Benito Raman je z dvema zadetkoma popeljal Schalke v osmino finala pokala. Leta 2020 so se nogometaši Schalkeja zelo redko veselili. Foto: Reuters
Benito Raman je z dvema zadetkoma popeljal Schalke v osmino finala pokala. Leta 2020 so se nogometaši Schalkeja zelo redko veselili. Foto: Reuters

66-letni Švicar bo že četrti trener modrih iz Gelsenkirchna v tej sezoni. V Bundesligi je bil pred desetimi leti že trener Stuttgarta. Neizbrisen pečat je pustil v Baslu, kjer je med letoma 1999 in 2009 štirikrat postal švicarski prvak. V sezoni 1997/98 se je preizkusil tudi v Premier ligi, sedel je na klopi Tottenhama.

Vsako nedeljo so v Nemčiji na sporedu nogometna omizja. Najbolj znana sta Doppelpass in Sky 90, glavna tema pa je iz tedna v teden padec Schalkeja na dno Bundeslige. Športna javnost spremlja negativno zgodbo in približevanje rekordu, ki si ga nihče ne želi preseči.

Rekord Tasmanie se je zdel večen
V nedeljo bo Gross vodil prvi trening. Le še dve priložnosti ima Schalke, da se izogne negativnemu rekordu. 2. januarja bo gostoval v Berlinu pri Herthi, nato pa bo gostil Hoffenheim. 16. januarja sledi težko gostovanje v Frankfurtu. Če na nobeni izmed teh treh tekem ne bo zmagal, bo postavil nov rekord v Bundesligi. Igralci Tasmanie iz Berlina so se večkrat pošalili, da je njihov "dosežek" izpred 54 let večen, a prav lahko se že januarja zgodi, da ga bo "izboljšal" Schalke.

Christian Gross je sprejel velik izziv. Zelo težko bo obrniti krivuljo navzgor v Gelsenkirchnu. Foto: EPA
Christian Gross je sprejel velik izziv. Zelo težko bo obrniti krivuljo navzgor v Gelsenkirchnu. Foto: EPA

Zadnja zmaga v Bundesligi 17. januarja
Zanimivo, da so knapi iz Gelsenkirchna leto 2020 začeli z odmevno zmago. Na Veltins Areni so v uvodnem spomladanskem krogu odpravili Borussio iz Mönchengladbacha z 2:0. Sledila je črna serija, maja in junija je Schalke na zadnjih tekmah pretekle sezone deloval kot razbita vojska. S petega je padel na 12. mesto.

Wagner in Baum hitro odpuščena
Novo sezono je odprl na Allianz Areni, kjer ga je Bayern povozil kar z 8:0. Konec septembra je odšel trener David Wagner, nasledil ga je Manuel Baum, ki pa mu krivulje ni uspelo dvigniti. Prejšnji petek je bil odpuščen. Gasilec za dve tekmi je bil Huub Stevens, ki je bil izbran za trenerja stoletja v Gelsenkirchnu. 67-letni Nizozemec je tako še četrtič sedel na Schalkejevo klop.

V soboto je Schalke izgubil obračun ekip z dna lestvice proti Arminii iz Bielefelda z 0:1. Igra je bila katastrofalna in poraz bi bil lahko še precej višji. Schalke ima po 13 krogih le štiri točke in zaostaja šest točk za 16. mestom, ki vodi v dodatne kvalifikacije.

Negativna zgodba velja za prvenstvene tekme, v pokalu pa Schalke vendarle tudi zmaguje. V torek je premagal četrtoligaša. Ulm je porazil s 3:1 z dvema goloma Benita Ramana in dosegel šele drugo zmago v tej sezoni, tudi prva je bila pokalna. Novembra je ugnal četrtoligaša Schweinfurt s 3:1.

Zadnji naslov prvaka leta 1958
"Prišli smo v naslednji krog, in to je najpomembnejše. Predvsem pa je pomembno, da smo končno spet zmagali," je dejal začasni strateg Stevens, ki je s tem opravil vsaj del naloge.
Schalke je bil sedemkrat nemški prvak, a zadnjič davnega leta 1958. Od ustanovitve Bundeslige 24. avgusta 1963 še ni osvojil prestižnega "solatnega krožnika".

Dolg znaša že več kot 200 milijonov evrov
Padec v zadnjih dveh letih je povezan s slabim kadrovanjem, dolgovi so se kopičili, pandemija pa je krizo le še poglobila. Že pred epidemijo je dolg znašal 200 milijonov evrov in je zdaj močno narasel. Stadion je vsako domačo tekmo razprodan (62.271 gledalcev), ogromen je tudi prihodek od prodaje piva, klobas in spominkov.

Huub Stevens je izpolnil načrt v pokalu, v prvenstvu pa mu ni uspelo. Nizozemec je vodil le dve tekmi. Trenersko kariero je končal že leta 2016, a je naredil uslugo prijateljem iz vodstva kluba in vskočil v vlogi dežurnega gasilca. Foto: Reuters
Huub Stevens je izpolnil načrt v pokalu, v prvenstvu pa mu ni uspelo. Nizozemec je vodil le dve tekmi. Trenersko kariero je končal že leta 2016, a je naredil uslugo prijateljem iz vodstva kluba in vskočil v vlogi dežurnega gasilca. Foto: Reuters

Še pred dvema letoma končali le za Bayernom
Maja 2018 je Schalke zasedel drugo mesto v prvenstvu, trener Domenico Tedesco pa je prejemal številne čestitke. Tudi v Ligi prvakov je bil Schalke reden udeleženec, leta 2011 je izpadel šele v polfinalu proti Manchester Unitedu.

Mnogi povezujejo padec z odhodom uspešnega menedžerja Rudija Assauerja, ki je med letoma 1993 in 2006 zgradil močno ekipo in bil najzaslužnejši, da so leta 2002 odprli moderno Veltins Areno.

Izgubljen naslov maja 2001 še vedno najbolj peče navijače
Leta 1997 je Schalke pod vodstvom Stevensa osvojil Pokal Uefa v nepozabnem finalu proti Interju. Leta 2001 je bil Stevens že na pragu naslova nemškega prvaka v zadnjem krogu, a je Bayern z golom Patrika Anderssona v 94. minuti poskrbel za najbolj grenek trenutek v zgodovini Schalkeja. Navijači so štiri minute in 38 sekund slavili naslov prvaka na starem Parkstadionu ...

19. maja 2001 so tekle solze zaradi izgubljenega naslova, zdaj pa je Schalke pred prvim izpadom iz elite po letu 1980. Zvesti navijači so že obljubili, da bodo napolnili Veltins Areno tudi v drugi ligi.