Timi Max Elšnik (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija ima letos lepo priložnost, da si prvič priigra skupinski del tekmovanja v enem izmed evropskih pokalov. Nadaljevanje evropskega poletja si je ljubljanska ekipa zagotovila z uspešnim nastopom v uvodnem krogu, Valmiero je premagala tako doma kot v gosteh, obakrat z 2:1. Zdaj jo čaka bistveno težja ovira. Ludogorec je serijski bolgarski prvak, v sezoni 2022/23 si je zagotovil že 12. naslov.

V prejšnji sezoni ga je še vodil slovenski strateg Ante Šimundža, ki pa ga je marca zamenjal Ivajlo Petev. Ta je z ekipo nato osvojil še pokalno lovoriko, tako da imata zeleno-beli ekipi za sabo enako uspešno prejšnjo sezono z dvojno domačo krono. Bolgarski orli so do 2. kroga prišli po tem, ko so po porazu na prvi tekmi s kosovskim Ballkanijem na povratni zmagali s 4:0.

Elšnik zmaje povedel v vodstvo
Po mirnih uvodnih desetih minutah je Olimpija v 14. minuti zadela za vodstvo. Ivan Posavec je podal žogo v kazenski prostor, nogometaš Ludogorca jo je izbil, do odbitka je prišel kapetan Timi Max Elšnik, ki je s približno 25 metrov z levico streljal v spodnji levi kot, žoga se je od vratnice odbila v mrežo Ludogorca.

V 22. minuti je Kiril Despodov izvedel prosti strel s približno 20 metrov, Matevža Vidovška in Olimpijo pa je po močnem strelu rešila prečka. V 36. minuti je Mustafa Nukić streljal z vrha kazenskega prostora, potem ko je prišel do odbitka, a je nogometaš bolgarske ekipe njegov strel blokiral.

V 39. minuti je Vidovšek pravočasno zapustil svoja vrata in preprečil morebitno izenačenje.

Svit Sešlar je v 42. minuti s podajo v kazenskem prostoru iskal Ahmeta Muhamedbegovića pred vrati Ludogorca, a je bila žoga nekoliko previsoka.

Jankov izkoristil darilo nasprotnika in izenačil
Potem ko je Marcelu Ratniku v 44. minuti spodrsnilo, je imel odprto pot do gola Olimpije Dominik Jankov – na poti je ukanil tudi Muhamedbegovića, z natančnim strelom v desni spodnji kot pa je izenačil (1:1). Takoj zatem je Fernandes Sualehe poskušal presenetiti bolgarsko ekipo, toda žoga je ob posredovanju Sergia Padta šla čez gol.

Vrhunci tekme Ludogorec – Olimpija

Dvojna obramba Vidovška v 80. minuti
Olimpija je imela pobudo tudi na začetku drugega polčasa. Rui Pedro je v 58. minuti prišel do zaključnega strela znotraj kazenskega prostora, žoga je končala mimo vrat. Vidovšek je v 60. minuti odlično branil. Sodnik je pozneje ob tem napadu zapiskal tudi prepovedani položaj.

Vidovšek se je izkazal tudi v 64. minuti ob veliki bolgarski priložnosti, ko je rezervist Matias Tissera z 10 metrov streljal proti sredini gola. Štiri minute pozneje je Bolgarom uspel preobrat, a je stranski sodnik dvignil zastavico in oznanil prepovedani položaj. Kar nekaj sreče za nogometaše Olimpije.

Zelo vroče je bilo ob izteku 80. minute, ko so gostitelji dvakrat nevarno zapretili. Najprej je s strelom z glavo Vidovška v obrambo prisilil Spas Delev, odbito žogo je želel iz neposredne bližine v mrežo pospraviti še Tissera, a je tudi njegov poskus ljubljanski čuvaj mreže ob slabšem posredovanju svojih branilcev ubranil.

Bolgari so do konca srečanja pritiskali na vrata Ljubljančanov, iskali so zmagoviti zadetek, a je gostujoča obramba napade le zdržala. Po šestih minutah dodatka je glavni sodnik Rohit Saggi odpiskal konec obračuna.

Morebiten naslednji tekmec: Galatasaray ali Žalgiris
Če bo Olimpija uspešna v seštevku obeh dvobojev, povratni bo v Stožicah v torek ob 20.00, bo njen tekmec boljši iz dvoboja med litovskim Žalgirisom in turškim Galatasarayem. V primeru poraza v kvalifikacijah Lige prvakov pa se bodo preselili v 3. krog kvalifikacij Evropske lige. Njihov tekmec pa bo poraženec obračuna med zagrebškim Dinamom in kazahstansko Astano.


2. PREDKROG, prve tekme:
LUDOGOREC – OLIMPIJA 1:1 (1:1)
5532; Jankov 44.; Elšnik 14.

Ludogorec: Padt, Heister, Russo, Plastun, Witry, Goncalves, Piotrowski (54./Pedro), Jankov (73./Delev), Despodov (73./Rick), Duah (7./Tissera), Tekpetey (54./Caio Vidal).

Olimpija Ljubljana: Vidovšek, Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Fernandes Sualehe, Sešlar (86./Motika), Doffo, Elšnik, Rui Pedro (75./Gavrić), Nukić (66./Lucas), Posavec (75./Florucz).

Sodnik: Rohit Saggi (Norveška)

Povratna tekma bo v torek ob 20.00.


ŽALGIRIS – GALATASARAY 2:2 (0:0)

DINAMO ZAGREB – ASTANA 4:0 (3:0)


3. PREDKROG, prva tekma, 8./9. avgust:
LUDOGOREC/ OLIMPIJA – GALATASARAY/ŽALGIRIS

Povratna tekma bo 15. avgusta.