Mura začenja svoje prvo poglavje v okviru Lige prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Mura začenja svoje prvo poglavje v okviru Lige prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Mogoči tekmeci Mure so bili še Cluj iz Romunije, Alaškert iz Armenije in Budućnost iz Črne gore. Žreb je bil kar naklonjen Pomurcem, saj so se ognili najtežjemu nasprotniku ‒ romunskemu prvaku – in se bodo v prvi polovici julija za napredovanje pomerili s Shkëndijo.

Trener Mure Šimundža po žrebu kvalifikacij

Štirikratni makedonski prvaki
KF Shkëndija
je nogometni klub, ki so ga v Tetovu ustanovili tamkajšnji Albanci leta 1979. Klub se je hitro prebijal čez četrto in tretjo ligo ter bi moral v sezoni 1981/82 zaigrati že v drugi zvezni jugoslovanski ligi ‒ vzhod. A klub so takratne socialistične oblasti razpustile zaradi nacionalnega naboja in dogodkov na bližnjem Kosovu. Po osamosvojitvi Makedonije so klub oživili pod prvotnim imenom, čemur je sledil ekspresni preboj iz četrte v prvo ligo. Do zdaj so štirikrat postali prvaki Makedonije: v sezonah 2010/11, 2017/18, 2018/19 in 2020/21. Ob tem se lahko pohvalijo še z dvema pokalnima naslovoma iz let 2016 in 2018.

Tradicija uspehov v prvih krogih kvalifikacij
Prve tekme 1. kroga kvalifikacij bodo 6. in 7. julija, povratne pa 13. in 14. julija. V sredo bodo izžebali še pare 2. kroga kvalifikacij.

Lani je Shkëndija v okviru Evropske lige prišla do 3. kroga in soočenja s Tottenhamom (1:3), že trikrat do zdaj pa so igrali v playoffu Evropske lige (2017, 2018 in 2019), kjer pa ni šlo prek klubov, kot so Gent, Milan in Rosenborg.

Pomurci v podrejenem izhodišču
Mura je po dramatičnem razpletu v zadnjem krogu preteklega prvenstva prvič v svoji zgodovini osvojila naslov prvaka Slovenije. Zdaj se čarno-bejli podajajo premierno v boj za Ligo prvakov. Zaradi nizkega koeficienta Sobočani niso nosilci, zaradi česar jih že v 1. krogu čaka na papirju močnejši tekmec oziroma klub z več evropskimi tekmami v zadnjih petih letih.

1. krog kvalifikacij, pari druge skupine:
SHKËNDIJA (S. MAK) ‒ MURA

CONNAH's QUAY NOMADS ‒ ALAŠKERT
HJK HELSINKI ‒ BUDUĆNOST PODGORICA
1907 CLUJ ‒ BORAC BANJALUKA

Pari skupine 1:
FOLA ESCH – LINCOLN RED IMPS
SLOVAN BRATISLAVA – SHAMROCK ROVERS
MALMÖ – RIGA
BODO/GLIMT – LEGIA VARŠAVA

Pari skupine 3:
TEUTA – ŠERIF TIRASPOL
DINAMO TBILISI – NEFTČI
MACCABI HAIFA – KAIRAT ALMATY
LUDOGOREC – ŠAHTAR SOLIGORSK

Pari skupine 4:
FERENCVAROS – zmagovalec predkvalifikacij (Folgore/Priština/Torshavn/Inter Club d'Escaldes)
ŽALGIRIS – LINFIELD
FLORA TALIN – HIBERNIANS
DINAMO ZAGREB – VALUR


Maribor in Domžale gostitelja uvodne tekme
Na sedežu Uefe v Nyonu je sledil tudi žreb parov 1. kroga kvalifikacij za novoustanovljeno tretjo evropsko klubsko tekmovanje – Konferenčno ligo. V žrebu sta bila dva slovenska kluba – Maribor in Domžale, oba med nosilci.

Mariborčane čaka dvoboj z Urartujem iz Armenije, Domžalčane pa z moštvom Swift Hesperange iz Luksemburga. Prvi tekmi bosta 8., povratni 15. julija, tako vijoličasti kot rumeni pa bodo najprej igrali doma.

Drugi mogoči tekmeci Domžal so bili Velež iz BiH-a, Mons Calpe iz Gibraltarja in Birkirkara z Malte, Maribora pa Sfintul Gheorghe iz Moldavije, Dinamo Batumi iz Gruzije in Llapi s Kosova.

Rožman: Pričakujem zahteven dvoboj
"Tekmecu bo namenjeno dolžno spoštovanje, lahkih ovir ni, vloge favorita v prvem krogu, ko se začenja novo poglavje, niso izrazite. Čaka nas dolgo potovanje, treba se bo prilagoditi tamkajšnjim razmeram. Armensko ekipo bomo skrbno analizirali, ničesar ne bomo prepustili naključju,"
je za spletno stran kluba dejal športni direktor Maribora Marko Šuler.

Trener Simon Rožman je dodal: "Potrebovali bomo zelo dobro logistiko, glede na ekstremne vremenske razmere, ki vladajo v Armeniji. Ne glede na tekmeca in vse okoliščine pa je cilj jasen – napredovanje. Nadaljevali bomo proces dela, da bi bili na ustrezni ravni za začetek sezone. Zavedamo se, da ni prostora za napake ali morebitno podcenjevanje, pričakujem zahteven dvoboj za uvod kvalifikacij, v katerem pa bomo storili vse, da bomo uspešnejši."

Trener Domžal Dejan Djuranović je žreb pokomentiral takole: "Ples kroglic nam je namenil tekmeca iz države, ki se v zadnjih letih nogometno dviguje, a ker sami premoremo več evropskega znanja in izkušenj, se moramo temu primerno tudi obnašati in tako upravičiti vsa pričakovanja."

Olimpiji prvi tekmec v sredo
V sredo ob 13.30 bodo žrebali še pare 2. kroga kvalifikacij, kjer bo svojega prvega tekmeca dobil tudi slovenski pokalni prvak Olimpija.