Kultni trener Friedhelm Funkel je v sedmih tednih obrnil krivuljo navzgor. Tradiconalna prha s pivom v Nemčiji seveda nikoli ne sme manjkati. Foto: Reuters
Kultni trener Friedhelm Funkel je v sedmih tednih obrnil krivuljo navzgor. Tradiconalna prha s pivom v Nemčiji seveda nikoli ne sme manjkati. Foto: Reuters

V drugi nemški ligi bodo v naslednji sezoni igrali Werder Bremen, Schalke in Hamburger SV (že četrto sezono zapored), četrtemu tradicionalnemu klubu pa se je uspelo izogniti izpadu.

Na prvi tekmi je Kiel, ki je sredi januarja v 2. krogu nemškega pokala senzacionalno izločil Bayern po streljanju 11-m, dosegel presenetljivo zmago (0:1). Po uri igre je zadel Simon Lorenz z glavo.

Popoln napad Kölna se je obrestoval
Trener Kölna Friedhlem Funkel se je odločil za popoln napad. V uvodnih minutah je uspel šokirati gostitelje. Ondrej Duda je v 3. minuti z leve strani podal pred vrata, Jonas Hector pa je z natančnim strelom z glavo preusmeril žogo v malo mrežico.

Veliko veselje nogometašev Kölna, ki so v zadnjem krogu z zmago nad Schalkejem z 1:0 prehiteli Werder in si zagotovili nastop na dveh dodatnih tekmah. Foto: Reuters
Veliko veselje nogometašev Kölna, ki so v zadnjem krogu z zmago nad Schalkejem z 1:0 prehiteli Werder in si zagotovili nastop na dveh dodatnih tekmah. Foto: Reuters

Kiel je izenačil v naslednji akciji. Finn Porath je po protinapadu prišel do strela, Timo Horn je žogo odbil, pritekel pa je Jae Sung Lee in z glavo potisnil žogo v prazno mrežo.

Köln je bil zelo nevaren pri predložkih. Florian Kainz je v 6. minuti z leve strani podal v kazenski prostor, Sebastian Andersson pa je z glavo zatresel mrežo. V 13. minuti sta ista igralca znova zrežirala podobno akcijo. 29-letni Šved je z glavo povišal na 1:3.

Izjemen strel Czichosa za 1:4
Šest minut pred odmorom je branilec Rafael Czichos z izjemnim strelom z levico s 14 metrov poslal žogo pod prečko. Kiel je bil ob odmoru v izgubljenem položaju, saj bi za napredovanje potreboval tri gole.

V drugem polčasu je bil Kiel popolnoma nemočen, lahko bi prejel še vsaj tri zadetke. Končni izid je postavil Ellyes Shkiri z natančnim strelom z desnico s 14 metrov.

Funkel: Danes smo bili popolni in to se je poznalo
"Letos je bilo veliko igralcev poškodovanih. Danes smo bili popolni in to se je poznalo. V sedmih tednih se je veliko zgodilo. Ko sem prevzel ekipo, je vse kazalo na drugo ligo, a uspelo nam je obrniti krivuljo navzgor," je povedal 67-letni Funkel, ki je lani zagotovil, da je odšel v pokoj. Ko je prišla ponudba Kölna, je ni mogel zavrniti. Uspešno je opravil nalogo dežurnega gasilca. Kozličkom je grozila sedma selitev v nižjo ligo v zgodovini kluba.

Za Holstein Kiel se je znova končalo upanje na sploh prvo uvrstitev med elito, na zadnji stopnici je obtičal že pred tremi sezonami proti Wolfsburgu.


Dodatne kvalifikacije, povratna tekma:
Holstein Kiel – KÖLN 1:5 (1:4)
Lee 4.; Hector 3., Andersson 6., 13., Czichos 39., Skhiri 84.

Kiel: Gelios, Neumann, Wahl, Lorenz (46./Mees), Komenda (46./Kirkeskov), Meffert, Mühling, Lee, Bartels, Porath (46./Girth), Reese (80./Awuku).

Köln: T. Horn, Ehizibue, Bornauw (47./Jorge Mere), Czichos, J. Horn (46./Jakobs), Skhiri, Hector, Wolf (72./Thielmann), Duda (63./Meyer), Kainz, Andersson (76./Drexler).

Sodnik: Deniz Aytekin


Prva tekma:
KÖLN – HOLSTEIN KIEL 0:1 (0:0)
Lorenz 59.

Iz druge lige sta se med elito uvrstila Bochum in Greuther Fürth. Nova sezona Bundeslige se bo začela 13. avgusta na Allianz Areni v Münchnu.