Harry Kane je 20. septembra z bele točke zatresel mrežo Manchester United. Bayern je ugnal rdeče vrage na Allianz Areni s 4:3. Foto: EPA
Harry Kane je 20. septembra z bele točke zatresel mrežo Manchester United. Bayern je ugnal rdeče vrage na Allianz Areni s 4:3. Foto: EPA

Rdečim vragom ne pomaga niti visoka zmaga nad Bavarci, če se obračun med Köbenhavnom in Galatasarayem ne bo končal z neodločenim izidom. Danci in Turki imajo torej usodo v svojih nogah. Zmagovalec tekme na stadionu Parken se bo zagotovo uvrstil v osmino finala. Če bosta vseeno remizirala, bo napredoval Köbenhavn, v primeru, da United ne premaga Bayerna.

Popravni izpit po polomu v Frankfurtu
Bayern si je že po 4. krogu zagotovil prvo mesto v skupini A, a na Old Traffordu bo igral z vsemi najboljšimi. Thomas Tuchel si še enega osmešenja ne sme privoščiti. V soboto so serijski nemški prvaki v Frankfurtu delovali kot razbita vojska. V zadnjem mesecu niso odigrali nobene težke tekme, srečanje z Unionom na Allianz Areni je odpadlo zaradi snega. Treningi zvezdnikom iz Münchna ne dišijo, saj radi igrajo tekme vsake tri dni in popolnoma so padli iz ritma. Eintracht je bil boljši kar s 5:1.

Po grenkem porazu v finalu maja 1999 Bavarci trikrat izločili vrage
Najgrenkejši poraz v 123-letni zgodovini kluba je Bayern doživel 26. maja 1999 na Camp Nouu, ko je v finalu Lige prvakov izgubil proti Manchester Unitedu (1:2). Bavarci so do 91. minute vodili z 1:0, Mehmet Scholl in Carsten Jancker sta zadela še okvir vrat, nato pa sta Teddy Sheringham in Ole Gunnar Solskjaer poskrbela za epski preobrat in evropski naslov Uniteda.

Od takrat sta se ekipi trikrat pomerili v četrtfinalu Lige prvakov (2001, 2010 in 2014). Vedno je bil Bayern izjemno motiviran in vedno je napredoval. Paulo Sergio je odločil na Old Traffordu aprila 2001, devet let zatem je bil junak Arjen Robben z izjemnim volejem, leta 2014 pa vragi po odhodu sira Alexa Fergusona v pokoj niso bili več v evropskem vrhu. Septembra sta se ekipi srečali v 1. krogu skupinskega dela, Bavarci so bili boljši s 4:3.

Jamal Musiala se je rodil v Stuttgartu, nato pa se je preselil v London, kjer se je osem let kalil v akademiji Chelseaja. 20-letnik je največji dragulj Bayerna,, a po poškodbi še ni pripravljen za vseh 90 minut v
Jamal Musiala se je rodil v Stuttgartu, nato pa se je preselil v London, kjer se je osem let kalil v akademiji Chelseaja. 20-letnik je največji dragulj Bayerna,, a po poškodbi še ni pripravljen za vseh 90 minut v "teatru sanj". Foto: EPA

Musiala sanjal, da bo zaigral na Old Traffordu
"Vsaka tekma na Old Traffordu je težka. Manchester United ima odlične igralce in na domači zelenici igra zelo napadalno. Te tekme zagotovo ne bomo vzeli z levo roko. Ko sem bil še otrok, sem sanjal, da bom zaigral na Old Traffordu," je poudaril Jamal Musiala.

"Zelo se bomo morali potruditi, da se United ne razigra. Imeli so številne vzpone in padce, a tako velik klub se je izvlekel že iz številnih kriznih trenutkov. Vzdušje bo naelektreno, na tem stadionu je vedno nekaj posebnega v zraku. Čaka nas velik izziv," je previden trener Tuchel.

Ten Hag: Ko smo v pravi formi, lahko premagamo vsako ekipo
Prejšnji teden so rdeči vragi ugnali Chelsea z 2:1 in prikazali zelo dobro predstavo, nato pa so bili razglašeni v soboto proti Bournemouthu (0:3). Navijači so glasno žvižgali že ob odmoru.

Zmaga nad Bayernom bo zadostovala vsaj za tretje mesto in prezimitev v Evropski ligi.
"Vedno razmišljam pozitivno. Slabi scenariji v zadnjem krogu mi ne rojijo po glavi. Vsi se zavedamo, da bi si z zmago podaljšali nastopanje v evropskih tekmovanjih. Ko smo v pravi formi, lahko premagamo vsako ekipo. To smo dokazali že nekajkrat v zadnjih mesecih," je odločno napovedal trener Erik ten Hag. Če bo v torek doživel nov poraz, v nedeljo morda ne bo več sedel na klopi v Liverpoolu.

