Pep Guardiola je prepričan, da bo Erling Haaland končal krajšo strelsko krizo na najpomembnejši tekmi sezone. Na zadnjem treningu na stadionu Atatürk je Katalonec večkrat skušal dvigniti samozavest Norvežanu. Foto: EPA
Pep Guardiola je prepričan, da bo Erling Haaland končal krajšo strelsko krizo na najpomembnejši tekmi sezone. Na zadnjem treningu na stadionu Atatürk je Katalonec večkrat skušal dvigniti samozavest Norvežanu. Foto: EPA

Izbranci Pepa Guardiole so si vlogo favorita priigrali s suverenimi predstavami v izločilnih bojih. V osmini finala so s skupnim izidom 8:1 odpravili Leipzig, v četrtfinalu so izločili Bayern (3:0 in 1:1), v polfinalu pa madridski Real, ki je branil naslov (1:1 in 4:0).

Inter izkoristil ugoden žreb
Inter se je uvrstil v prvi finale po 13 letih, 22. maja 2010 je v Madridu pod vodstvom Joseja Mourinha ugnal Bayern z 2:0. To je bil tretji naslov evropskega prvaka za črno-modre.
Milančani so na poti do Carigrada izkoristili ugoden žreb. V osmini finala so premagali Porto (1:0 in 0:0), nato v četrtfinalu Benfico (2:0 in 3:3), v polfinalu pa Milan (2:0 in 1:0).

Nekdanji odlični napadalec Simone Inzaghi je med letoma 2016 in 2021 vodil Lazio. V tej sezoni mu je uspelo preporoditi Inter. Foto: EPA
Nekdanji odlični napadalec Simone Inzaghi je med letoma 2016 in 2021 vodil Lazio. V tej sezoni mu je uspelo preporoditi Inter. Foto: EPA

Inzaghi najponosnejši na zmago nad Milanom
"Za nas so to sanje, v katere pa smo vedno verjeli. Ponosen sem, da sem tu. Nihče nam ni ničesar podaril, vse, kar smo dosegli, smo si zaslužili. Zdaj se bodo uresničile sanje igranja v finalu Lige prvakov. Pot je bila izjemna, posebej dober občutek pa je bil po polfinalni zmagi nad mestnim tekmecem," je dejal Inzaghi.

Skušali bodo utišati Haalanda
"Poznamo taktiko, ki jo bo treba prenesti na igrišče v finalu. Manchester City je trenutno najboljša ekipa na svetu. Ponosni smo, da smo se uvrstili v finale, kjer pa bo ključna koncentracija. Ne smemo si privoščiti napak. Ključni dvoboji bodo potekali na sredini igrišča. To je naša 57. tekma v sezoni. Na prejšnjih 56 tekmah smo rasli, najtežje pa je bilo priti v Carigrad. Nimam občutka, da so igralci pretirano sproščeni, čutim popolno koncentracijo. Na taki tekmi potrebujemo noge, glavo in srce. Z zmago bi se vpisali v zgodovino kluba
," je na novinarski konferenci razlagal Inzaghi, ki je dodal tudi, da so trenirali enajstmetrovke na zadnjem treningu.

Predstavniki sedme sile so ga spraševali predvsem o Erlingu Haalandu. "Zavedamo se, kako nevaren je Haaland. Pripravili smo taktiko in skušali ga bomo utišati," je mirno odgovoril Inzaghi.

Handanović: Potrebovali bomo najboljšo predstavo sezone ali celo naših življenj
Nekdanji slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović bo tekmo začel na klopi za rezervne igralce. Mesto prvega vratarja je predal Andreju Onanaju.

"Za igralca je finale Lige prvakov težji test, saj je to pač vrh vsega. Potrebovali bomo najboljšo predstavo sezone ali celo naših življenj, toda tudi za tekmeca bo težko," je pred dnevi za DAZN povedal Handanović, ki lahko postane prvi Slovenec z naslovom zmagovalca Lige prvakov. Ob njem so do zdaj v finalih igrali še Srečko Katanec, Zlatko Zahović in Jan Oblak. Vratar Atletica in Katanec se sicer lahko pohvalita z zmagama v drugih dveh evropskih tekmovanjih – Katanec je leta 1990 dobil Pokal pokalnih zmagovalcev, Oblak pa 2018 Evropsko ligo.

