Celjani slavijo enega največjih uspehov v zgodovini kluba. Portugalski navijači so sicer že v prvem polčasu občasno začeli žvižgati svojim ljubljencem. Foto: NK Celje
Celjani slavijo enega največjih uspehov v zgodovini kluba. Portugalski navijači so sicer že v prvem polčasu občasno začeli žvižgati svojim ljubljencem. Foto: NK Celje

O Olimpiji smo zapisali že precej besed, zato pozornost tokrat obračamo proti Celju, ki je pripravilo prvovrstno senzacijo in izločilo Vitorio de Guimares. Portugalski prvoligaš ima po oceni transfermarkta igralski kader, ki ima skupno tržno vrednost 44,5 milijona evrov, kar je več kot šestkratnik celjske ocene (6,95 milijona evrov).

Sorodna novica Celjani v "loteriji" nadgradili zmago na Portugalskem!

Riera je verjel v napredovanje
Največja celjska okrepitev pred začetkom sezone je trener Albert Riera, ki je lani preporodil Olimpijo, s katero je osvojil obe domači lovoriki. Španec je izjemen motivator, ki zna potegniti najboljše iz svojih varovancev. Čeprav so grofje prvo tekmo pred svojimi gledalci izgubili s 3:4, je vseeno verjel v napredovanje.

Dan pred tekmo napovedal tveganje
"Sem smo prišli zmagat. To je tisto, kar sem povedal svojim igralcem. To je edini razlog, da smo tukaj. Zavedamo se kakovosti nasprotnika in da gre za zelo zahtevno tekmo. A še enkrat poudarjam, kar sem govoril pred prvo tekmo v Celju. Ne gre za 90 minut, vsega skupaj jih igramo 180. Želeli smo, da smo še vedno v igri. To smo dobili. A imamo zadetek zaostanka. Na povratni tekmi bomo zato morali več tvegati, vendar to je nogomet," so bile njegove besede dan pred povratno tekmo.

Hitra napoved Bajdeta
Morda bi kdo pomislil na pretirano samozavest ali pa zgolj obljubo navijačem, da se bodo borili. A izkazale so se za resnične. Že sam začetek tekme, ko je Grega Bajde že v četrti minuti žogo za las poslal mimo domačih vrat, so nakazale, da je slovenski podprvak na Portugalsko res prišel po zmago. Pot do te je odprl prav Bajde, ki je bil sredi drugega polčasa po kotu na pravem mestu in je zadel za veliko zmago 1:0.

Zadnji trening končali z 11-metrovkami
Ta je seveda pomenila vstopnico za podaljšek in nato streljanje 11-metrovk, ki so določile potnika. Celjani so bili suvereni in so ta del tekme dobili s 4:3. Riera je po tekmi priznal, da so vadili ta element igre: "Zadnja stvar na včerajšnjem treningu je bilo streljanje enajstmetrovk. Ne želimo naključij."

Enkrat šel v napačno smer
Svoj del razlage je novinarju Vala 202 Marku Cirmanu podal tudi vratar Matjaž Rozman: “S trenerjem vratarjev Amelom Mujčinovićem smo proučili njihove strele. Pri enem sem šel celo v drugačno smer od predvidenega. Moral bi braniti še en strel, nisem poslušal Mujketa.

Trener verjame v skupinski del
Riera je prepričan, da so se igralci veliko naučili iz poraza na prvi tekmi: "Bili smo boljši, saj smo se naučili iz napak iz prve tekme. Načrt je deloval. Dobro smo jih proučili. Držanje žoge od vratarja do napada. Ponosen sem na igralce. Nimajo omejitev." Celjane v tretjem predkrogu vsaj na papirju čaka lažje delo − Neman Grodno, ki je v zadnji sezoni beloruske lige osvojil deveto mesto, precej bolje pa mu kaže letos, saj vodi po polovici sezone. Riera je kot običajno previden, a hkrati optimističen: "Ko sem prišel v garderobo, sem fantom, rekel: 'Kaj me gledate? Ne glejte mene, glejte drug drugega. To se je zgodilo zaradi vas.' Nisem evforičen. Evforija je v nogometu nevarna. Verjamem v skupinski del Konferenčne lige."

Celjani senzacionalno izločili Vitorio
Sorodna novica Iličić v 122. minuti z 11-metrovko odločil dramo v Ljudskem vrtu!

Iličić z 11 metrov preprečil 11-metrovke
Maribor je imel lažjega tekmeca − Differdange in upravičil vlogo favorita, saj je dobil povratno tekmo s 4:3 in skupno napredoval s 5:4. Cilj je dosežen, precej slabša pa je vtis in igra, česar se pri serijskih slovenskih prvakih dobro zavedajo. Najpomembneje pa je, da so se izkopali iz zaostanka, saj je klub iz Luksemburga na začetku drugega polčasa že povedel s 3:1. Jan Repas in Ivan Brnić sta tekmo odpeljala v podaljšek, popolnoma ob koncu tega pa je strele z bele točke preprečil Josip Iličić, ki je rutinirano zadel s (hitro dosojene) enajstmetrovke. Vijoličaste v naslednjem predkrogu čaka precej težje delo − Fenerbahče, ki je s skupnim izidom kar 9:0 izločil moldavski Zimbru.

Spodbuda za naprej
"Videli smo veliko golov, drame in vsega, bili smo boljši na terenu in smo zasluženo zmagali. Pri 1:0 smo imeli še eno priložnost prek Kolarja, nato se je zgodila enajstmetrovka, kmalu pa so nam zabili še en gol. Ne vem, kaj se je zgodilo. Na začetku drugega polčasa smo dobili še en gol. Nato smo šli pogumno naprej. Zmage v zadnjih sekundah so še bolj sladke, kar nam bo dalo spodbudo za naprej," je tekmo za Val 202 ocenil Brnić, ki je o 11-metrovki Iličića povedal v smehu: "Dal sem mu žogo, ker sem vedel, da bo zadel."

Krznar: Sreča spremlja pogumne
Trener Damir Krznar pa je povzel: "Differenge nam je dal dovolj prostora, kar nismo znali izkoristiti, postavili smo se preveč obrambno. A po zaostanku se nismo vdali, držali smo se načrta in se vrnili v igro. Po 3:3 smo nekaj časa igrali brez pobude, na koncu pa smo zadeli srečno, a sreča spremlja pogumne." Hrvaški strokovnjak sam ne bi dosodil nobene enajstmetrovke, o Fenerbahčeju pa je še dodal: "V Carigrad ne bomo šli z belo zastavo. Na stavnicah so nam za napredovanje pripisali štiri odstotke možnosti, torej možnosti imamo."

Krznar: Igra ni bila vredna napredovanja, a uspelo je

O nogometnem uspehu je bil govor tudi v Športni zgodbi (Val 202)

Nogomet