Predsednik DFL-ja Christian Seifert je zelo zaskrbljen, saj se bodo klubi v spodnji polovici lestvice Bunedslige in skoraj vsi drugoligaši znašli v finančnih težavah, če se prvenstvo ne bo kmalu nadaljevalo. Foto: EPA
Predsednik DFL-ja Christian Seifert je zelo zaskrbljen, saj se bodo klubi v spodnji polovici lestvice Bunedslige in skoraj vsi drugoligaši znašli v finančnih težavah, če se prvenstvo ne bo kmalu nadaljevalo. Foto: EPA

Bayern, Borussia Dortmund, RB Leipzig in Bayer Leverkusen bodo šibkejšim klubom namenili 20 milijonov evrov. Nemški udeleženci Lige prvakov bodo oblikovali skupni premostitveni finančni sklad, iz katerega bodo lahko črpali klubi prve in druge nemške lige, ki jih je najbolj prizadela kriza.

12,5 milijona evrov bo šlo iz naslova domačih televizijskih pravic, 7,5 milijona evrov pa iz njihovih lastnih rezerv. Krovna nemška nogometna federacija DFL bo nato poskrbela, da bo denar šel v prave roke, torej tistim klubom, ki ga najbolj potrebujejo.

"Ta pobuda še enkrat kaže, da solidarnost v Bundesligi ni zgolj beseda. Izvršni odbor DFL-ja bi se rad v imenu naše družine klubov zahvalil štirim nemškim predstavnikom v Ligi prvakov," je sporočil prvi mož nemške zveze Christian Seifert.

Rummenigge: Močnejša ramena morajo podpreti tista šibkejša
"Zdaj je čas, da pokažemo solidarnost. V težkih časih naj bi močnejša ramena podpirala tista šibkejša. S to gesto želimo dokazati, da v težkih časih stojimo skupaj," je poudaril predsednik upravnega odbora Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Številni klubi so se znašli v nezavidljivem položaju. Če sezone ne bo mogoče končati, bo tudi manj denarja iz televizijskih pravic. Tudi če bodo skušali sezono izpeljati do konca, pa bodo tekme verjetno potekale pred praznimi tribunami, kar pomeni, da ne bo zaslužka od prodanih vstopnic in drugih izdelkov.

Seifert je že prejšnji dejal, da je izpeljava sezone do konca (zelo verjetno brez gledalcev na stadionih) ključna za preživetje številnih klubov. Televizijske pravice in prihodek od prodanih vstopnic predstavljajo večino proračuna v prvi in drugi ligi. Opozoril je, da bi se veliko manjših klubov lahko znašlo na robu bankrota že v naslednjih mesecih.

V Nemčiji so zaradi pandemije do 30. aprila ustavljene vse dejavnosti na igriščih. Sezono 2019/20 bodo skušali končati do konca junija. V Bundesligi je na sporedu še devet krogov, Bayern pa ima na vrhu lestvice štiri točke naskoka pred dortmundsko Borussio.