34-letni Julian Nagelsmann je podpisal pogodbo vse do 30. junija 2026. V Hoffenheimu in Leipzigu je postavil nove klubske mejnike, a lovorike ni osvojil. V Münchnu vitrina ne sme biti prazna. Njegov predhodnik Hansi Flick je v letu in pol osvojil kar sedem lovorik, 23. avgusta lani tudi Ligo prvakov. Foto: EPA
34-letni Julian Nagelsmann je podpisal pogodbo vse do 30. junija 2026. V Hoffenheimu in Leipzigu je postavil nove klubske mejnike, a lovorike ni osvojil. V Münchnu vitrina ne sme biti prazna. Njegov predhodnik Hansi Flick je v letu in pol osvojil kar sedem lovorik, 23. avgusta lani tudi Ligo prvakov. Foto: EPA

Na Säbener Strasse so se zgodila številne spremembe v pisarni. Dolgoletni alfa in omega kluba Uli Hoeness ima zdaj le še vlogo svetovalca v upravnem odboru. Karl-Heinz Rummenigge je predčasno predal posle Oliverju Kahnu, ki ima zdaj glavno besedo pri kadrovanju. Njegova desna roka bo športni direktor Hasan Salihamidžić.

Predsednik Herbert Hainer je poudaril, da se klub ne bo spuščal v boj z evropskimi velikani na razgreti poletni tržnici. Zaradi novega koronavirusa bodo prihodki v poslovnem letu kar za 150 milijonov evrov manjši od načrtovanih. Allianz Arena je bila zadnjič razprodana 8. marca lani proti Augsburgu. Na začetku nove sezone naj bi bila zasedenost tribun četrtinska ali tretjinska.

Oliver Kahn je bogato kariero končal 17. maja 2008. Zdaj ima glavno besedo pri vseh prestopih. Zaveda se, da je nemogoče tekmovati s PSG-jem in Manchester Cityjem. Najprej bo skušal podaljšati pogodbi z Leonom Goretzko in Kingsleyjem Comanom. Foto: EPA
Oliver Kahn je bogato kariero končal 17. maja 2008. Zdaj ima glavno besedo pri vseh prestopih. Zaveda se, da je nemogoče tekmovati s PSG-jem in Manchester Cityjem. Najprej bo skušal podaljšati pogodbi z Leonom Goretzko in Kingsleyjem Comanom. Foto: EPA

"Bayern ima vsako sezono visoke cilje. Osnova je vedno naslov državnega prvaka. Juventus je postavil rekord v najboljših petih ligah z devetimi zaporednimi naslovi. Mi ga želimo letos izboljšati z jubilejnim desetim zaporednim," je povedal junak finala Lige prvakov na San Siru leta 2001 Kahn. Nekdanji sijajni vratar naj bi 1. januarja 2022 postal šef upravega odbora, a mu je Rummenigge že pol leta pred tem prepustil odgovorno funkcijo.

Tudi rekordna niza Skonta in Lincolna sta dosegljiva
Bavarski velikan je v prvenstvu nepremagljiv vse od sezone 2012/13, trenutno pa se lahko pohvali z najdaljšim aktivnim nizom lovorik v domačih prvenstvih v Evropi. Najdaljši niz naslovov si lastita latvijski Skonto (1991‒2004) in gibraltarski Lincoln Red Imps (2003‒2016).

Najmlajši navijači še niti niso bili na svetu, ko Bayern ni bil nemški prvak. To se je zadnjič zgodilo maja 2012. Ključna tekma je bila na stadionu Westfalen 11. aprila 2012, ko je dortmundska Borussia premagala Bayern z 1:0. S peto je v 77. minuti zadel Robert Lewandowski. Poljak je že sedem let v Münchnu, v pretekli sezoni je dosegel neverjetnih 41 zadetkov in presegel skoraj pol stoletja star rekord Gerda Müllerja. Postal je tudi Fifin nogometaš leta.

Robert Lewandowski je v lanski sezoni dosegel neverjetnih 41 zadetkov. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je v lanski sezoni dosegel neverjetnih 41 zadetkov. Foto: Reuters

Nagelsmann ne bo dobil aplavza za druga mesta
Na klopi je od 1. julija eden najobetavnejših trenerjev Julian Nagelsmann, ki je Hoffenheim popeljal v Ligo prvakov, nato pa je z Leipzigom končal na drugem mestu in se prebil vse do polfinala Lige prvakov v Lizboni avgusta lani. Skušal bo nadaljevati uspešno delo Hansija Flicka, ki je postal nemški selektor. Nagelsmann je v dozdajšnji karieri prejel številne pohvale in priznanja. Leta 2017 je bil tudi izbran za trenerja leta v Nemčiji. V Münchnu ne bo dobil nobenega aplavza za druga mesta ...

Upamecano po odhodu Alaba novi šef obrambe
Šef obrambe v zadnjih letih David Alaba je podpisal petletno pogodbo z madridskim Realom. Avstrijec je postavil previsoke pogoje pri letni plači in do dogovora ni prišlo. Javi Martinez, ki je sodeloval pri vseh velikih uspehih v zadnjih devetih letih, je odšel v Katar. Rezervni vratar Alexander Nübel potrebuje večjo minutažo, zato je sprejel povabilo Nika Kovača in se preselil v Monaco. Sven Ulreich bo znova v vlogi drugega čuvaja mreže, potem ko je lani branil za Hamburg.