Lautaro Martinez je z dvema zadetkoma v finalu zagotovil Interju zmago v italijanskem pokalu. Argentinec je z 21 goli najzaslužnejši, da je Inter zasedel tretje mesto v Serie A in bo tudi v prihodnji sezoni igral v Ligi prvakov. Foto: EPA
Lautaro Martinez je z dvema zadetkoma v finalu zagotovil Interju zmago v italijanskem pokalu. Argentinec je z 21 goli najzaslužnejši, da je Inter zasedel tretje mesto v Serie A in bo tudi v prihodnji sezoni igral v Ligi prvakov. Foto: EPA

Martinez: Letošnja sezona je bila zelo dobra, v soboto pa lahko postane popolna
V tej sezoni izstopa predvsem argentinski napadalec Lautaro Martinez, drugi strelec italijanske lige. "To je poleg finala svetovnega prvenstva najpomembnejša tekma, ki jo lahko igraš v karieri. Pošteno smo garali, da smo se prebili do finala. Vsi se zavedamo, da bo zelo težko igrati proti Cityju. Dolgo smo se pripravljali na finalno tekmo, zdaj moram vse načrte prenesti na zelenico. Letošnja sezona je bila zelo dobra, v soboto pa lahko postane popolna," je pojasnil argentinski zvezdnik.

Darmian: V finalu bomo igrali naš slog nogometa
"Igral sem za Manchester United in zelo dobro poznam nogometaše Cityja. Odigrati moramo popolno tekmo. V finalu bomo igrali naš slog nogometa. Prepričan sem, da smo v zelo dobri formi. Pripravljeni smo na velik izziv. Poznamo kakovost Manchester Cityja," je dodal branilec Matteo Darmian.

Lautaro Martinez po zmagi na svetovnem prvenstvu upa še na naslov v Ligi prvakov

Guardiola: Finale proti italijanskemu tekmecu ni vedno najboljše darilo
Pep Guardiola je v vlogi stratega že osvojil Ligo prvakov z Barcelono v letih 2009 in 2011. Lovi trenerje s po (najmanj) tremi zmagami v tem tekmovanju. Carlo Ancelotti ima štiri, Bob Paisley in Zinedine Zidane pa po tri. Guardiola prav tako lahko postane šesti trener, ki je Ligo prvakov dobil z različnimi klubi. To je do zdaj uspelo Ancelottiju, Ernstu Happlu, Juppu Heynckesu, Ottmarju Hitzfeldu in Joseju Mourinhu.

Guardiola že 12 let čaka na zmago v Ligi prvakov.
Guardiola že 12 let čaka na zmago v Ligi prvakov. "Pokal z velikimi ušesi" je Katalonec zadnjič dvignil na Wembleyju 28. maja 2011, ko je Barcelona odpravila Manchester United s 3:1. Foto: EPA

Guardiola je že v elitni druščini tistih, ki so naslove osvajali kot igralci in trenerji. Na tem seznamu so še Ancelotti, Johan Cruyff, Miguel Munoz, Frank Rijkaard, Giovanni Trapattoni in Zidane.

"Ko prideš v finale Lige prvakov, je to razlog za zadovoljstvo. Finale proti italijanskemu tekmecu pa, pošteno povedano, ni vedno najboljše darilo. Inter je konkurenčen, nas bodo sicer vsi hvalili, toda moramo se psihično dobro pripraviti," je dejal Guardiola in pojasnil, da Inter v Italiji nadzoruje tekme ter da bodo morali biti njegovi igralci zato dobri v obrambi.

Ni lahko igrati proti obrambnemu sistemu
"To je finale proti vrhunskemu tekmecu, ampak smo samozavestni. Tudi sam sem zelo optimističen, toda po drugi strani ne smem prezreti kakovosti tekmeca. Tega tudi nikoli nisem naredil, posebej ne v finalu Lige prvakov. Ni lahko igrati proti obrambnemu sistemu, ki ga uporablja Inter. Morali bomo imeti dober ritem in biti potrpežljivi. Inter ima prav poseben slog igre. Številni igralci imajo tisto podajo več. Igrajo z dvema napadalcema in na to se bo treba pripraviti. Ogledal sem si številne tekme Interja," je dodal karizmatični Katalonec, ki lahko City v tej sezoni popelje do trojne krone po zmagah v domačem prvenstvu in pokalu.

Guardiola ne razmišlja o finalnem porazu proti Chelseaju
Tudi v finalu v Portu pred dvema letoma je bil Manchester City favorit proti Chelseaju, ki pa je bil boljši z 1:0 Edini zadetek je dosegel Kai Havertz šest minut pred odmorom in sinjemodri se niso pobrali.

