V sezoni 2003/04 je to v četrtfinalu uspelo Deportivu proti Milanu (1:4, 4:0), lani pa prav Barci v osmini finala proti PSG-ju (0:4, 6:1).
V polfinale napredujejo tudi nogometaši Liverpoola, ki so še drugič ugnali Manchester City (2:1), prejšnji teden je bilo na Anfieldu 3:0.
Strelci Džeko, De Rossi in Manolas
Že začetek tekme na Olimpicu je bil po okusu Rominih navijačev. Ta je namreč hitro povedla, v 6. minuti je Edin Džeko v polno meril iz bližine po globinski podaji Danieleja De Rossija.
Rimljani so si do odmora priigrali še tri lepe priložnosti prek Džeka in Patrika Schicka. Češki napadalec je v 13. minuti po strelu iz kota z glavo streljal za las čez vrata, v 29. minuti pa prav tako z glavo malo mimo vrat. V 37. minuti se je po strelu Džeka z glavo izkazal Marc Andre ter Stegen, ki je uspel izbiti žogo izpod prečke. Barcelona se v prvem polčasu ni preveč naprezala.

V 58. minuti so se glasni domači navijači znova veselili. Po prekršku Gerarda Piqueja nad Džekom je sodnik Clement Turpin pokazal na 11-metrovko, uspešno pa jo je izvedel De Rossi, tako da je bilo na Olimpicu pred zadnje pol ure še vse odprto.
In res, v 82. minuti je Roma zadela še enkrat. Iz kota je podal rezervist Cengiz Ünder, na bližnji vratnici pa je žogo z glavo za hrbet ter Stegna preusmeril Kostas Manolas.
Barcelona je v zadnjih 10 minutah morala vse moči preusmeriti v napad, toda niti v štirih minutah sodnikovega podaljška ji ni uspelo zadeti in slavje na tribunah se je lahko začelo. Roma se je med najboljše štiri ekipe v Evropi uvrstila prvič po letu 1984, ko se je prebila v finale. Pri Kataloncih so pod pričakovanji igrali Lionel Messi, Luis Suarez in Andres Iniesta.

Sodnik Lahoz razjezil Guardiolo
Na Etihadu je City že v 2. minuti dobil krila z zadetkom Gabriela Jesusa po akciji Fernandinha in Raheema Sterlinga. Brazilec je zadel z nizkim strelom iz sredine kazenskega prostora. V 40. minuti so bili gostitelji blizu vodstva z 2:0. Bernardo Silva je močno streljal z levico, žoga je oplazila glavo branilca Liverpoola Dejana Lovrena in se ustavila v vratnici.
Dve minuti pozneje se je mreža že zatresla, a je sodnik Antonio Mateu Lahoz nepravilno razveljavil zadetek Leroya Saneja. Dosodil je nedovoljen položaj Nemca, toda žoge se je pred Sanejem zadnji dotaknil James Milner, zato je bila njegova odločitev napačna. Zaradi ugovarjanja ob odhodu v slačilnico je trener Cityja Pep Guardiola prejel rdeči karton in v nadaljevanju je moral dvoboj spremljati s tribune. Liverpool je imel v prvem polčasu težave s prehodom v protinapade.

Gostje so bili uspešnejši v 56. minuti, ko je do žoge prišel iznajdljivi Mohamed Salah, streljal z leve strani in izenačil. Na podoben način je Roberto Firmino v 77. minuti zadel za vodstvo Liverpoola z 1:2, to pa je bil tudi končni izid tekme.

Četrtfinale, povratni tekmi:
Manchester City - LIVERPOOL 1:2 (1:0) 0:3
Gabriel Jesus 2.; Salah 56., Firmino 77.

Manchester City: Ederson , Walker, Otamendi, Laporte, Bernardo Silva ( 74./Gündogan), De Bruyne, Fernandinho, Sane, David Silva ( 66./Agüero), Sterling, Gabriel Jesus.

Liverpool: Karius, Alexander-Arnold ( 82./Clyne), van Dijk , Lovren, Robertson, Oxlade-Chamberlain, Wijnaldum, Milner, Mane , Firmino ( 82./Klavan), Salah ( 89./Ings).

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)



ROMA - Barcelona 3:0 (1:0) 1:4
Džeko 6., De Rossi 58./11-m, Manolas 82.

Roma: Alisson Becker, Juan Jesus , Manolas, Fazio , Kolarov, Strootman, De Rossi, Nainggolan ( 77./El Shaarawy), Florenzi, Džeko, Schick ( 73./Ünder).

Barcelona: ter Stegen, Nelson Semedo ( 85./Dembele), Pique , Umtiti, Jordi Alba, Sergi Roberto, Busquets ( 85./Alcacer), Rakitić, Iniesta ( 81./Andre Gomes), Suarez , Messi .

Sodnik: Clement Turpin (Francija)
V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.

Zadetki s tekme Manchester City – Liverpool