Uradno himno prvenstva so ob koncu odprtja zapeli Jennifer Lopez, Pitbull in Claudia Leitte. Foto: EPA
Uradno himno prvenstva so ob koncu odprtja zapeli Jennifer Lopez, Pitbull in Claudia Leitte. Foto: EPA
S koreografijo so plesalci in plesalke predstavili zgodovino gostiteljice letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu. Foto: Reuters

Nekaj minut čez 20. uro po slovenskem času se je začelo odprtje letošnjega svetovnega prvenstva. Za začetek so bile tribune Arene de Sao Paulo na pol prazne, a so se začele proti koncu odprtja počasi polniti.

Skozi koreografije plesalcev je režiserka Daphne Cornez prikazala zgodovino Brazilije, od samih začetkov do sedanjosti. Za konec so himno prvenstva zapeli Jennifer Lopez, Pitbull in Claudia Leitte.
Pred otvoritvijo nemiri, spopadi in protesti
Na slavnostno otvoritev so senco vrgli spopadi dobrih 10 kilometrov od stadiona Arena de Sao Paulo. Protestniki - zbralo se jih je več sto - so želeli zapreti glavno cesto, ki vodi do stadiona. Mirne protestnike so v zgodnjih popoldanskih urah po slovenskem času policisti pregnali s solzivcem in gumijevkami, nemiri so izbruhnili nekaj ur pozneje, ko so se protestniki želeli maščevati. V nemirih je bilo po poročanju lokalnih medijev ranjenih najmanj pet ljudi, od katerih so trije novinarji. Medtem so stavkali letališki delavci, ki so z blokado glavne ceste, ki vodi z letališča, zahtevali dvig plač in bonus, ki jim je bil obljubljen za čas svetovnega prvenstva. Stavka bi sprva morala trajati 24 ur, a so jo pozneje prekinili zaradi pravnih razlogov.
Protesti zoper vlado so v Braziliji sicer postali že stalnica. Namreč, prebivalci največje južnoameriške države niso niti najmanj navdušeni nad vsoto denarja, ki jo je država zapravila za organizacijo 20. mundiala. Po nekaterih podatkih naj bi vsota presegla celo mejo 10 milijard evrov.

Brazilci prestali prvi test
Uvodno tekmo so v Sao Paulu Brazilci vendarle dobili. Potem ko so proti Hrvatom zaostajali z 0:1, sta Neymar in Oscar poskrbela za preobrat in za zmago s 3:1. Več tukaj.


Na MMC-ju bomo ob samih prenosih še dodatno podrobno spremljali največji športni dogodek. V RTV 4D bodo v arhivu in za neomejeno število predvajanj na voljo prav vsi goli prvenstva, izredni dogodki in vse tekme v celoti!

Vsak dan boste vse manjše in krajše novice ter utrinke s SP-ja našli v novici, opremljeni z aplikacijo ScribbleLive (glej spodaj). Tukaj so zanimive dodatne vsebine, kot so videoblogi naveze Bergant-Marko in kolumne Juana Vasleta, znova je tu Nostradamus, kjer se v vedno privlačnem napovedovanju izidov pomerite z več tisoč prognostiki.

Ne spreglejte Športnega SOS-a s Slavkom Jeričem, ki bo odgovore v času SP-ja podajal tudi v posebni rubriki v okviru studijskega dela programa na TV Slovenija 2. Skratka, tudi na MMC-jevih straneh bomo dihali in živeli v ritmu "lepe igre". Vabljeni k branju, gledanju, poslušanju in sodelovanju s komentarji!