Jan Oblak in Diego Simeone sta namenila precej pohval Liverpoolu. Atletico čaka izziv sezone. Foto: EPA
Jan Oblak in Diego Simeone sta namenila precej pohval Liverpoolu. Atletico čaka izziv sezone. Foto: EPA

Jan Oblak in soigralci so pred izzivom sezone. Liverpool ima 25 točk naskoka pred Manchester Cityjem v Premier ligi in lahko že sredi marca potrdi prvi naslov po letu 1990. Pokal FA ni v mislih stratega Jürgena Kloppa, saj je v 4. krogu igral z rezervisti in mladinci, zato pa je obramba naslova v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svetu seveda velik cilj.

Nogometaši Liverpoola so se vrnili na stadion Wanda Metropolitano, kjer so 1. junija lani dvignili pokal z
Nogometaši Liverpoola so se vrnili na stadion Wanda Metropolitano, kjer so 1. junija lani dvignili pokal z "velikimi ušesi". V finalu so premagali Tottenham z 2:0. Foto: Reuters

Simeone: Ta ekipa Liverpoola bo šla v zgodovino
Atletico je bil finalist v letih 1974, 2014 in 2016, še vedno pa čaka na prvi naslov. Letos ima precej težav pri doseganju zadetkov, v španskem prvenstvu jih je na 24 tekmah dosegel le 25, obramba na čelu z razpoloženim Oblakom pa jih je prejela le 17. V osmino finala so se Španci prebili z drugim mestom iz skupine D.

"Ko je Coutinho zapustil Liverpool, se je zdelo, da bo močno zasedba razpadla, vendar je ekipa postala še veliko boljša. Zgradili so izjemno zasedbo. Ta ekipa Liverpoola bo šla v zgodovino, saj je drugačna od prejšnjih šampionskih zasedb. Igrajo z neverjetno energijo in se prilagajajo tekmecem," je pohvalne besede tekmecem namenil trener Atletica Diego Simeone.

Liverpool, ki je v prvenstvu zadnji poraz doživel 3. januarja lani na stadionu Etihad v Manchestru, je imel v skupinskem delu nekaj težav, a je na koncu z zmago v zadnjem krogu v Salzburgu osvojil prvo mesto v skupini E. Mohamed Salah je s štirimi zadetki najboljši strelec Liverpoola v tej sezoni Lige prvakov.

Jürgen Klopp je bil znova zelo dobro razpoložen na novinarski konferenci. Večkrat je nasmejal predstavnike sedme sile. Foto: Reuters
Jürgen Klopp je bil znova zelo dobro razpoložen na novinarski konferenci. Večkrat je nasmejal predstavnike sedme sile. Foto: Reuters

Čustveno spremljanje tekem: V primerjavi s Simeonejem sem otroški vrtec
"To je res zares zahteven izziv za nas. Atletico ima odlično organizacijo igre, vse je podrejeno izidu. Trenutno so v prehodnem obdobju gradnje ekipe, kar je popolnoma normalno. Res nas čaka težko delo, saj pričakujem velik boj. Atletico ti nikoli ne podari ničesar. Na tem stadionu ne pričakujem daril," je razlagal Klopp.

Seveda so ga želeli novinarji primerjati tudi s Simeonejem. Oba trenerja sta znana po zelo energičnem spremljanju tekem ob stranski črti. "Velikokrat slišim, da sem zelo čustven, vendar mislim, da sem le na četrti stopnji, če je Diego Simeone stopnja 12. V primerjavi z njim je to otroški vrtec," se je pošalil "Kloppo".

Klopp: Lanska tekma v Münchnu najboljše gostovanje, odkar sem na klopi Liverpoola
Liverpool je v zadnjih letih odigral nekaj odličnih tekem v izločilnih bojih tudi na gostovanju. Klopp je še posebej poudaril zmago na Allianz Areni v Münchnu s 3:1 na povratni tekmi osmine finala v lanski sezoni. "Naše najboljše tekme v Ligi prvakov smo odigrali na gostovanjih. Lanska tekma z Bayernom v Münchnu je bila najboljša na gostovanju, odkar sem na klopi Liverpoola. Tudi v Barceloni smo igrali zelo dobro, čeprav smo na koncu izgubili z 0:3."

"Seveda nas vsi že želijo videti v finalu. Vedno je lepo igrati v finalu, a še lepše je zmagati. Imamo ekipo, ki lahko ubrani naslov, vendar seveda nismo edini kandidati za naslov," je še dodal kultni trener, ki je poskrbel za veliko evforije na Anfield Roadu.

