Sergi Roberto je 8. marca 2017 zaokrožil epsko vrnitev Barcelone. To je bil najgrenkejši poraz v zgodovini PSG-ja. Položaj je štiri sezone zatem precej drugačen. Foto: Reuters
Sergi Roberto je 8. marca 2017 zaokrožil epsko vrnitev Barcelone. To je bil najgrenkejši poraz v zgodovini PSG-ja. Položaj je štiri sezone zatem precej drugačen. Foto: Reuters

Pred štirimi sezonami je Barco vodil še uspešni strateg Luis Enrique, ki je leta 2015 osvojil trojno krono. Vseeno na povratni tekmi ni kazalo dobro. Še v 88. minuti je bilo le 3:1, nato pa je na veliko sceno stopil Neymar. Brazilec je najprej zadel s prostega strela, nato je v 91. minuti z bele točke povišal na 5:1 in v 95. minuti še poslal izjemen predložek v kazenski prostor, kjer je Sergi Roberto podstavil nogo za "čudež na Camp Nouu". V središču dogajanja je bil nemški sodnik Deniz Aytekin.

Trenutni položaj je precej drugačen. Neymar je že večkrat poudaril, da želi že v naslednji sezoni znova zaigrati skupaj s prijateljem Lionelom Messijem. Že februarja bosta velika tekmeca v osmini finala.

Amor: PSG želi še korak naprej, a mi imamo drugačne načrte
"Z Barcelono smo se že večkrat srečali v zadnjih letih. Vsi se zavedamo, da nas čaka zares težka naloga. Po porazu v finalu v pretekli sezoni je naš cilj seveda osvojitev naslova in izločiti je treba vse tekmece," je poudaril športni direktor PSG-ja Leonardo.

Direktor Barcelone Guillermo Amor je dodal: "PSG ima nekaj zunajserijskih posameznikov. V lanski sezoni so bili zares blizu naslova. Letos želijo oditi še korak dlje, a mi imamo drugačne načrte."

Generalni sekretar Uefe Giorgio Marchetti je poskrbel za nekaj zelo zanimivih parov osmine finala. Foto: EPA
Generalni sekretar Uefe Giorgio Marchetti je poskrbel za nekaj zelo zanimivih parov osmine finala. Foto: EPA

Mendes se je opravičil Neymarju
V nedeljo zvečer je PSG izgubil proti Lyonu z 0:1 na derbiju francoskega prvenstva, Neymar pa si je poškodoval gleženj. Park princev je zapustil na nosilih. Prvi pregledi so pokazali, da je šlo za zvin.

Nogometaš Lyona Thiago Mendes ga je pokosil s strani in prejel rdeči karton. Danes zjutraj se je opravičil za svoje dejanje. Neymarja čakajo podrobnejši zdravniški pregledi, po katerih bo znano, ali gre za resno poškodbo ali ne. "Napake se v nogometu dogajajo. Tu pa sem, da se Neymarju iskreno opravičim," je na Instagramu zapisal Brazilec.

V nedeljo zvečer je Neymarjev oče preko Instagrama izpostavil število prekrškov, ki jih je utrpel njegov sin. "Do kdaj še? Zakaj ne sankcioniramo že prvega prekrška, prve napake, zakaj čakamo na sedmega, osmega, devetega?"

Leipzig izločil Manchester United, zdaj je na vrsti Liverpool
Liverpool je med najboljšimi 16 ekipami četrtič zapored in devetič skupno. Leipzig je v sezoni 2019/20 prvič igral v izločilnih bojih Lige prvakov, kjer je najprej izločil Tottenham, nato pa v četrtfinalu še Atletico.

"Ni dvoma, da gre za težkega tekmeca. Liverpool ima v tem tekmovanju veliko izkušenj. Naredili bomo vse, da se uvrstimo v četrtfinale. V prejšnji sezoni smo pokazali, da lahko premagamo odlične nasprotnike. Izjemno leto je bilo lani, ko smo prišli v polfinale. Če bi v tej sezoni to ponovili, bi bil do neke mere to še večji uspeh," je dejal športni direktor Leipziga Markus Krösche. Rdeči biki so prejšnji teden izločili Manchester United s 3:2 in napovedali, da so dozoreli za velike zgodbe na evropskih zelenicah.

