Nogometaši Schalkeja trenirajo v manjših skupinah in čakajo na nadaljevanje prvenstva. Foto: EPA
Nogometaši Schalkeja trenirajo v manjših skupinah in čakajo na nadaljevanje prvenstva. Foto: EPA

Ugledni časopis Kicker, ki bo julija praznoval 100 let od prve številke, je poročal, da se v Gelsenkirchnu vse vrti okoli četrtega in zadnjega nakazila medijskih partnerjev za letošnjo sezono.

Lastniki ekskluzivnih televizijskih pravic v Nemčiji (Sky, DAZN in ARD) bi morali klubom po prvotnem dogovoru že 10. aprila nakazati denar. Schalke bi moral prejeti nakazilo v znesku 15,89 milijona evrov, vendar pa je zaradi prekinitve Bundeslige pričakovan priliv zelo negotov, saj zakupniki televizijskih pravic že aprila niso poravnali svojih pogodbeno predpisanih obveznosti do klubov.

"Odložili smo plačilo davkov, kar nam trenutno omogoča država. Trudimo se znižati stroške, zaposleni delajo po skrajšanem delovnem času, dogovorili pa smo se tudi z igralci, da jim v tem času ne bomo izplačali plač. Vse je odvisno od tega, kdaj bomo lahko znova igrali nogomet. Dlje kot bo trajalo, bolj bo treba zaostriti ukrepe," je pojasnil izvršni direktor kluba Peter Peters.

Jobst: Zdaj gre za obstoj kluba
Že 17. marca je član upravnega odbora Alexander Jobst sporočil: "Zdaj gre za obstoj kluba!" 8. aprila je nato poslal elektronsko pošto vsem lastnikom lož na Veltins Areni in jih prosil, ali lahko klub oprostijo vračanja denarja za preostale štiri domače tekme do konca letošnje sezone.

V Bundesligi je do konca še devet krogov. Schalke je trenutno na šestem mestu, ki še vodi v Evropsko ligo v naslednji sezoni. Vse tekme bodo izvedli maja in junija pred praznimi tribunami.

Če televizijske postaje ne bodo do 2. maja poravnale svojih obveznosti, bo moral klub najeti nova kratkoročna posojila, alternativni scenarij pa je tudi sprememba klubskega statuta, ki bi dovoljeval vstop novih investitorjev.

V Dortmundu pripravljeni vrniti stroške za vstopnice
Veliki tekmec Schalkeja je tradicionalno Borussia Dortmund, ki je v precej boljšem finančnem stanju. Vodstvo črno-rumenih je pripravljeno vrniti stroške za letne in dnevne vstopnice za tekme, ki so jih navijači izpustili zaradi pandemije novega koronavirusa.

Po posvetu z navijaškimi skupinami Dortmund ponuja neposredno vračanje denarja za vstopnice. Navijači pa lahko zavrnejo vračilo in tako pomagajo klubu ali od vračila namenijo 19,09 odstotka za klubsko fundacijo.

Tisti imetniki sezonskih vstopnic, ki ne bodo zahtevali vračila, bodo lahko v naslednji sezoni izbirali med zastonj dresom za sezono 2020/21 ali pa se jim bo znesek odštel od vstopnic za novo sezono.