Največja okrepitev je francoski branilec Dayot Upamecano, ki je blestel v dresu Leipziga. Odškodnina je znašala 42,5 milijona evrov.

Erling Haaland je lani na 28 tekmah v prvenstvu dosegel 27 zadetkov. Vodstvo Borussie se zaveda, da bo zelo težko zadržati norveškega napadalca. Foto: EPA
Erling Haaland je lani na 28 tekmah v prvenstvu dosegel 27 zadetkov. Vodstvo Borussie se zaveda, da bo zelo težko zadržati norveškega napadalca. Foto: EPA

Malen bo skušal nadomestiti Sancha v Dortmundu
Borussia iz Dortmunda ima številne mlade igralce, ki zelo nihajo v formi. Vsako sezono imajo vsaj eno daljšo krizo in nato ne uspejo slediti Bayernu. Vse je odvisno od tega, kako se bo iztekel prestopni rok in ali bo klub za Norvežana Erlinga Haalanda prejel "nespodobno" ponudbo katerega od evropskih velikanov.

Eden izmed nosilcev igre Jadon Sancho se je preselil k Manchester Unitedu. Namesto njega so pripeljali Nizozemca Donyella Malena iz PSV Eindhovna za 30 milijonov evrov, za pol manjši znesek pa je konkurenco v vratih izostril Gregor Kobel iz Stuttgarta.

Novi trener Marco Rose se je dokazal pri Borussii iz Mönchengladbacha. V uvodnem krogu pokalnega tekmovanja so Dortmundčani ugnali Wehen v Wiesbadnu s 3:0. Haaland je navdušil s "hat-trickom".

Andre Silva velika okrepitev Leipziga
Precej več sprememb je bilo v Leipzigu, ki kljub velikim vložkom še vedno čaka na prvo lovoriko. Rdeči biki so največ trgovali, a izgubili oba osrednja branilca. Upamecano se je preselil k Bayernu, Ibrahima Konate pa za 40 milijonov evrov k Liverpoolu.

Moštvo je okrepil v lanski sezoni drugi najboljši strelec Bundeslige Andre Silva ‒ Portugalec je imel imenitno sezono v Frankfurtu. 19-letni Hrvat Joško Gvardiol (Dinamo Zagreb) ter branilca Mohamed Simakan (Strasbourg) in Benjamin Henrichs (Monaco) so prav tako okrepili Leipzig, ki je izkoristil tudi vnaprej dogovorjeno opcijo za nakup Angelina iz Manchester Cityja.

Kevin Kampl in soigralci so uspešno začeli novo sezono. V uvodnem krogu pokala so s 4:0 odpravili drugoligaša Sandhausen.  Foto: EPA
Kevin Kampl in soigralci so uspešno začeli novo sezono. V uvodnem krogu pokala so s 4:0 odpravili drugoligaša Sandhausen. Foto: EPA

Kampl ima ameriškega trenerja
Na sredini igrišča bo zelo pomembno vlogo še naprej imel nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl. Z rdečimi biki bo 30-letnik iz Solingena začel peto sezono po prihodu iz Leverkusna.

Na klopi je Nagelsmanna zamenjal Američan Jesse Marsch, ki se je dokazal v Salzburgu. Cilj ostaja nastopanje v Ligi prvakov in prežanje na morebitne spodrsljaje Bayerna v lovu na naslov.

Hütter bo na Borussia Parku debitiral proti Bayernu
Borussia iz Mönchengladbacha je spomladi popustila, potem ko je trener Rose objavil odhod v Dortmund. Osmo mesto je pomenilo veliko razočaranje. Lani je ekipa igrala v osmini finala Lige prvakov, v tej sezoni pa ne bo nastopala v evropskih tekmovanjih, kar je precejšen udarec tudi za klubsko blagajno v teh negotovih časih.

Adi Hütter je zgradil močno ekipo v Frankfurtu, zdaj pa bo na klopi Gladbacha v Bundesligi debitiral prav proti Bayernu. Bavarci so se že večkrat opekli na Borussia Parku. Januarja je Borussia po zaostanku z 0:2 prišla do treh točk (3:2). Oscar Wendt (Göteborg) in Valentino Lazaro (Inter) sta odšla, največji posel poletja pa je pogodba za obetavnega Hannesa Wolfa, ki je bil v lanski sezoni posojen igralec Leipziga.

Nekdanji velikani letos v drugi ligi
Nova člana Bundeslige Greuther Fürth (v sezoni 2012/13 je edinkrat igral v elitni druščini in zbral le 21 točk, na domačem stadionu ni okusil slasti zmage) in Bochum (zadnjič je med elito igral v sezoni 2009/10) si bosta skušala zagotoviti obstanek.

V tej sezoni je druga nemška liga najmočnejša do zdaj. Hamburger SV, Schalke in Werder Bremen so dolga leta krojili vrh nemškega nogometa, zdaj pa se bodo morali pošteno potruditi za vrnitev med elito.