Slavje Interja (v ospredju Lautaro Martinez in Edin Džeko) po koncu tekme. Foto: Reuters
Slavje Interja (v ospredju Lautaro Martinez in Edin Džeko) po koncu tekme. Foto: Reuters

Za rdeče-črne je velik udarec že pred začetkom srečanja predstavljala poškodba mišice Rafaela Leaa, ki ga ni bilo niti na klopi. Pri Interju je manjkal Milan Škriniar. V napadu je Edin Džeko v začetni postavi dobil prednost pred Romelujem Lukakujem, v vezni vrsti pa Hakan Calhanoglu pred Marcelom Brozovićem.

Prav Džeko je že v 8. minuti poskrbel za vodstvo Interja, ko je po podaji Calhanogluja iz kota zadel z volejem z levico s šestih metrov. Ob premalo odločnem Davideju Calabrii je žogo poslal v zgornji kot.

Tri minute pozneje je na 0:2 povišal Henrik Mhitarjan. Armenec je po podaji Federica Dimarca z leve strani sprejel žogo 20 metrov od vrat in imel ob luknji v domači obrambi prosto pot proti golu. Mrežo je zatresel z dobrih desetih metrov.

Na začetku 16. minute ni manjkalo veliko, da bi varovanci Simoneja Inzaghija dosegli še en zadetek. Žogo je po silovitem strelu Calhanogluja od daleč ustavila vratnica, v nadaljevanju akcije pa je Mhitarjan preslabo streljal, da bi bil lahko Mike Maignan še tretjič premagan.

Edin Džeko je v 8. minuti takole zadel za 0:1. Foto: Reuters
Edin Džeko je v 8. minuti takole zadel za 0:1. Foto: Reuters

Preklicana 11-metrovka

V 18. minuti je moral pri Milanu zaradi poškodbe predčasno z zelenice Ismael Bennacer, zamenjal ga je Junior Messias. Ekipa Stefana Piolija se je v nadaljevanju vendarle nekoliko prebudila, a si prave priložnosti do konca prvega polčasa ni pripravila. Do odmora v okvir vrat ni sprožila niti enega strela.

V 31. minuti je kazalo, da bo Inter dobil še eno priložnost za zadetek. Sodnik Jesus Gil Manzano je namreč najprej pokazal na belo piko po domnevnem prekršku Simona Kjaerja nad Lautarom Martinezom, a so ga iz sobe za VAR poklicali, naj preveri videoposnetek. Potem ko si je dogodek ogledal ob stranski črti, pa je preklical svojo odločitev za 11-metrovko.

Tonali le v vratnico

V drugem polčasu je Milan igral bolje in bil najbližje znižanju izida v 63. minuti, ko je Sandro Tonali s približno 15 metrov zadel vratnico. Že predtem sta malo mimo vrat streljala Brahim Diaz in Messias. Ta bi lahko iz dobrega položaja meril veliko natančneje. Na drugi strani je Maignan v 53. minuti pravočasno stekel iz vrat in ustavil poskus Džeka, Inter pa je imel še nekaj polpriložnosti.

Povratna tekma bo prihodnji torek. Milan je v četrtfinalu izločil Napoli, Inter Benfico.

Mestna tekmeca sta se v Ligi prvakov srečala že v polfinalu sezone 2002/03 in četrtfinalu sezone 2004/05, obakrat je bil boljši Milan. Gostitelj današnje tekme je v polfinalu prvič po 16 letih, Inter pa prvič po 13 letih, oba sta tedaj na koncu sezone postala tudi evropski prvak (2007 in 2010).

Henrik Mhitarjan je bil v 11. minuti strelec za 0:2. Foto: Reuters
Henrik Mhitarjan je bil v 11. minuti strelec za 0:2. Foto: Reuters

Liga prvakov, polfinale, prva tekma

MILAN – INTER 0:2 (0:2)
Džeko 8., Mhitarjan 11.
Handanović (Inter) je bil na klopi.

Milan: Maignan, Calabria (82./Kalulu), Kjaer (59./Thiaw), Tomori, T. Hernandez, Tonali, Krunić, Saelemaekers (59./Origi), Bennacer (18./Messias), Brahim Diaz (82./Pobega), Giroud.

Inter: Onana, Darmian, Acerbi, Bastoni, Dumfries, Dimarco (70./de Vrij), Barella, Calhanoglu (78./Gagliardini), Mhitarjan (62./Brozović), Martinez (78./Correa), Džeko (70./Lukaku).

Sodnik: Jesus Gil Manzano (Španija)

Povratna tekma bo v torek, 16. maja, ob 21.00.

Finale bo v soboto, 10. junija, v Carigradu na stadionu Atatürk.

Na stadionu San Siro se je zbralo 75.532 gledalcev. Foto: Reuters
Na stadionu San Siro se je zbralo 75.532 gledalcev. Foto: Reuters