Radenko Mijatović je zelo zaskrbljen, saj bo težko najti nove termine za izpeljavo Prve lige in tudi 2. SNL. V pokalu mora biti najprej na sporedu četrtfinale. Foto: www.alesfevzer.com
Radenko Mijatović je zelo zaskrbljen, saj bo težko najti nove termine za izpeljavo Prve lige in tudi 2. SNL. V pokalu mora biti najprej na sporedu četrtfinale. Foto: www.alesfevzer.com

V Sloveniji se je včeraj z odlokom vlade zaustavil tudi precejšnji del organiziranih športnih dejavnosti, vključno z domačimi ligaškimi tekmovanji v kolektivnih športih na najvišji ravni. Izjema so le mednarodne tekme. Ustavljen je tudi večji del treningov.

Na direktoratu za šport ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi generalna direktorica Mojca Doupona, so odgovorili na javni poziv predsednikov kolektivnih panožnih športnih zvez k omogočenju nadaljevanja tekmovanj tudi v času zaprtja in ga zavrnili.


Vaš odziv je bil zelo buren. Seveda pa se utegne kdo vprašati, ali je 11-dnevno zaprtje za nogomet res taka težava. Maloprej smo slišali nadškofa Zoreta – Katoliška cerkev sprejema omejitvene ukrepe na svoj največji praznik ...
Ne bi rekel, da je bil odziv zelo buren, bil pa je nujno potreben. Res je, da enajst dni ni veliko. Gre za zaprtje, ki v mlajših kategorijah traja že več kot pol leta. V teh kategorijah čutimo izjemno velik osip. Po določenih raziskavah se več kot 30 odstotkov mladih ne vrača več v klube. V nižjerazrednih tekmovanjih tudi več kot 50 odstotkov. Vračajo se v prvoligaške klube in šole, ki so na najvišji ravni. Smo edina oaza v Evropi, ki ima prvoligaški nogomet zaprt. Ne samo nogomet, ampak to velja tudi za druge športe.

Predsednik vlade se pri sprejetju ukrepov na športnem področju sklicuje na uskladitev zdravstvene strokovne svetovalne skupine in športne stroke na pristojnem ministrstvu. Domnevam, da so se na ministrstvu glede tega posvetovali tudi s prizadetimi, se pravi tudi vami? Kako je v tem primeru potekalo to posvetovanje oziroma informiranje?
Nihče se ni posvetoval s strokovnim svetom na ministrstvu za šport. To bi bilo pametno in potrebno. Na vsa naša vprašanja tako rekoč bi bilo odgovorov, vse do takrat, ko smo izvedeli, da gre za zaprtje do 12. aprila, nato pa se bodo tekmovanja nadaljevala.

Imate glede reševanja nastalega položaja kakšne rešitve?
Izpostavil bi, da smo že v času prvega "lockdowna" strogo izvajali vse protokole in ukrepe. Končali smo prvenstvo brez okužb. Jeseni smo imeli v nekaterih klubih nekaj okužb, a vse skupaj ni bilo tako močno. Na evropskem prvenstvu do 21 let smo v 12 dneh na štirih prizoriščih pri 2200 udeležencih našli le tri okužbe. Govorimo o varnem tekmovanju, ki upošteva vse ukrepe. Igra se na prostem. Okužbe so bile med tehničnim osebjem.

Nobene potrebe ni bilo, da se šport zapira. Na koncu se zdi, da sta le šport in šolstvo zaprta v celoti. Ostali smo brez možnosti vadbe in nadaljevanje prvenstva se bo zavleklo v poznejše termine. Če ne izpeljemo prvenstva, ne bomo imeli možnosti prijaviti ekip v evropska tekmovanja.

Določene ekipe, ki igrajo regionalna tekmovanja, se lahko v okviru teh tekmovanj srečujejo. Krka in Olimpija se lahko srečata v Ligi ABA, ne moreta pa se pomeriti v državnem prvenstvu. Absurdov je veliko in ukrepi so neprimerni.

Mijatović: Absurdov je ogromno, ukrepi so neprimerni