Rožman je Rijeko popeljal na drugo mesto pred prekinitvijo hrvaškega prvenstva. Do konca je še 10 krogov. Foto: www.alesfevzer.com
Rožman je Rijeko popeljal na drugo mesto pred prekinitvijo hrvaškega prvenstva. Do konca je še 10 krogov. Foto: www.alesfevzer.com

Mišković je ponudil predlog, da bi vsi igralci članske ekipe in trenerski štab dobili tretjino plače, tretjino junija, zadnji tretjini pa bi se odpovedali. Veliko je odvisno tudi od prestopnega roka.

Predsednik je klubu posodil 1,5 milijona evrov, saj Cagliari še ni plačal dela odškodnine za Filipa Bradarića. Sporočil je, da je položaj kritičen. Z znižanjem plač želi premostiti težavno obdobje do prve tekme v nadaljevanju prvenstva.

Rožman je zdaj pol leta na klopi Rijeke. Prvo tekmo je vodil 23. septembra v Varaždinu, zadnjo pa 8. marca proti Hajduku. Zmaga nad Splitčani z 2:0 je bila njegova največja na klopi Rijeke.

Na Reko ni prišel zaradi denarja
"Finančno krizo sem doživel že v Celju leta 2008, ko sem vodil mladinske selekcije. Šest mesecev igralci članske ekipe niso dobili niti evra, posodil sem jim denar in preživeli smo vsi skupaj. Klub se je nato uspešno saniral. Zdaj se moramo vsi odgovorno vesti. Ne vem, kdaj se bo pandemija končala, vseeno pa točno vem, da je najlažje biti pameten, ko imaš veliko denarja. V kriznih časih se pokaže pravi značaj. Ne moti me, če sem pol leta brez plače, predsednika pa sem prosil, naj plača moje pomočnike. Nisem prišel na Reko zaradi denarja. Želim si, da skupaj nekaj naredimo in uživamo v uspehih," je poudaril strateg, ki se je dokazal v Celju in Domžalah.

Rožman je neizbrisen pečat pustil na klopi Domžal. Avgusta 2017 je v 3. predkrogu Evropske lige izločil Freiburg (0:1 in 2:0) in na prvi tekmi zadnjega predkroga v Stožicah remiziral z Marseillem (1:1). Foto: www.alesfevzer.com
Rožman je neizbrisen pečat pustil na klopi Domžal. Avgusta 2017 je v 3. predkrogu Evropske lige izločil Freiburg (0:1 in 2:0) in na prvi tekmi zadnjega predkroga v Stožicah remiziral z Marseillem (1:1). Foto: www.alesfevzer.com

Rojstni dan bo praznoval v Celju
6. aprila bo praznoval 37. rojstni dan. V načrtu je imel manjšo zabavo z igralci po tekmi proti Lokomotivi na Rujevici. Seveda je pandemija koronavirusa vse načrte spremenila. Zdaj načrtuje nadaljevanje sezone v Celju, kjer živi skupaj z ženo in dvema otrokoma.

"Ko otroka zaspita, se usedem za računalnik in se prepustim svetu nogometa. V klubu smo že vse načrtovali, tu ni težav. Izobraževanje je stalni proces, analiziram igre Liverpoola ali Interja. Takrat se tudi zelo sprostim," je povedal Rožman, ki je priznan taktik tudi v hrvaškem prvenstvu.

Ni lahko naslediti Keka in Bišćana
Stopil je v velike čevlje, saj sta pred njim Rijeko trenirala Matjaž Kek (osvojil je zgodovinski prvi naslov državnega prvaka maja 2017) in Igor Bišćan (veselil se je dvojne krone z Olimpijo 2018). Pravi ritem je ujel prav pred prisilnim odmorom. Rijeka se je prebila na drugo mesto, Lokomotiva iz Zagreba, Hajduk in Osijek sicer ne zaostajajo veliko, na vrhu pa ima zagrebški Dinamo kar 18 točk naskoka.

Škoda, da se je prvenstvo prekinilo
"Pričakoval sem, da se bomo dvignili. To je bil naš načrt. Na zadnji tekmi proti Hajduku se je videlo, da smo zelo dobro trenirali. Zares škoda, da se je prvenstvo prekinilo," je položaj ocenil Rožman.

Najmanj trije tedni bodo potrebni, da se igralci vrnejo v formo
Zaveda se, da je najtežje njegovim varovancem: "Igralcem ni lahko. Ne moreš biti pripravljen, če vadiš individualno v hiši. Za organizem bo pravi šok, ko se bodo vrnili na pravi moštveni trening. Zdaj so minili že trije tedni od zadnje tekme in potrebno bo nekaj časa, da se igralci znova prebudijo. Najmanj trije tedni bodo potrebni, da se vrnejo v formo. Prave priprave na sezono namreč trajajo od štiri do šest tednov."

Kakšna bo usoda Bjelice pri Dinamu?
Precej bolj vroče je pri Dinamu iz Zagreba, kjer iz ozadja še vedno vse niti vleče zloglasni Zdravko Mamić, ki se že dalj časa pred hrvaškimi oblastmi skriva v Hercegovini.

Mamić naj bi stal za odstavitvijo sedmih članov trenerskega štaba trenerja Nenada Bjelice, ki niso privolili v znižanje plač. Hrvaški mediji poročajo, da naj bi uspešnega Bjelico nasledil Romeo Jozak, ki je bil v Dinamu dolga leta zadolžen za mladinski pogon.

Usoda Bjelice, ki na sezono prejme več kot milijon evrov, sicer še ni znana. Odpravnina bi bila tudi za Zagrebčane prevelik zalogaj. Bjelica je v klub pripeljal številne igralce. Damian Kadzior, Emir Dilaver in tudi Marin Leovac so prišli na njegova priporočila. Veliko vprašanje je, kako bo videti Dinamo na zelenici po koncu pandemije koronavirusa.

V klubu so dosegli dogovor s trenerji mladinske šole in igralci B-ekipe, ki so se odpovedali tretjini plače, privolili pa so tudi v to, da bodo eno tretjino prejeli v pol leta po prvi odigrani tekmi.