Igralci Barcelone so se veselili, ko je videosodnik priznal zadetek v 27. minuti. Foto: EPA
Igralci Barcelone so se veselili, ko je videosodnik priznal zadetek v 27. minuti. Foto: EPA

Pri Kataloncih je manjkal najboljši strelec španskega prvenstva Robert Lewandowski. Poljak si je poškodoval stegensko mišico. Tudi Ousmane Dembele in Pedri nista bila v kadru. Pri Realu sta poškodovana David Alaba in Ferland Mendy.

Madridčani, ki so prejšnji teden navdušili na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov v Liverpoolu, so imeli kar 64-odstotno posest žoge. Sprožili so 13 strelov, a niti enega v okvir vrat. Priigrali so si enajst kotov, a niti enkrat niso ogrozili Marca-Andreja ter Stegna v vratih Barcelone.

Zadetek Benzemaja v prepovedanem položaju
V uvodnih 20 minutah je bil Real precej boljši. Barceloni nikakor ni uspelo sestaviti nevarnega napada. V 12. minuti je Vinicius Junior v kazenskem prostoru našel Karima Benzemaja, ki si je lepo zaustavil žogo in jo potisnil v mrežo. Stranski sodnik je takoj dvignil zastavico in tudi videosodnik je potrdil, da je odličen napadalec v prepovedanem položaju.

Carlo Ancelotti in Xavi sta se pozdravila pred začetkom srečanja. Foto: EPA
Carlo Ancelotti in Xavi sta se pozdravila pred začetkom srečanja. Foto: EPA

Militao potisnil žogo v lastno mrežo
Barcelona je povedla iz prvega resnega napada. V 26. minuti je Ferran Torres podal do Francka Kessieja. Thibaut Courtois je strel vezista s Slonokoščene obale odbil, a je žoga zadela Ederja Militaa in se odbila v mrežo. Stranski sodnik je prehitro dvignil zastavico, videosodnik pa je takoj opazil, da Kessie ni bil v prepovedanem položaju in Katalonci so se veselili nepričakovanega vodstva.

Realu se nekaj časa ni uspelo pobrati po šoku. Štiri minute pred odmorom je Toni Kroos podal do Danija Carvajala, ki pa je streljal čez vrata.

Jalova premoč gostiteljev v drugem polčasu
Tudi na začetku drugega polčasa se slika na zelenici ni spremenila. Real je napadal, Barcelona pa se je disciplinirano branila in ni puščala veliko prostora. Gostitelji so krožili okoli kazenskega prostora, vendar niso prišli do nevarnega strela.

V 72. minuti je imel veliko priložnost Kessie, ki je streljal z desno nogo, a je zadel soigralca Ansuja Fatija. Rezervist je zelo verjetno preprečil odločitev.

Karim Benzema je že v 12. minuti zatresel mrežo, a je bil v prepovedanem položaju. Foto: EPA
Karim Benzema je že v 12. minuti zatresel mrežo, a je bil v prepovedanem položaju. Foto: EPA

Tudi jokerju Rodrygu ni uspelo streljati v okvir vrat
Trener Reala Carlo Ancelotti je prvič menjal šele v 67. minuti, ko je vstopil Rodrygo, nato sta priložnost dobila še Aurelien Tchouameni in 18-letni Alvaro Rodriguez, ki je v soboto rešil točko na mestnem derbiju proti Atleticu.

Najlepšo priložnost za izenačenje je imel Rodrygo v zadnji minuti rednega dela, ko je z leve strani prodrl proti sredini in močno streljal z 20 metrov, vendar je žoga zletela malo mimo vrat. Tudi v sedmih minutah sodnikovega dodatka Real ni resneje zapretil in ostalo je pri zmagi Barcelone.

Povratna tekma 5. aprila na Camp Nouu
Obeta se še zelo zanimivo povratno srečanje na Camp Nouu čez pet tednov. Barcelona je prejšnji teden izpadla iz Evropske lige proti Manchester Unitedu. V nedeljo je izgubila v Almerii z 0:1 in ima še sedem točk naskoka pred kraljevim klubom.

Ronaldinhev sin podpisal pogodbo z Barcelono
Joao Mendes, 18-letni sin nekdanjega brazilskega zvezdnika Ronaldinha, je po 14-dnevnem poskusnem obdobju podpisal pogodbo z Barcelono, kjer bo nastopal za njeno mlado moštvo. Mendes, ki je pred tem prekinil pogodbo z domačim klubom Cruzeirom, je s klubom, za katerega je uspešno igral tudi njegov oče, podpisal pogodbo do poletja 2024.

Gomes, ki se je rodil v razmerju Ronaldinha in plesalke Janaine Mendes, igra na mestu napadalca. Zaradi pričakovanih pritiskov zaradi slavnega očeta je prevzel mamin priimek.

"Mladeniču ne bo lahko, pričakovanja navijačev bodo velika. A verjamemo, da se bo s pritiskom znal spoprijeti, naloge trenerjev pa bodo, da razvijejo njegove sposobnosti," je dejal predsednik kluba Juan Laporta.

"Nikoli se nisem oddaljil od Barcelone, klub je del mojega življenja. Kamor koli grem, vzamem Barcelono s seboj. S prihodom sina v Barcelono pa bom še bolj prisoten kot kadar koli prej," je dejal Ronaldinho, nekdanji evropski prvak z Barcelono in svetovni prvak z Brazilijo.


Polfinale, prvi tekmi:
OSASUNAATHLETIC BILBAO 1:0 (0:0)
Ezzalzouli 47.

Povratna tekma bo 4. aprila.


REAL MADRID – BARCELONA 0:1 (0:1)
Militao 27./ag

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Eder Militao, Rüdiger, Nacho (67./Rodrygo), Modrić (84./A. Rodriguez), Camavinga, Kroos (74./Tchouameni), Fede Valverde, Benzema, Vinicius Junior.

Barcelona: ter Stegen, Kounde, Araujo, Marcos Alonso, Balde, Busquets, Kessie (86./Sergi Roberto), F. de Jong, Raphinha (69./Fati), Ferran Torres, Gavi.

Sodnik: Jose Luis Munuera Montero

Povratna tekma bo 5. aprila.