Neymar in Kylian Mbappe sta počivala v soboto, ko je PSG remiziral v Amiensu. Oba zvezdnika bosta seveda glavna aduta v Dortmundu. Parižani so lani izpadli že v osmini finala proti Manchester Unitedu in letos si ne smejo privoščiti novega spodrsljaja. Foto: Reuters
Neymar in Kylian Mbappe sta počivala v soboto, ko je PSG remiziral v Amiensu. Oba zvezdnika bosta seveda glavna aduta v Dortmundu. Parižani so lani izpadli že v osmini finala proti Manchester Unitedu in letos si ne smejo privoščiti novega spodrsljaja. Foto: Reuters

Tuchel: Pripraviti se bo treba na vse tekmece, ne le na Hallanda
V Dortmund se vrača Thomas Tuchel, ki je med letoma 2015 in 2017 sedel na klopi črno-rumenih. V prvenstvu ni imel možnosti v boju proti suverenemu Bayernu, maja 2017 pa je osvojil nemški pokal, vendar je bil nato že teden dni zatem odpuščen. Direktor Hans Joachim Watzke je v intervjuju prejšnji teden dal jasno vedeti, da nikoli ne bosta več prijatelja. Tuchla niti slučajno niso odnesli slabi izidi, ampak slabi odnosi z vodstvom kluba.

"Vedno je nekaj posebnega igrati tekmo Lige prvakov na stadionu Westfalen. Pripravljen moraš biti na naelektreno vzdušje. Pripraviti se bo treba na vse tekmece, ne le na Hallanda. Dortmundčani imajo zelo močno ekipo," je poudaril Tuchel, ki se ni posebej vznemirjal zaradi remija v Amiensu (4:4). Odpočil je Kyliana Mbappeja in Neymarja.

"Neymar lahko sam odloči tako tekmo. Vse soigralce naredi boljše," je dodal Tuchel.

Favre poudarja, da je PSG skupinski del končal pred Realom
Glavni adut Dortmundčanov bo seveda Erling Halland, ki je na petih tekmah v Bundesligi dosegel že osem golov. "Halland je že igral v Ligi prvakov za Salzburg. Ne bo imel težav pred tako pomembno tekmo," je na novinarski konferenci povedal trener Lucien Favre.

Thomas Tuchel je po sporu z vodstvom kluba zapustil Dortmund in bo še posebej motiviran. Foto: Reuters
Thomas Tuchel je po sporu z vodstvom kluba zapustil Dortmund in bo še posebej motiviran. Foto: Reuters

"Ogledal sem si kar nekaj tekem PSG-ja v zadnjih mesecih. Vsekakor smo pripravljeni na to tekmo. V skupinskem delu so končali pred madridskim Realom. Mislim, da to pove vse. Vsi se zavedamo, kako nevarni so," je še pristavil 62-letni Švicar.

Atalanta ima lepo priložnost za četrtfinale
Preostala dva obračuna ta teden bosta imela tudi slovenski pridih. Atalanta, ki je debitantka v tem tekmovanju, pod vodstvom častnega meščana Bergama Giana Piera Gasperinija navdušuje v domačem prvenstvu, ena prvih violin pa je Josip Iličić, ki je v Serie A že pri 14 golih. Njegov delež bo ključen tudi proti Valencii.

Leipzig bo izzval Tottenham brez Kevina Kampla, ki okreva po poškodbi gležnja. Rdeči biki so sicer že s prebojem med 16 najboljših dosegli svoj največji uspeh v tem tekmovanju.

Osmina finala, prve tekme, torek ob 21.00:
BORUSSIA DORTMUND – PARIS SG

Verjetni postavi:

Borussia (D): Bürki, Piszczek, Hummels, Zagadou, Hakimi, Witsel, Can, Guerreiro, Sancho, T. Hazard, Haaland.

Paris SG: Navas, Meunier, Thiago Silva, Kimpembe, Juan Bernat, Marquinhos, Verratti, di Maria, Neymar, Icardi, Mbappe.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)


ATLETICO MADRID – LIVERPOOL

Verjetni postavi:

Atletico: Oblak, Arias, Savić, Felipe, Saul Níguez, Koke, Thomas, Llorente, Vitolo, Correa, Morata.

Liverpool: Alisson Becker, Alexander-Arnold, van Dijk, Gomez, Robertson, Henderson, Fabinho, Wijnaldum, Salah, Firmino, Mane.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Povratni tekmi bosta 11. marca.


Sreda ob 21.00:
ATALANTA – VALENCIA
TOTTENHAM – RB LEIPZIG
Povratni tekmi bosta 10. marca.


Torek, 25. februarja, ob 21.00:
CHELSEA – BAYERN
NAPOLI – BARCELONA

Povratni tekmi bosta 18. marca.

Sreda, 26. februarja, ob 21.00:
REAL MADRID – MANCHESTER CITY
LYON – JUVENTUS
Povratni tekmi bosta 17. marca.