Kakšna bo prihodnost Bundeslige? Foto: Reuters
Kakšna bo prihodnost Bundeslige? Foto: Reuters

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je bilo sprva teh podjetij šest. Klubi nemške prve in druge nogometne lige so na začetku decembra na skupščini DFL-ja podprli predlog o možnosti tujih vlaganj v nemški nogomet. Predlog je le za las dobil potrebno dvotretjinsko podporo, saj je zanj glasovalo 24 od 36 klubov.

DFL še ni potrdil novice
To je bil drugi takšen poskus v sedmih mesecih, ob prvem glasovanju predlog ni dobil zadostne podpore klubov obeh najmočnejših lig. Ob koncu leta se je število potencialnih vlagateljev zmanjšalo za polovico, poroča DPA. Šlo naj bi za podjetja Blackstone, EQT in CVC. Informacije za zdaj DFL še ni uradno potrdil.

Sorodna novica 64 klubov v treh ligah; večina klubov in navijačev je še vedno proti

Vrednost projekta vsaj milijarda evrov
Soglasje klubov pomeni, da bo lahko v obeh najmočnejših nemških ligah prisoten tudi močan tuji vlagatelj. Vrednost projekta bo po ocenah DPA-ja znašala vsaj milijardo evrov. Posel naj bi sklenili za obdobje naslednjih 20 let, začetek pa bo v sezoni 2024/25.

Navijači izrazili protest
DFL bo ta sredstva predvidoma vložil v izboljšanje infrastrukture in digitalizacijo nogometa, med drugim tudi v razvoj lastne produkcije prenosov v živo s stadionov. A dogovor je sprožil ostre odzive na nemški navijaški sceni. V zadnjih krogih v obeh najmočnejših ligah so navijači na različne načine protestirali proti tej odločitvi – bodisi z molkom ali pa so protestno metali različne predmete na igrišče, obesili so tudi številne transparente, na katerih so zapisali, kaj si mislijo o dogovoru in vodstvu lige.

Eno od navijaških združenj je zdaj celo pozvalo DFL, naj glasovanje ponovi in naj bo tokrat javno, saj lahko anonimno glasovanje privede do zlorab. Odločitev je bila sicer zelo tesna, če bi zmanjkal en glas podpore, bi predlog o takšnem financiranju nemškega nogometa znova padel v vodo.