Müller je v 60. in 70. letih pisal mejnike nemškega nogometa.
Müller je v 60. in 70. letih pisal mejnike nemškega nogometa. "Bomber der Nation" je postavil številne rekorde. Foto: Reuters

Eden najboljših napadalcev v zgodovini je v karieri dosegel 365 golov prvenstvenih zadetkov za Bayern, za reprezentanco takratne Zahodne Nemčije pa je na 62 tekmah dosegel kar 68 golov.

Golgeter Bundeslige
Strelska krona v Bundesligi mu je pripadla kar sedemkrat med letoma 1967 in 1978, šele v zadnji sezoni pa je njegov rekord po številu zadetkov v eni sezoni (40 v sezoni 1971/72) presegel prav tako zvezdnik Bayerna, Poljak Robert Lewandowski (41).

Jürgen Grabowski, Gerd Müller in Paul Breitner so bili junaki finala svetovnega prvenstva na olimpijskem stadionu v Münchnu 7. julija 1974. Zahodna Nemčija je premagala Nizozemsko z 2:1. Foto: AP
Jürgen Grabowski, Gerd Müller in Paul Breitner so bili junaki finala svetovnega prvenstva na olimpijskem stadionu v Münchnu 7. julija 1974. Zahodna Nemčija je premagala Nizozemsko z 2:1. Foto: AP

Müller je v karieri pred prihodom k Bayernu zastopal barve Nördlingena, ob koncu kariere pa je igral še za ameriški Fort Lauderdale Strikers. Po koncu športne poti je kot trener mlajših selekcij ostal pri Bayernu, zapustil pa je ženo in hčerko.

Odločil finale domačega SP-ja leta 1974
Svetovni prvak je z Zahodno Nemčijo postal na domačem prvenstvu leta 1974. Pred finalom je bila Nizozemska favorit, blestel je izjemni Johan Cruyff. 7. julija 1974 je na finalni tekmi na olimpijskem stadionu v Münchnu Müller dosegel izjemen zadetek v 43. minuti za končnih 2:1.

Dve leti prej pa je bil član reprezentance, ki je slavila na evropskem prvenstvu. Zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu je prejel leta 1970.

Pomemben za razvoj Bayerna
"Danes je žalosten, črn dan za Bayern in naše navijače. Gerd Müller je bil največji napadalec, prijetna oseba in velik karakter svetovnega nogometa. Bayern ne bi bil to, kar je danes, brez njegove pomoči. Njegovo ime in spomin nanj bosta živela večno," je ob tem dejal predsednik bavarskega velikana Herbert Hainer.

V zadnjih letih je imel težave z demenco in Alzheimerjevo boleznijo. Foto: EPA
V zadnjih letih je imel težave z demenco in Alzheimerjevo boleznijo. Foto: EPA

Kahn: Ena največjih legend
Direktor kluba, nekdanji odlični vratar Oliver Kahn, je dejal, da je Müllerjeva smrt užalostila celotno navijaško bazo: "Je ena največjih legend Bayerna, njegovi dosežki in številke pa so brez primere. Večno bo del izjemne zgodovine kluba in celotnega nemškega nogometa. Gerd Müller je poosebitev razvoja in rasti Bayerna v enega največjih klubov na svetu."

Lineker: Müller je bil najboljši napadalec vseh časov
"Danes sem zelo žalosten. V otroških letih sem spremljal njegove tekme in se veliko naučil. Müller je bil najboljši napadalec vseh časov. Nihče ni bil pred vrati tako spreten," je poudaril nekdanji izjemni angleški napadalec Gary Lineker.

Na družbenih omrežjih pa je Bayern zapisal, da se je "danes ustavil svet FC Bayerna. Rekorder po številu naslovov in celotna navijaška baza danes žaluje za v nedeljo umrlim Gerdom Müllerjem." Sožalje družini, svojcem in prijateljem dežujejo tako iz nogometne kot celotne športne javnosti.