Obupani Italijani po zadnjem sodnikovem žvižgu, ki je naznanil, da bodo Katar 2022 spremljali le prek medijev. Foto: AP
Obupani Italijani po zadnjem sodnikovem žvižgu, ki je naznanil, da bodo Katar 2022 spremljali le prek medijev. Foto: AP

"Če so bili dogodki lanskega junija najlepši v moji karieri, lahko zdaj rečem, da je ta poraz največje razočaranje, ki sem ga v nogometu doživel. V manj kot enem letu sem iz raja prišel v pekel. Težko kaj pametnega rečem, mogoče samo to, da bom premislil, če ima sploh kakšen smisel ostati na čelu reprezentance," je dejal italijanski selektor Roberto Mancini po šokantnem izpadu iz dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2022, ki bo konec leta v Katarju.

Sorodna novica Severna Makedonija v 92. minuti šokirala Italijo, ki je znova ostala brez SP-ja

Selektor je že prejel kritike na svoj račun, predvsem, ker je vztrajal z igralci, ki naj bi bili povsem izven forme. Očitajo predvsem igranje Lorenza Insigneja in Nicila Barelle. "Glava je še vroča, razočaranje ogromno, ne bi se rad prenaglil, o prihodnosti se bom odločil po temeljitem premisleku," je dodal Mancini, ki vodi Italijo od 15. maja 2018.

Po daljšem postopku izbora je bil Mancini izbran v letu, ko je Italija sploh prvič po letu 1958 izpustila svetovno prvenstvo. Pred 64 leti so modri prvič zatajili v kvalifikacijah, po neuspehu za uvrstitev v Rusijo 2018 pa se je zgodba zdaj ponovila. Katar 2022 bo tako četrti SP brez Italije, ki se je nastopu na prvem v Urugvaju 1930 odpovedala, nato pa osvojila dva zaporedna naslova v letih 1934 in 1938, zlati kipec pa je nato dvignila še leta 1982 v Španiji in leta 2006 v Nemčiji.

Zveza in del medijev želi, da Mancini ostane

Nekateri mediji zahtevajo njegov odstop, za njegovega naslednika zlasti Gazzetta dello Sport kot favorita navajajo Fabia Cannavara, kapetana azzurrov ob njihovem zadnjem naslovu svetovni prvakov pred 16 leti.

A Mancini ima zaupanje domače zveze in tudi medijev, zlasti torinski Tuttosport je jasno zapisal "Dragi Roberto Mancini, ne odhajaj!". Vzrok temu je seveda suverena in prepričljiva zmaga Italije na lanskem evropskem prvenstvu, ko so ne samo s taktiko, temveč tudi z igro zasenčili vse evropske tekmece.

"Ko gredo v nogometu stvari narobe, je kriv trener. Prevzemam odgovornost nase, a zdaj sem preveč razočaran, da bi se odločal o prihodnosti," Mancini ni izključil možnosti, da sam odstopi. A predsednik zveze FIGC Gabriele Gravina je ponoči že sporočil, da ne išče novega selektorja.

Roberto Mancini je lani popeljal Italijane do drugega naslova evropskih prvakov, a jeseni se jim je zapletlo v kvalifikacijah in so pristali v dodatnem boju, kjer pa pred predvidenim
Roberto Mancini je lani popeljal Italijane do drugega naslova evropskih prvakov, a jeseni se jim je zapletlo v kvalifikacijah in so pristali v dodatnem boju, kjer pa pred predvidenim "finalom" s Portugalsko izgubili že s Severno Makedonijo. Foto: AP

Italijanom v Palermu zvezde niso bile naklonjene. Bili so precej boljši tekmec od Makedoncev, a jim to ni pomagalo, po zapravljenih priložnostih so ob koncu prejeli usodni zadetek, dosegel ga je nekdanji igralec Palerma Aleksandar Trajkovski.

Chiellini: Preveč napak napravili že jeseni

"To je nogomet. Zapravili smo kar nekaj priložnosti, za kar smo bili kaznovani. Dali smo vse od sebe, a je bilo premalo. Potolčeni smo, prazni, a vseeno ponosni. Lahko rečem, da ne bi smeli priti do takega položaja, od lanskega septembra smo storili preveč napak. Na svetovno prvenstvo bi se morali uvrstiti že v kvalifikacijah, ne pa dopustiti, da v dodatnih odloča ena tekma," je bil razočaran branilec Giorgio Chiellini, ki je najbrž odigral zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu.

Po 37 tekmah brez poraza zdrs v brezno

Žalost Italijanov in veselje Makedoncev

"Od rekordnega niza brez porazov smo prišli do te nočne more. Težko je sprejeti, kaj se je zgodilo nocoj. Vemo, da smo dali vse od sebe, a zagotovo je zdaj prišel tudi čas, da si sami sebi postavimo nekaj vprašanj," je bil odkrit vezist Marco Verratti in mediji so si enotni, da so bolj kot strokovni štab zatajili predvsem sami igralci. Mancinijeva izbrana vrsta je namreč sestavila rekordnih 37 tekem brez poraza, nato pa je 7. oktobra lani izgubila v polfinalu Lige narodov proti Španiji.

Ko dva strela odtehtata vseh 32 poskusov Italije

Mancinijevi izbranci so na gol sprožili kar 32 udarcev, a mreže niso zatresli. Tekmecem lahko le priznajo, da so se odlično branili in jim zaželijo srečo tudi na tekmi proti Portugalski, ki bo odločala o novem evropskem potniku za Katar.

"Premagali smo jih na njihov način, z dvema streloma na gol. Imeli smo srečo, a smo si jo tudi zaslužili. A za zdaj nismo opravili še ničesar," je bil zadovoljen selektor Severne Makedonije Blagoja Milevski.