Kdo bo nasledil Zidanov Real Madrid na prestolu Evrope? Legendarni Francoz je odšel, nato je špansko prestolnico zapustil še najboljši strelec zadnjih sezon LP-ja Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Kdo bo nasledil Zidanov Real Madrid na prestolu Evrope? Legendarni Francoz je odšel, nato je špansko prestolnico zapustil še najboljši strelec zadnjih sezon LP-ja Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
32 klubov se bo v jesenskem delu udarilo za 16 mest, ki vodijo v izločilne boje. Za favorite se realno boj začenja šele spomladi, a predtem si ne smejo privoščiti spodrsljaja. Foto: Reuters

Pred začetkom skupinskega dela Lige prvakov 2018/19 je nogometni observatorij (CIES), h kateremu se za vrednotenje zatekata tudi Fifa in Uefa, izdal pregled, koliko so najboljši evropski klubi v preteklih prestopnih rokih zapravili za zdajšnja moštva, s katerimi gredo v boj Lige prvakov.

Arabska hladna vojna na zelenici
Manchester City
kot prvak Anglije in s Pepom Guardiolo na klopi je sestavil moštvo, za katero je bilo porabljeno največ denarja. Skorajda milijardo evrov oz. točno 976 milijonov evrov so zapravili za zvezdniško zasedbo, kar pa za Združene arabske emirate oz. šejka Kalifa ni nič ekstravagantnega. Cilj je jasen – prvi naslov najboljšega kluba v Evropi.

Na drugem mestu je drugi klub na naftno-plinski pogon: Paris Saint-Germain, ki je za zbrano druščino okoli Neymarja skupno odštel 788 milijonov evrov. PSG je predstavnik Katarja, cilj pa je identičen Man Cityjevemu – osvojiti Ligo prvakov. Nogomet je resnično le podaljšek oz. ena izmed najvidnejših front zagrizene arabske hladne vojne, kjer je na eni strani osamljeni Katar, na drugi pa zavezništvo ZAE in Savdske Arabije.

Real in Atletico med bolj zadržanimi
Na tretjem mestu po skupnem seštevku odškodnin za trenutno moštvo je Manchester United, ki je le za drobec 2 milijonov evrov zaostal za PSG-jem. A moštvo Joseja Mourinha v napovedih pred Ligo prvakov ne spada prav med glavne favorite. Več kot pol milijarde evrov so za igralce zapravili še Liverpool (705), Barcelona (691) in Juventus (532).

Trikratni zaporedni prvak Evrope Real Madrid je za izbrani ansambel belega baleta zapravil "le" 447 milijonov evrov, med izpostavljeno osmerico pa je najmanj porabil dvakratni poraženec mestnih derbijev v finalih in gostitelj letošnjega velikega finala – Atletico Madrid (330 milijonov evrov), ki ima z Janom Oblakom in Antoinom Griezmannom za letos jasen cilj, da konča sezono na svojem stadionu Wanda Metropolitano.