David Alaba je bil dolga leta na levi strani obrambne vrste, Hansi Flick ga je nato postavil na mesto osrednjega branilca, kjer se je prav tako odlično znašel. Foto: Reuters
David Alaba je bil dolga leta na levi strani obrambne vrste, Hansi Flick ga je nato postavil na mesto osrednjega branilca, kjer se je prav tako odlično znašel. Foto: Reuters

28-letni branilec je odigral že 286 tekem v Bundesligi, 17 od teh za Hoffenheim. Vse preostale je odigral za Bayern in dosegel 24 golov. Najboljši sezoni sta bili 2012/13 in 2019/20, ko so Bavarci osvojili trojno krono (nemško prvenstvo, pokal in Ligo prvakov). Za avstrijsko izbrano vrsto je na 76 tekmah zadel 14-krat.

"Odločil sem se, da bom po koncu sezone zapustil Bayern in poiskal nove izzive. Ni bila lahka odločitev, saj sem v klubu preživel 13 let in mi veliko pomeni. Odločitve nisem sprejel z danes na jutri. Vodstvo kluba se je zelo borilo, da bi podaljšal pogodbo. Pred nekaj tedni sem se dokončno odločil," je na novinarski konferenci dejal najboljši avstrijski nogometaš zadnjega desetletja.

Alaba je v Bayern prišel leta 2008 iz dunajske Austrie. Najprej je bil v ekipi do 19 let, a si je hitro priboril status člana prve enajsterice, v kateri je za Bayern prvič zaigral leta 2010. Osvojil je devet naslovov nemškega prvaka, šest pokalnih lovorik, po dvakrat pa tudi Ligo prvakov in naslov svetovnega klubskega prvaka.

Končna odločitev za nov klub še ni padla
"Nisem se še odločil, kam bom odšel. Nobena skrivnost ni, da je moj menedžer v stiku z Barcelono, a v igri so tudi drugi klubi. Za tako pomembno odločitev potrebujem več časa. Potrebujem nov izziv, nogomet bom igral še pet ali šest let. Veliko sem razmišljal. Finance niso igrale ključne vloge," je razmišljal Alaba, ki je imel v zadnjih letih veliko španskih soigralcev in se je tudi malce naučil jezika.

"V 13 letih sem doživel številne nepozabne trenutke. Vrhunec sta trojni kroni v letih 2013 in 2020. Vse uspehe je težko našteti, zares je bilo veliko lovorik."

V obrambi ga bo zamenjal Francoz Upamecano
Vodstvo Bayerna je že našlo njegovo zamenjavo, prejšnji teden je namreč sklenilo pogodbo s Francozom Dayotom Upamecanom, ki je zdaj še član Leipziga, na Bavarsko pa se bo preselil poleti za pet sezon.