Minuta molka v spomin na nogometnega kralja na tekmi Premier lige med Wolverhamptonom in Manchester Unitedom. Foto: Reuters
Minuta molka v spomin na nogometnega kralja na tekmi Premier lige med Wolverhamptonom in Manchester Unitedom. Foto: Reuters

Legendarni brazilski napadalec je bil star 82 let, ko je v četrtek umrl za posledicami raka.
"Najprej se morajo sestati člani uprave in to potrditi. Januarja bomo z upravnim aktom začasno ukinili nošenje dresa s številko 10 in upamo, da bo to odločitev naša uprava nato spremenila v trajno," je dejal predsednik Santosa Andres Rueda.

"Nekaj takšnih pobud je že bilo, vendar so mnogi menili, da smo Peleja še bolj počastili s tem, da je bila ta številka še vedno v rabi," je še dodal Rueda.

Sorodna novica 25 podob iz življenja nogometnega kralja Peleja

S Santosom vladar Pauliste, Brazilije in sveta

Pelé je bil otrok Santosa, njegov član pa je postal še kot 15-letnik leta 1956 in nato nosil belo-črni dres ribe vse do leta 1974. Na uradnih tekmah je na 659 srečanjih Santosa dosegel 643 golov in odločilno pripomogel k osvojitvi kar 25 lovorik. Desetkrat je bil prvak Pauliste, kar šestkrat državni prvak Brazilije, v letih 1962 in 1963 je s Santosom osvojil Copo Libertadores in medcelinski pokal za naziv najboljšega kluba na svetu.

Z Brazilijo je Pelé trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka (1958, 1962, 1970), na 92 reprezentančnih tekmah pa je dosegel 77 golov in je še vedno najboljši reprezentančni strelec Brazilije skupaj z Neymarjem. Vse skupaj mu je prineslo vzdevek kralj (O Rei) in status nespornega najboljšega igralca na svetu, ki je za vedno spremenil nogomet.

Sorodna novica "Nogomet je spremenil v umetnost, v zabavo."

Minuta molka po vsem svetu

Mednarodna nogometna zveza je organizatorje nogometnih tekem po vsem svetu prosila, naj se ta konec tedna z minuto molka spomnijo umrlega velikana svetovnega nogometa. Fifa je prošnjo pisno naslovila na vse svoje članice. "Dokler se bo igral nogomet, se bomo spominjali Peleja in ga pogrešali. Pele je v nogomet vpeljal magijo južnoameriške igre. Pojmu 'lepa igra' je dal pomen," je med drugim zapisala generalna sekretarka Fife Fatma Samoura.

Že pred pozivom Fife so se na ligaških tekmah v Angliji, Italiji in Španiji spomnili na nogometnega kralja in ga počastili z minuto molka.

Pele postavil številne rekorde in pustil neizbrisen pečat v nogometu
Večni ljubljenec navijaških src Pele ni pričakoval, da bo letel tako visoko