"V soboto bo popolnoma drugačna tekma. Veliko stvari se je spremenilo v dveh letih. Pred dvema letoma smo želeli igrati odlično proti Chelseaju, a nam ni uspelo. Imam občutek, da smo pripravljeni za sobotni finale, moji varovanci spoštujejo Inter, a so zelo samozavestni," je sklenil Guardiola.

Erling Haaland je v tej sezoni dosegel 52 zadetkov v vseh tekmovanjih skupaj, z 12 goli pa je tudi vodilni strelec v tej sezoni Lige prvakov. Foto: EPA
Erling Haaland je v tej sezoni dosegel 52 zadetkov v vseh tekmovanjih skupaj, z 12 goli pa je tudi vodilni strelec v tej sezoni Lige prvakov. Foto: EPA

Haaland na zadnjih sedmih tekmah dosegel le en zadetek
Haaland je v tej sezoni prispeval že 52 golov na 52 tekmah v vseh tekmovanjih, vendar je trenutno v krajši strelski suši. Še nikoli v karieri se mu ni zgodilo, da ne bi zadel na štirih tekmah zapored. Norvežan je dosegel le en gol na zadnjih sedmih obračunih.

"Na vse to lahko gledaš na način le en gol na zadnjih sedmih tekmah ali pa 52 golov na 52 tekmah. Lahko razmišljaš v obeh smereh. Me pa to ne skrbi. Počutim se res dobro. Nisem pričakoval, da bom dosegel toliko golov, toda lahko bi dosegel še kakšnega več. Zapravil sem veliko priložnosti, to je resnica. Seveda čutim pritisk. Lagal bi, če bi rekel, da ga ne. Tu sem, da klubu pomagam do lovorike, ki je še nima. Dal bom vse od sebe. Odkar sem prišel v klub, verjamemo vase. Zdaj je pred nami le še ena tekma," je poudaril 22-letni Haaland.

De Bruyne predvidel, da bo v prvem polčasu malo priložnosti
Kevin De Bruyne je s sedmimi podajami najboljši asistent Lige prvakov, s 16 podajami pa je vodilni v Premier ligi.

Navijači Manchester Cityja so preplavili ulice Carigrada. Številni so prišli tudi brez vstopnic. Foto: EPA
Navijači Manchester Cityja so preplavili ulice Carigrada. Številni so prišli tudi brez vstopnic. Foto: EPA

"V Carigradu se ta teden veliko dogaja. Ogromno je predstavnikov medijev in navijačev. Mi se moramo osredotočiti le na tekmo. Pričakujem, da bo Inter igral zaprto. Ne smemo postati nervozni prehitro. Mislim, da ne bo veliko priložnosti v prvem polčasu. Pri Cityju sem že osem let. Doživel sem številne nepozabne trenutke. V Ligi prvakov smo bili že večkrat blizu, a nam je ni uspelo osvojiti. Zelo konstantni smo v tem tekmovanju, moramo pa najti pot do prve lovorike. To bi pomenilo ogromno za igralce in navijače," je razlagal Belgijec.

Zmagovalec lahko napolni blagajno z več kot 100 milijoni evrov
Zmaga v Ligi prvakov (vstopnice zanj so stale od 70 do 695 evrov) prinese 20 milijonov evrov, poražencu pa ostane 15,5 milijona evrov. Klub bi ob popolni sezoni tako skupno le s predpisanimi nagradami pospravil več kot 85 milijonov evrov. Iz "trženjskega bazena" dodatno kapne še kupček milijonov, tako da klubi lahko skupno dobijo tudi po več kot 120 milijonov evrov.

Stadion Atatürk bi moral gostiti že finale v letih 2020 in 2021, a je obakrat Uefa zaradi pandemije koronavirusne bolezni sklepni del tekmovanja prestavila na Portugalsko.

Manchester City v vlogi favorita v finalu Lige prvakov

Sorodna novica Sandi Lovrić o finalu Lige prvakov

Finale, Carigrad, sobota ob 21.00:
MANCHESTER CITY – INTER

Verjetni postavi:

Man City: Ederson, Walker, Reben Dias, Ake, Stones, Rodri, Bernardo Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish, Haaland.

Inter: Onana, Darmian, Acerbi, Bastoni, Dumfries, Barella, Calhanoglu, Mhitarjan, Dimarco, Martínez, Džeko.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)