Ten Hag pričakuje zmago nad Bayernom in prezimitev v Evropi

Skupina B: Sevilla z zmago v Lensu lahko prezimi v Evropi
V skupini B si je Arsenal že zagotovil prvo mesto. V Eindhovnu bo lahko Mikel Arteta uporabil rezerviste, tudi PSV si je že zagotovil preboj v osmino finala. Lens bo gostil Sevillo in potrebuje točko za uvrstitev v Evropsko ligo. Andaluzijci bi se z zmago znova uvrstili v šestnajstino finala Evropske lige, ki je njihovo najljubše tekmovanje. Zadnjič so se naslova veselili maja.

Novi trener Uniona Nenad Bjelica in njegova pomočnica Marie Louise Eta sta sproščena pred tekmo proti madridskemu Realu. Foto: EPA
Novi trener Uniona Nenad Bjelica in njegova pomočnica Marie Louise Eta sta sproščena pred tekmo proti madridskemu Realu. Foto: EPA

Skupina C: Braga bo skušala presenetiti v Neaplju
Madridski Real je upravičil vlogo velikega favorita v skupini C. Kraljevi klub je dobil vseh pet tekem. Na olimpijskem stadionu v Berlinu lahko osvoji maksimalnih 18 točk. Union se je po veliki krizi v zadnjih treh mesecih veselil prve zmage v soboto, ko je ugnal Borussio iz Mönchengladbacha s 3:1. Novemu trenerju Nenadu Bjelici je uspelo preporoditi nogometaše, ki so lani končali na imenitnem četrtem mestu v Bundesligi. Z zmago v torek bi Union še upal na tretje mesto v skupini.

Precej bolj napeto bo pod Vezuvom, kjer bo Napoli gostil Brago. Italijanskim prvakom zadostuje za preboj v osmino finala že poraz z enim golom razlike. Portugalci morajo nujno zmagati z dvema zadetkoma prednosti. V boju za tretje mesto jim zadostuje že točka.

Federico Dimarco je eden najboljših igralcev Serie A v letošnji sezoni. Foto: EPA
Federico Dimarco je eden najboljših igralcev Serie A v letošnji sezoni. Foto: EPA

Skupina D: Inter potrebuje zmago nad Sociedadom za prvo mesto v skupini D
Inter in Real Sociedad se bosta pomerila za zmago v skupini D. Vodilna ekipa Serie A nujno potrebuje zmago, Baskom pa na San Siru zadostuje točka. Salzburg bo gostil Benfico v boju za tretje mesto. Portugalci, ki so zelo razočarali v skupinskem delu, lahko rešijo evropsko sezono z zmago z dvema zadetkoma razlike.

Skupina E: Atleticu zadostuje že točka proti Laziu
V sredo bo padla končna odločitev v skupinah od E do H. Madridski Atletico in Lazio sta že potrdila napredovanje v skupini E. Jan Oblak in soigralci bodo zasedli prvo mesto že z remijem na stadionu Metropolitano. Celtic se bo pred zvestimi navijači poslovil od evropskih tekmovanj, saj si je Feyenoord že zagotovil tretje mesto in prezimitev v Evropski ligi.

Skupina F: Newcastle in Milan upata na spodrsljaj PSG-ja v Dortmundu
Takoj po žrebu je bilo jasno, da bo najbolj napeto v skupini F. Pred zadnjim krogom je jasno, da si je Borussia Dortmund že zagotovila napredovanje v osmino finala. Črno-rumeni so dobili zadnje tri tekme, na San Siru so ugnali Milan s 3:1. V Bundesligi imajo velike težave, po domačem porazu proti Leipzigu zaostajajo ogromnih 11 točk za vodilnim Leverkusnom, v Stuttgartu pa so v sredo izpadli tudi iz nemškega pokala. V sredo se bo Borussia za prvo mesto v skupini pomerila s PSG-jem. Vodilni ekipi francoskega prvenstva za drugo mesto zadostuje že točka, če Newcastle ne premaga Milana.

Na St. James Parku bosta Newcastle in Milan lovila zmago in hkrati navijala za zmago Borussie. Oba sta konec tedna doživela grenka poraza, v domačih prvenstvih sta precej popustila in vrh je vse bolj oddaljen. Newcastle je padel na sedmo mesto, za vodilnim Liverpoolom zaostaja že 11 točk. Milan za mestnim tekmecem Interjem zaostaja devet točk.

Skupina G: City z rezervisti v Beogradu
V skupini G je vse odločeno. Crvena zvezda se bo na stadionu Rajka Mitića poslovila od Evrope proti Manchester Cityju. Pep Guardiola bo zagotovo spočil vse nosilce igre, saj bo spored tekem v Premier ligi med prazniki zelo zgoščen. Drugo mesto si je že zagotovil Leipzig, Young Boysi pa bodo spomladi igrali v Evropski ligi.

Skupina H: Portu zadostuje točka, Šahtar potrebuje vse tri
Barcelona je doživela grenek poraz proti Gironi v nedeljo (2:4). V prvenstvu ne gre po načrtih, v Ligi prvakov pa si je že zagotovila prvo mesto v skupini H. Precej bolj napet bo obračun med Portom in Šahtarjem. Portugalcem na domači zelenici zadostuje že točka, Ukrajinci pa morajo nujno zmagati.


