Daniel Avramovski in Marko Putinčanin v dvoboju s Špancem Michelom. Foto: BoBo
Daniel Avramovski in Marko Putinčanin v dvoboju s Špancem Michelom. Foto: BoBo
Rok Kronaveter
Rok Kronaveter je v drugem polčasu sprožil dva strela z roba kazenskega prostora, a je gostom žogo obakrat uspelo odbiti v kot. Foto: BoBo
Ilija Stolica
Ilija Stolica verjame, da Olimpiji še lahko uspe preboj v 2. krog kvalifikacij za Ligo prvakov. Foto: BoBo
Olimpija evropsko sezono začela s porazom
Stolica po porazu: To je bil šele prvi polčas

Marko Gajić, Macky Bagnack, Marko Putinčanin in Daniel Avramovski so v sistemu 4-1-4-1 "operirali" na desni strani obrambne in vezne vrste. Pri 17 stopinjah Celzija in nalivu, ki je brez prekinitve pral igralce, so bile razmere, v katerih je bila odigrana tekma prvega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov proti Qarabagu bolj jesenske kot poletne.
Približno 4.000 gledalcev ni videlo veliko priložnosti (v prvem polčasu je edini strel v okvir vrat sprožil Putinčanin), ob koncu pa je po strelu iz kota edini zadetek za zmago gostov iz Azerbajdžana z 0:1 dosegel Haitijec Donald Guerrier. Olimpija je po Trenčinu (3:4) in Vaasi (0:1) tretjič zapored izgubila uvodno evropsko preizkušnjo pred domačimi navijači.

Stolica optimist
"To je tisto, kar je najtežje pri tem porazu. Zadetek smo prejeli na nesrečen način iz edine polpriložnosti in fantje so bili surovo kaznovani, česar si niso zaslužili. Zaslužili smo si več sreče. Sem pa optimist za naprej. S tem, kar so pokazali, in s tako podporo navijačev lahko naredimo veliko več. Verjamem, da bomo iz vsega skupaj izšli močnejši. Qarabag je zelo kakovostna ekipa z obilo izkušenj s takšnimi tekmami, a smo dominirali. Ni pa lahko doseči zadetka. Gotovo bomo še boljši. Uigravamo se, s časom bomo napredovali. Fantje so že dvignili formo glede na pripravljalne tekme. Če bomo imeli enak pristop in nekaj več športne sreče, se lahko v Bakuju uvrstimo v drugi krog," je po srečanju razmišljal trener Olimpije Ilija Stolica.

Dodal je, da ga lanski udeleženec skupinskega dela Lige prvakov, čeprav je precej spremenil postavo iz pretekle sezone, ni presenetil. "Qarabag je ekipa, ki ima veliko posest žoge, več kot 65 odstotkov v domačem prvenstvu, mogoče celo še več. So v skupini zelo redkih ekip v Evropi, ki pri tem tako izstopajo in so dominantne pri posesti žoge in kontinuiranem napadanju. Zelo me veseli, da nam je uspelo vsiliti svojo igro in jih spraviti v podrejen položaj. Pričakovali smo morda nekatere druge igralce pri njih, a očitno so se odločili za neko bolj pazljivo različico. Vedeli smo, kako bodo poskušali delovati."

Kronaveter: Malo preveč igre nazaj
Pri azerbajdžanskem prvaku je šele v 63. minuti na igrišče vstopil eden izmed njegovih ključnih nogometašev, Španec Dani Quintana, nato so gostje v zadnjih 20 minutah prvič ogreli dlani Aljaža Ivačiča. Po njegovi drugi obrambi je sledil kot in nato vodstvo konjenikov.

"Delovalo je, kot da je njihov glavni cilj, da ne prejmejo zadetka. Naš načrt je bil, da jih visoko pritisnemo, mislim, da nam je to kar uspevalo. Dobro smo stali, imeli dve, tri priložnosti, ki bi jih morali izkoristiti. Še posebej nam je lahko žal tiste Abassa Issaha v prvem polčasu (v 28. minuti, op. a.). Na takšnih tekmah takih priložnosti ne smeš zapraviti. Mogoče smo imeli tudi malo nesreče pri strelih in kakšni priložnosti, najpravičnejši izid bi bil remi. Odigrali smo dobro tekmo," je pripomnil Kronaveter. Končno razmerje strelov v okvir vrat je bilo 2:3.
Tudi "Krona" meni, da lahko Ljubljančani še gojijo upanje za napredovanje. "Videli smo, da se proti njim da igrati. Le malo preveč smo igrali nazaj, morali bi biti bolj konkretni in več igrati v napad. Normalno pa je, da se še lovimo, dejstvo je tudi, da smo igrali proti kakovostnemu tekmecu, ki je lani nastopil v Ligi prvakov. V Bakuju bomo poskušali biti nevarnejši in preobrniti izid. Ni še vse izgubljeno."

Žvižgi ob menjavah
S stoženskih tribun je bilo slišati glasne žvižge ob prvih dveh menjavah Stolice, ko sta z igrišča odšla Stefan Savić in Kronaveter, vendar se srbski trener s tem ne obremenjuje: "Kot trener moram gledati, kaj je najboljše za ekipo. Občinstvo ima svoje mišljenje, to je normalna stvar. Menjave so vedno vezane na neko taktiko oziroma osvežitev ekipe. Žal mi je, saj smo imeli sicer ves čas fantastično podporo navijačev. Mislim, da so bili ljudje zadovoljni s prvim polčasom, energija igralcev je bila prava. Ko nisi nagrajen z golom in nimaš izida, sledijo take reakcije. Če bi bil dober izid, se tega ne bi spominjali in komentirali."
Stolica je pojasnil tudi, zakaj na seznamu za uvodni evropski dvoboj ni bilo Andresa Vombergarja: "Žal mi je zanj, a zaradi poškodbe Branka Ilića, za katerega do 24 ur pred tekmo nismo vedeli, ali bo lahko stisnil zobe ali ne, smo morali na seznam igralcev uvrstiti še enega obrambnega igralca. Če bi bil Ilić pripravljen, bi bil Vombergar gotovo na seznamu." Ob tem dodajmo, da je Dino Štiglec v noči pred tekmo postal oče, rodila se mu je hčerka Sara.

Issah videl rdeče
Olimpija na povratni tekmi ne bo mogla računati na Issaha, ki je v 85. minuti prejel rdeči karton. "Kaj naj rečem? Sodniki zdaj dajejo kartone že za poskus udarca z roko. Žal je šlo za nepremišljenost, ostali smo z desetimi igralci in tudi brez pomembnega igralca na drugi tekmi. Tudi on se zaveda, kaj je naredil," je o tem dogodku dejal trener iz Zemuna, ki je v soboto dopolnil 40 let.

Povratna tekma bo prihodnjo sredo ob 19.00 na stadionu Tofiqa Bahramova, ki sprejme 31.200 gledalcev.

Olimpija evropsko sezono začela s porazom
Stolica po porazu: To je bil šele prvi polčas