Karl-Heinz Rummenigge (desno) ob prihodu na generalno skupščino nemške nogometne lige (DFL) 16. marca v Frankfurtu v družbi izvršnega direktorja Hoffenheima Petra Görlicha. Foto: EPA
Karl-Heinz Rummenigge (desno) ob prihodu na generalno skupščino nemške nogometne lige (DFL) 16. marca v Frankfurtu v družbi izvršnega direktorja Hoffenheima Petra Görlicha. Foto: EPA

Predstavniki klubov v prvi in drugi nemški ligi so na sestanku v videokonferenci soglašali s predlogom vodstva nemške nogometne lige (DFL), da se prekinitev sezone zaradi pandemije novega koronavirusa podaljša do 30. aprila.

Bayernu se je na treningu pridružil Schweinsteiger

V Nemčiji želijo v vsakem primeru sezono spraviti pod streho do konca junija. Nekateri klubi so celo predlagali, da bi organizirali 16-dnevni turnir, na katerem bi igrali tekme vsaka dva dni, vključno s polfinalom in finalom nemškega pokala.

"Sezono bi lahko podaljšali tudi v julij, toda jasno je, da se mora tudi nova sezona nekje začeti. Vedeti moramo, kdo bo izpadel, kdo bo napredoval in kdo bo igral v Evropi," je dejal prvi mož DFL-a Christian Seifert.

Zaradi finančne krize, ki grozi številnim klubom, bodo vzpostavili ohlapnejša merila za prejem tekmovalne licence za naslednjo sezono.

Anglija: konec 12. julija?
Predstavniki Premier lige bodo razpravljali v petek. Ena izmed možnosti je, da bi sezono pred praznimi tribunami nadaljevali na začetku maja in jo končali do 12. julija. S tem bi se klubi izognili izgubi več milijonov funtov zaradi sklenjenih pogodb s televizijskimi postajami. Pogovarjali se bodo tudi o pravilih glede napredovanja in izpada iz posameznih lig.

Trener Amiensa Luka Elsner želi dokončati prvenstvo

Italija: vse več črnogledosti
V Italiji je vse več pozivov k temu, da naj se sezona konča. "Zdaj razmišljajmo o zdravju, o nogometu bomo pozneje. Videli bomo, kdaj bomo lahko znova trenirali. Obstaja resna možnost, da se prvenstvo ne bo končalo," je dejal lastnik Fiorentine Rocco Commisso. Skeptičen je tudi predsednik Torina Urbano Cairo. Skupni treningi naj bi bili z novim odlokom na Apeninskem polotoku prepovedani do konca aprila.

Španija: sezona do avgusta?
V Španiji bi se sezona lahko zavlekla do avgusta. "Za zdaj imamo v mislih, da bi krog ali dva odigrali do konca junija, preostale tekme pa julija in avgusta. Nikakršnih težav nimamo s tem. Nočemo pa igrati pred praznimi tribunami ali vsakih 48 ur," je sporočil predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu.

Fifa pripravlja paket pomoči

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je napovedala finančno pomoč za zveze, klube in nogometaše. "Fifa je v dobri finančni kondiciji in naša obveznost je, da naredimo vse, da pomagamo tistim s težavami. Po obsežni oceni finančnih učinkov pandemije na nogomet iščemo možnosti, da podpremo nogomet po vsem svetu," so sporočili iz Fife. Natančne vsote pomoči Fifa še ni določila, to naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh. Trenutno ima Fifa približno 2,4 milijarde evrov rezerv.