Marcelo in Neymar na enem zadnjih treningov v Teresopolisu. Foto: EPA
Marcelo in Neymar na enem zadnjih treningov v Teresopolisu. Foto: EPA
Fred
Brazilija je v generalki za Hrvaško z golom Freda premagala Srbijo. Foto: EPA
Luka Modrić
Prvi zvezdnik Hrvaške Luka Modrić in kapetan Dario Srna. Foto: EPA
Niko Kovać
Hrvaški selektor Niko Kovać napoveduje, da se Hrvaška ne bo le branila: "Igralci so dali vse od sebe na pripravah in to je to. Na zadnjem treningu pa se bomo osredotočili nase, ne bomo razmišljali o Braziliji. Ne bomo vsi nagneteni v kazenski prostor. Seveda pa je mogoče pričakovati, da nas bodo Brazilci v določenih obdobjih stisnili pred gol." Foto: EPA
Brazilija pripravljena na športni dogodek leta

Gostitelji, petkratni svetovni prvaki, imajo pred seboj le en cilj - šesti naslov svetovnega prvaka oziroma "Hexacampeau" za "Selecao". Edino to od njih zahteva in pričakuje tudi 200 milijonov Brazilcev. Vse drugo bi bil neuspeh. Brazilija v obračun s Hrvaško vstopa kot absolutna favoritinja. Resda je tudi pod pritiskom uvodne tekme, vendar ali je mogoče zatajiti pred približno 67.000 evforičnimi navijači na stadionu Corinthians? Težko.

Brazilija je v zmagovitem ritmu
Brazilcem v prid govori tudi statistika, saj so dobili svojo uvodno tekmo na zadnjih osmih prvenstvih. Reprezentanci sta se do zdaj pomerili trikrat. Na prvem srečanju v Splitu leta 2005 je bilo 1:1, medtem ko sta zadnji dve tekmi pripadli Braziliji s po 1:0. Varovanci Luiza Felipeja Scolarija so favoriti tudi zato, ker imajo za seboj izjemen niz - zmagali so na 15 od zadnjih 16 tekem, vključno s petimi zaporednimi na lanskem Pokalu konfederacij, ko so v finalu s 3:0 premagali svetovne prvake Špance.

Nad Hrvate s preverjeno enajsterico
Scolari bo verjetno obračun s Hrvaško začel prav s postavo, ki je pred letom dni nadigrala "furio rojo": vratar Julio Cesar, stebra obrambe Thiago Silva in David Luiz, bočna branilca Marcelo in Dani Alves, na sredini Paulinho, Luiz Gustavo in Oscar, na krilih Neymar in Hulk, v konici napada pa Fred.

Neymar: 23 bojevnikov Selecaa pripravljenih na naslov
"Vemo, da so poleg nas še drugi kandidati za naslov, Španija, Nemčija ali Argentina. Toda pod Scolarijem je moštvo dobilo pravo identiteto, naši navijači pa se lahko povsem prepričani o eni stvari: 23 bojevnikov je pripravljenih, da Selecao pripeljejo do naslova,"
pred uvodnim dejanjem sporoča prvi zvezdnik Brazilije Neymar.

Hrvaška brez Mandžukića in Pranjića
Hrvaška se pred zgodovinskim srečanjem seveda ne predaja. Zasedba Nika Kovaća je odločena, da poskuša pripraviti presenečenje. Kovać še ne bo mogel računati na kaznovanega Maria Mandžukića, poškodovan je tudi Danijel Pranjić. V prvi enajsterici ju bosta najverjetneje zamenjala Nikica Jelavić in Šime Vrsaljko.

Modrić: Titanski obračun na sredini igrišča
Prvi zvezdnik "ognjenih" je Realov Luka Modrić, ki bo v navezi z bodočim članom Barcelone Ivanom Rakitićem tvoril udarni tandem na sredini igrišča. "Brazilija je z Marcelom, Thiagom Silvo in Neymarjem fenomenalna. Na igrišču moramo dihati kot eno, sicer proti tako močni reprezentanci nimamo možnosti. Šlo bo za titanski obračun na sredini igrišča. Če jim prepustimo posest žoge, bomo izgubljeni," opozarja Modrić.

Eduardo: Ne vem, za koga bo navijala moja družina
Za Hrvaško bo igral tudi Brazilec Eduardo. "Brazilija je favorit. A če zadenemo prvi, bodo v težavah. Na stadionu bo tudi moja družina. Ne vem, za koga bodo navijali. Najpomembneje je, da igramo tako, da ohranimo dobro vzdušje v slačilnici."

Golobi miru za uradno odprtje
Ker bo to uvodna tekma prvenstva, se bodo nogometaši Brazilije in Hrvaške pred začetkom zbrali ob krogu na sredini igrišča. Na sredino bodo nato prišli trije otroci, ki bodo v nebo spustili vsak po enega goloba, simbole miru, kar bo obenem pomenilo uradno odprtje SP-ja.

Slovesnost ob odprtju se bo začela ob 20.15, nogometni studio na TV Slovenija in na MMC-ju pa ob 20.00.

20. SVETOVNO PRVENSTVO

Četrtek ob 22.00:
BRAZILIJA - HRVAŠKA (Sao Paulo)

Verjetni postavi

Brazilija: Julio Cesar, Marcelo, Thiago Silva, David Luiz, Dani Alves, Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar, Neymar, Fred, Hulk.

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko, Olić, Rakitić, Modrić, Kovačić, Perišić, Jelavić.

Sodnik: Juiči Nišimura (Japonska)


Petek ob 18.00:
MEHIKA - KAMERUN (Natal)

Petek ob 21.00:
ŠPANIJA - NIZOZEMSKA (Salvador)

Sobota ob 0.00:
ČILE - AVSTRALIJA (Cuaiaba)

Brazilija pripravljena na športni dogodek leta