Thomas Tuchel si na božični večer res ni mislil, da bo dvignil pokal z
Thomas Tuchel si na božični večer res ni mislil, da bo dvignil pokal z "velikimi ušesi" s Chelesajem. Foto: Reuters

Chelsea je drugič postal evropski prvak. Pred devetimi leti je imel zares ogromno sreče, saj je bil v polfinalu proti Barceloni in v finalu proti Bayernu na Allianz Areni popolnoma v podrejeni vlogi. Tokrat je v polfinalu nadigral Real Madrid (1:1 in 2:0) in imel tudi v finalu proti favoriziranemu Manchester Cityju (1:0) več priložnosti. Angleški prvaki so v 97 minutah le enkrat streljali v okvir vrat.

"To je najlepši dan v mojem življenju. Celotna družina je prišla v Porto. Starši so bili na tribuni, le babica je pri 90 letih gledala tekmo po televiziji. Finale je popolnoma drugačna tekma, saj so bili prisotni navijači," je bil navdušen Tuchel, ki se je na zelenici veselil z ženo Sissy in obema hčerkama.

Tuchel je v Porto pripeljal vso družino. Foto: Reuters
Tuchel je v Porto pripeljal vso družino. Foto: Reuters

"Smo trn v peti Cityja, dobili smo obe medsebojni tekmi v zadnjem mesecu in pol - v Premier ligi in Pokalu FA. Vedel sem, da lahko zmagamo, če dosežemo prvi gol. Pred tekmo sem napovedal, da bo tudi obrambna bitka prava, in to nam leži," je po največji zmagi v trenerski karieri dejal ljubitelj kriminalnih zgodb in rekreativni igralec tenisa.

V Mainzu in Dortmundu uspešno nasledil Kloppa
Tuchel je na veliko sceno stopil avgusta 2009, ko je postal trener Mainza. Izpolnil je pričakovanja, sezono 2010/11 je začel s sedmimi zaporednimi zmagami in bil nekaj časa celo na vrhu lestvice.

Mainz je v Bundesligo po številnih neuspešnih poskusih in dramatičnih razpletih v zadnjem krogu popeljal Jürgen Klopp, ki je nato odšel v Dortmund, kjer je dvakrat zapored postal nemški prvak (to se sliši kar malce neverjetno, saj je Bayern zdaj že devet let zanesljivo na vrhu). "Kloppo" je leta 2015 zapustil Dortmund in nasledil ga je Tuchel. Direktor Hans-Joachim Watzke je bil velikokrat drugačnega mnenja in po pokalnem naslovu maja 2017 je moral Tuchel oditi.

Kai Havertz bo 11. junija, ko se bo začelo evropsko prvernstvo v Rimu, dopolnil 22 let. Foto: Reuters
Kai Havertz bo 11. junija, ko se bo začelo evropsko prvernstvo v Rimu, dopolnil 22 let. Foto: Reuters

Avgusta ga je po porazu v finalu tolažil Flick
Leta 2018 se je prvič preizkusil v tujini. PSG je popeljal do dveh naslovov prvaka, lani avgusta pa tudi v finale Lige prvakov. V finalu na stadionu Luz v Lizboni je bil boljši Bayern z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Kingsley Coman z glavo po uri igre. Trener Bayerna Hansi Flick je tolažil Tuchla, da bo nova priložnost prišla kmalu, saj je ekipa izjemna. Ni se zmotil, a verjetno tudi "Herr" Flick ni mislil, da bo Chelsea evropski prvak. V lanski sezoni so Bavarci povozili Chelsea v osmini finala Lige prvakov (3:0 in 4:1).

Po sporu s športnim direktorjem Leonardom je moral zapustiti Park princev na božični večer. To je bila velika napaka Parižanov, ki so v tej sezoni ostali brez naslova prvaka (v zadnjem krogu ga je osvojil Lille), v polfinalu Lige prvakov pa jih je zanesljivo izločil Manchester City (2:1 in 2:0).

V štirih mesecih preporodil modre
Na novo službo ni čakal dolgo. 26. januarja je podpisal 18-mesečno pogodbo s Chelseajem, ki se je po nizu slabih izidov znašel na devetem mestu Premier lige. Že naslednji dan je prvič vodil ekipo, a kljub veliki premoči modrim ni uspelo ugnati Wolverhamptona na Stamford Bridgeu (0:0). Kar 14 tekem je ostal neporažen, v Ligi prvakov je izločil madridski Atletico, Porto in Real Madrid. Na povratni tekmi proti kraljevemu klubu so modri blesteli (2:0). Real je bil popolnoma nemočen. Tudi poraz proti Leicestru z 0:1 v finalu Pokala FA ga ni zamajal.

Že v najstniških letih Havertz podrl številne rekorde
"Izpolnile so se mi otroške sanje. Ogledal sem si vse finalne tekme Lige prvakov in na vrtu z bratom in prijatelji skušal odigrati tako akcijo," je povedal edini strelec na finalni tekmi na stadionu Dragao.

Havertz je šele sedmi Nemec, ki je dosegel gol v finalu Lige prvakov. To je bil njegov prvi zadetek v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svetu. V dresu Bayerja iz Leverkusna in Chelseaja je skupaj odigral 20 tekem med evropsko elito.

Navijači Chelseaja so si tekmo ogledali pred stadionom Stamford Bridge. To je bila modra noč v Londonu. Foto: AP
Navijači Chelseaja so si tekmo ogledali pred stadionom Stamford Bridge. To je bila modra noč v Londonu. Foto: AP

Havertz je blestel že v mladinskih kategorijah v Leverkusnu. Športni direktor Rudi Völler je poudaril, da imajo v klubu pravi neizbrušen diamant. V Bundesligi je debitiral 15. oktobra 2016 s 17 leti in 126 dnevi. S tem je postal najmlajši igralec Bayerja, ki je zaigral med nemško elito.

Njegov napredek je bil izjemen. V sezoni 2018/19 je dosegel kar 17 golov, več sta jih v Bundesligi le najboljši napadalec na svetu Robert Lewandowski in Paco Alcacer, ki je takrat igral za dortmundsko Borussio. Postavil je rekord po doseženih zadetkih za igralca, ki še ni dopolnil 20 let.

Bayer lahko računa tudi na izplačilo bonusov
Po koncu lanske sezone, ki se je zavlekla močno v poletje, je bilo jasno, da Völler ne bo mogel odbiti ponudbe iz Londona. Roman Abramovič je odštel kar 80 milijonov evrov za največjega talenta nemškega nogometa. Z bonusi bi lahko cena narasla na 100 milijonov. Odločilni gol v finalu Lige prvakov je seveda najboljši mogoči argument za izplačilo bonusa.

Werner: Zaradi tega večera sva s Kaijem prišla v London
Napadalec Timo Werner je zapravil dve priložnosti v prvem polčasu. "Ena tekma je odločila o celotni sezoni. Moj prijatelj Havertz je zadel. Noro! Zaradi tega večera sva prišla v Londonu. Izvedli smo izjemno akcijo za zadetek, potem pa smo imeli neizmerno željo, da zdržimo vse do konca," je poudaril eden glavnih nemških adutov na evropskem prvenstvu.

Tudi Antonio Rüdiger se je še posebej zahvalil Tuchlu, saj je bil odpisan pod vodstvom Franka Lamparda. S prihodom Tuchla se je vse spremenilo in postal je steber obrambe. To je opazil tudi selektor Joachim Löw, ki ga bo vzel na evropsko prvenstvo.

Tuchel iz lanskega pekla v letošnji raj