Oliver Kahn ni izpolnil velikih pričakovanj Ulija Hoenessa in njegovih sodelavcev v upravnem odboru. Foto: EPA
Oliver Kahn ni izpolnil velikih pričakovanj Ulija Hoenessa in njegovih sodelavcev v upravnem odboru. Foto: EPA

Po zelo slabih predstavah v spomladanskem delu, ko so zapravili devet točk naskoka pred dortmundsko Borussio, so se vodilni možje kluba odločili ukrepati že pred zadnjim krogom. V četrtek ob 11.00 sta predsednik Herbert Hainer in častni predsednik Uli Hoeness na sestanku sporočila Hasanu Salihamidžiću in Oliverju Kahnu, da v prihodnji sezoni ne bosta več opravljala nalog športnega in izvršnega direktorja.

Na slavju je bil tudi športni direktor Hasan Salihamidžić, ki je konec marca zamenjal Juliana Nagelsmanna in pripeljal Thomasa Tuchla. Foto: EPA
Na slavju je bil tudi športni direktor Hasan Salihamidžić, ki je konec marca zamenjal Juliana Nagelsmanna in pripeljal Thomasa Tuchla. Foto: EPA

Priljubljeni "Braco" odšel z dvignjeno glavo
Salihamidžić je novico pričakoval, z ekipo je odpotoval v Köln in zelo čustveno spremljal tekmo. Po izenačenju kozličkov z bele točke je bil popolnoma na tleh, po golu Jamala Musiale v 89. minuti pa je skakal visoko v zrak.

"Braco" je bil priljubljen pri igralcih in sodelavcih, udeležil se je tudi nedeljske zabave na osrednjem trgu Marienplatz, kjer so nogometaši Bayerna skupaj z nogometašicami (v nedeljo se premagale Potsdam z 11:1 in potrdile naslov) proslavili nepričakovani "solatni krožnik". V zadnjem krogu usode niso imeli v svojih nogah, a je dortmundska Borussia le remizirala z Mainzem (2:2).

Sorodna novica Joker Musiala v 89. minuti zagotovil Bayernu 11. zaporedni naslov po velikem spodrsljaju Borussie

Hoeness in Rummenigge postavila previsoke standarde za naslednike
71-letni Hoeness je blestel v finalu Pokala državnih prvakov leta 1974, ko je zabil madridskemu Atleticu dva gola. Bil je odličen napadalec, a je pri 27 letih moral končati kariero zaradi poškodbe kolena. Že leta 1979 je postal menedžer Bayerna in v zadnjih štirih desetletjih ima ogromne zasluge za številne lovorike.

Skupaj s Karl-Heinzem Rummeniggejem sta več desetletij vodila klub in postavila (previsoke) standarde naslednikom. Ko je Rummenigge poleti 2021 odšel v pokoj, ga je na mestu izvršnega direktorja nasledil Oliver Kahn.

Nekdanji sijajni vratar je med letoma 1994 in 2008 branil za Bayern. Bil je neverjetno zagrizen in s svojim nepopustljivim pristopom je okužil tudi soigralce, ki so večkrat v zadnjih minutah dobili izgubljene tekme. Še posebej sta v spominu navijačev naslova nemškega prvaka v letih 2000 (senzacionalni poraz Leverkusna v Unterhachingu v zadnjem krogu z 0:2) in 2001 (Patrick Anderson je zadel s prostega strela v Hamburgu v zadnji sekundi). V finalu Lige prvakov maja 2001 na San Siru v Milanu je ubranil tri enajstmetrovke proti Valencii, tudi Zlatku Zahoviću ga v tretji seriji ni uspelo ukaniti.

Številne slabe predstave v spomladanskem delu so bile takoj pozabljene, ko je Manuel Neuer prinesel
Številne slabe predstave v spomladanskem delu so bile takoj pozabljene, ko je Manuel Neuer prinesel "solatni krožnik" na Marienplatz. Foto: EPA

Pogovor s Kahnom ni bil prijeten
Kahn se na mestu direktorja ni znašel. "Naš četrtkov pogovor ni bil prijeten. Kahn je verbalno napadel svojega naslednika Jana-Christiana Dreesna, zato sem mu svetoval, naj ne odpotuje v Köln, saj smo se tako želeli izogniti novim zapletom. Do Kahna vseeno gojim veliko spoštovanja. Kot igralec je dosegel ogromno. Čeprav kot direktor ni opravil svoje naloge, bodo moja vrata zanj vedno odprta," je povedal Hoeness.

"Kahn je zelo inteligenten človek in pogovori z njim so bili vedno zelo zabavni. Največje razočaranje je to, da sem mislil, da bo zaradi osebnosti kos tej vlogi, a se je namesto tega obkrožil s svetovalci, kar je bila velika napaka," je za Kicker povedal Hoeness.

Zaposleni v najuspešnejšem nemškem klubu so se večkrat pritoževali, da je vzdušje v klubu po njegovem prihodu zelo slabo. Najbolj goreči navijači iz skupine Schickeria so pozvali vodstvo kluba, da je treba hitro ukrepati in zamenjati Kahna.

Predsednik Bayerna Herbert Hainer (levo) je na novinarski konferenci poudaril, da zelo zaupa novemu izvršnemu direktorju Jan-Christianu Dreesnu, ki je bil v zadnjem desetletju finančni vodja kluba. Foto: EPA
Predsednik Bayerna Herbert Hainer (levo) je na novinarski konferenci poudaril, da zelo zaupa novemu izvršnemu direktorju Jan-Christianu Dreesnu, ki je bil v zadnjem desetletju finančni vodja kluba. Foto: EPA

Dreesen novi izvršni direktor, športnega direktorja še iščejo
Jan-Christian Dreesen je njegov naslednik, v zadnjem desetletju je zelo uspešno skrbel za finance. Na nedeljski novinarski konferenci je večkrat poudaril, da se ne bo vmešaval v delo novega športnega direktorja, ki pa še ni znan. Hoeness se je večkrat zavzel za prihod Maxa Eberla, ki je odlično opravljal to funkcijo pri Borussii iz Mönchengladbacha. Zaradi izgorelosti je pred letom in pol odstopil, po svetovnem prvenstvu pa je postal športni direktor Leipziga.

Vsekakor se obeta pestro poletje na Säbener Strasse, saj so številni zvezdniki v letošnji sezoni močno zaostali za pričakovanji. Na prvem mestu vsekakor Sadio Mane, ki je bil v Liverpoolu nosilec igre, pri Bayernu pa je sedel na klopi. Na odločilni tekmi v soboto v Kölnu sploh ni vstopil v igro, čeprav so Bavarci nujno morali zadeti po izenačenju kozličkov v 81. minuti. Thomas Tuchel se je odločil za Jamala Musialo in zadel je v polno.

Hoeness in Dreesen sta pohvalila delo Tuchla, ki je prevzel ekipo konec marca, ko je vodstvo na lestvici prevzela dortmundska Borussia. Naslov nemškega prvaka bo precej olajšal njegovo delo na začetku prihodnje sezone.