Predsednik Atalante pričakuje nepozabno izkušnjo
Tako kot za Leipzig je tudi za Atalanto to drugi nastop v osmini finala elitnega evropskega klubskega tekmovanja, hkrati drugi zaporedni. V prejšnji sezoni so Italijani v tem delu izločili Valencio, ki so jo premagali doma s 4:1, v gosteh pa s 4:3. Na tej zadnji tekmi je Josip Iličić kot prvi nogometaš v zgodovini izločilnih bojev Lige prvakov na eni tekmi dosegel kar štiri gole. Zdaj ekipo iz Bergama čaka madridski Real, ki je rekorder po številu naslovov v elitnem tekmovanju, ima jih 13.

"To je za nas velika stvar. Srečali se bomo z najuspešnejšim klubom na svetu. Čaka nas nepozabna izkušnja," je bil navdušen predsednik Atalante Antonio Percassi.

Miroslav Klose je med letoma 2011 in 2016 igral za Lazio, pred tem pa štiri sezone za Bayern. Zdaj je pomočnik Hansija Flicka. Foto: EPA
Miroslav Klose je med letoma 2011 in 2016 igral za Lazio, pred tem pa štiri sezone za Bayern. Zdaj je pomočnik Hansija Flicka. Foto: EPA

Klose navdušen, da se bo lahko vrnil v Rim
Branilec naslova Bayern se bo srečal z Laziem. Ekipi se še nikoli nista pomerili v evropskih tekmovanjih. Rimljani so šele drugič v izločilnih bojih. Leta 2000 so se prebili do četrtfinala, izpadli pa so proti Valencii (1:0 in 2:5).

Za oba kluba je igral najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstev Miroslav Klose, ki je zdaj pomočnik Hansija Flicka pri Bayernu. "Veliko ljudi me je že poklicalo iz Rima. Navdušen sem. Zares sem si želel, da bi igrali proti Laziu. Inzaghi je bil nekaj časa moj trener. Njegov sistem 5-3-2 je poseben. Pričakujem, da bodo vse stavili na trdno obrambo in čaka nas zahtevna naloga," je pojasnil Klose, ki seveda zelo dobro pozna odličnega napadalca Cira Immobileja.

"Težak žreb, merili se bomo s prvakom. Toda ne bojimo se in ga pričakujemo z dvignjenimi glavami," je na Twitterju zapisal eden izmed nosilcev igre Lazia Luis Alberto.

V Dortmundu imajo trenutno ogromno drugih težav
Zmagovalka Evropske lige v prejšnji sezoni Sevilla bo igrala proti Borussii Dortmund. Po porazu z 1:5 proti Stuttgartu je moral oditi trener črno-rumenih Lucien Favre. Nasledil ga je pomočnik Edin Terzić.

"Trenutno je ogromno drugih tem v našem klubu. Tekmi s Sevillo sta šele februarja, vsi pa se zavedamo, kaj vse so Andaluzijci dosegli predvsem v Evropski ligi v zadnjih letih," je poudaril 38-letni strateg, ki bo do konca sezone vodil Borussio.

Manchester City v vlogi velikega favorita
Ob Laziu druga novinka v tem delu tekmovanja Borussia Mönchengladbach se bo merila z Manchester Cityjem. Kluba sta se že dvakrat merila v skupinskem delu (2015/16 in 2016/17), Angleži pa so dobili tri od štirih tekem. Favoriti so tudi v tej sezoni.

Juventus in Porto sta dvakratna evropska prvaka. V sezoni 2016/17 so bili v osmini finala uspešnejši Italijani s skupnim izidom 3:0.

Atletico in Chelsea sta se merila že v skupinskem delu sezone 2017/18, Angleži so zmagali v Madridu z 2:1, v Londonu pa je bilo 1:1. Atletico je sicer dobil pet od sedmih dvobojev v osmini finala v ligi prvakov, v prejšnji sezoni je izločil takratnega branilca naslova Liverpool.

Težko delo za Oblaka, Kampla in Iličića v Ligi prvakov

OSMINA FINALA, prve tekme, torek, 16. februarja, ob 21.00:
RB LEIPZIG - LIVERPOOL
BARCELONA - PARIS SG
Povratni tekmi bosta 10. marca.

Sreda, 17. februarja, ob 21.00:
PORTO - JUVENTUS
SEVILLA - BORUSSIA DORTMUND
Povratni tekmi bosta 9. marca.

Torek, 23. februarja, ob 21.00:
LAZIO - BAYERN
ATLETICO MADRID - CHELSEA
Povratni tekmi bosta 17. marca.

Sreda, 24. februarja, ob 21.00:
BORUSSIA (M) - MANCHESTER CITY
ATALANTA - REAL MADRID
Povratni tekmi bosta 16. marca.