6. krog, torek, skupina A, ob 21.00:
MANCHESTER UNITED – BAYERN

Verjetni postavi:

Man. United: Onana, Wan-Bissaka, Maguire, Shaw, Reguilon, McTominay, Amrabat, Antony, Fernandes, Garnacho, Højlund.

Bayern: Neuer, Laimer, Upamecano, Kim, Davies, Kimmich, Goretzka, Musiala, Coman, Sane, Kane.

Sodnik: Espen Eskas (Norveška)

KÖBENHAVN – GALATASARAY

Lestvica:                              
BAYERN *           5  4 1 0 11:6  13   
KÖBENHAVN          5  1 2 2  7:8   5   
GALATASARAY        5  1 2 2 10:12  5   
MANCHESTER UNITED  5  1 1 3 12:14  4   

Skupina B, ob 18.45:
LENS – SEVILLA

PSV EINDHOVEN – ARSENAL

Lestvica:                           
ARSENAL *          5  4 0 1 15:3  12
PSV EINDHOVEN *    5  2 2 1  7:9   8
LENS               5  1 2 2  4:10  5
SEVILLA            5  0 2 3  6:10  2

Skupina C, ob 21.00:
NAPOLI – BRAGA

UNION BERLIN – REAL MADRID

Lestvica:                            
REAL MADRID *      5  5 0 0 13:5  15 
NAPOLI             5  2 1 2  8:9   7 
BRAGA              5  1 1 3  6:10  4 
UNION BERLIN       5  0 2 3  4:7   2 

Skupina D, ob 21.00:
INTER – REAL SOCIEDAD

Verjetni postavi:

Inter: Sommer, Bisseck, Acerbi, Bastoni, Darmian, Barella, Calhanoglu, Frattesi, Dimarco, Thuram, Martinez.

Real Sociedad: Remiro, Aihen, Zubeldia, Le Normand, Traore, Merino, Zubimendi, Zakharjan, Oyarzabal, Sadiq, Kubo.

Sodnik: Sandro Schärer (Švica)

SALZBURG – BENFICA

Lestvica:                             
REAL SOCIEDAD *    5  3 2 0  7:2  11  
INTER *            5  3 2 0  8:5  11  
SALZBURG           5  1 1 3  3:5   4  
BENFICA            5  0 1 4  4:10  1  

Sreda, skupina E, ob 21.00:
ATLETICO MADRID – LAZIO

CELTIC – FEYENOORD

Lestvica:                           
ATLETICO MADRID * 5  3 2 0 15:6  11 
LAZIO *           5  3 1 1  7:5  10 
FEYENOORD         5  2 0 3  8:8   6 
CELTIC            5  0 1 4  3:14  1 

Skupina F, ob 21.00:
BORUSSIA (D) – PARIS SG

Verjetni postavi:

Borussia (D): Kobel, Wolf, Hummels, Schlotterbeck, Bensebaini, Sabitzer, Özcan, Reus, Brandt, Bynoe-Gittens, Füllkrug.

Paris SG: Donnarumma, Hakimi, Marquinhos, Škriniar, Hernandez, Zaire-Emery, Ugarte, Vitinha, Lee, Kolo Muani, Mbappe.

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)

NEWCASTLE – MILAN

Verjetni postavi:

Newcastle: Dúbravka, Trippier, Lascelles, Schär, Livramento, Longstaff, Bruno Guimaraes, Joelinton, Almiron, Isak, Gordon.

Milan: Maignan, Calabria, Tomori, Hernandez, Florenzi, Loftus-Cheek, Musah, Reijnders, Rafael Leao, Giroud, Pulišić.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Lestvica:                          
BORUSSIA (D) *    5  3 1 1  6:3  10
PARIS SG          5  2 1 2  8:7   7
NEWCASTLE         5  1 2 2  5:5   5
MILAN             5  1 2 2  3:7   5

Skupina G, ob 18.45:
RB LEIPZIG – YOUNG BOYS

CRVENA ZVEZDA – MANCHESTER CITY

Verjetni postavi:

Crvena zvezda: Glazer, Nedeljković, Dragović, Djiga, Rodić, Stamenić, Mijailović, Lučić, Hwang, Ivanić, Bukari.

Man. City: Ortega, Lewis, Stones, Ake, Sergio Gomez; Phillips, Kovačić, Bobb, Matheus Nunes, Grealish, Alvarez.

Sodnik: Alijar Aghajev (Azerbajdžan)

Lestvica:                           
MANCHESTER CITY *  5  5 0 0 15:5  15
RB LEIPZIG *       5  3 0 2 11:9   9
YOUNG BOYS         5  1 1 3  6:11  4
CRVENA ZVEZDA      5  0 1 4  5:12  1

Skupina H, ob 21.00:
PORTO – ŠAHTAR DONECK

ANTWERP – BARCELONA

Lestvica:                          
BARCELONA *        5  4 0 1 10:3 12
PORTO              5  3 0 2 10:5  9
ŠAHTAR DONECK      5  3 0 2  7:7  9
ANTWERP            5  0 0 5  3:15 0
           * - v osmini finala