Gianluigi Buffon ni iskal izgovorov za slovo Italije pri sodniku, medtem ko je Cesare Prandelli izjavil, da ni videl prekrška za rdeči karton. Foto: Reuters
Gianluigi Buffon ni iskal izgovorov za slovo Italije pri sodniku, medtem ko je Cesare Prandelli izjavil, da ni videl prekrška za rdeči karton. Foto: Reuters
Mario Balotelli
Mario Balotelli si je v prvem polčasu privoščil nespameten prekršek, zaradi katerega je drugih 45 minut spremljal s klopi. Foto: Reuters
Andrea Barzagli in Luis Suarez
Do izključitve Claudia Marchisia v 59. minuti je Italija nadzirala položaj na igrišču. Žogo je imela več časa v svojih nogah, Urugvaj pa je bil skromen in mu je ni uspelo spraviti do Edinsona Cavanija in Luisa Suareza. Obramba azzurrov, ki so jo sestavljali sami nogometaši Juventusa, tako ni imela težkega dela. Po rdečem kartonu se je vse spremenilo in po vstopu Christiana Stuanija je celeste zadnje pol ure igral s tremi napadalci. Foto: Reuters
Tudi Italijani na poti domov
Luis Suarez ugriznil Chiellinija
Godin povedel Urugvaj v vodstvo

Pred štirimi leti so azzurri v Johannesburgu predčasno pripravili kovčke po porazu proti Slovaški (3:2), tokrat so jih izločili Urugvajci (1:0). Zadel je branilec Diego Godin, za katerim je izjemna sezona pri Atletico Madridu. Z zadetkom v zadnjem krogu španskega prvenstva na Camp Nouu je žimničarjem priboril naslov v La Ligi, nato je teden pozneje zatresel mrežo v finalu Lige prvakov proti Realu ... Na precej nesrečen način je Atletico ostal brez evropske krone, toda usoda je hotela, da je Godin natančno mesec pozneje veliko boljše volje in junak svoje izbrane vrste ob uvrstitvi v osmino finala svetovnega prvenstva.

"Samozavestno smo igrali. Vedeli smo, da nam lahko uspe. Izjemno smo se borili, pri zadetku pa sem dobil odlično podajo Gastona Ramireza iz kota," je po zadetku, ki ga je dosegel s hrbtom, povedal 28-letnik iz mesteca Rosario. To je bil šele njegov četrti zadetek za celeste, za reprezentanco pa je odigral že 80 tekem. Preostale tri gole je v svojo statistiko vpisal leta 2006 na treh prijateljskih srečanjih.

43 odstotkov bralcev Gazzette: Glavni krivec je Prandelli
Po Marcellu Lippiju je Cesare Prandelli drugi italijanski selektor zapored, ki je neslavno pogorel na mundialu. "Po tekmi sem govoril s predsednikom nogometne zveze Abetejem. Prav je, da prevzamem odgovornost, zato sem se odločil, da nepreklicno odstopam," je bil po porazu jasen 56-letnik iz okolice Brescie, ki je leta 2010 zamenjal prav Lippija, predtem pa je vodil Fiorentino. Kot italijanski selektor je dolgo užival velike simpatije in marca tudi podaljšal pogodbo do leta 2016, a na drugi strani se je ob vsaki slabši predstavi, izidu ali čudni odločitvi našlo tudi kar precej njegovih kritikov. Zdaj je dokončno izgubil zaupanje javnosti, v anketi La Gazzette dello Sport ga je kar 43 odstotkov bralcev označilo za glavnega krivca za izpad modrih.

Tudi Giancarlo Abete je napovedal odstop, za Prandellija pa upa, da si bo premislil. Spomnil je, da se ne sme podcenjevati drugega mesta na Euru 2012 in tretjega mesta na lanskem Pokalu konfederacij, ki so ga Italijani osvojili ravno po zmagi nad Urugvajem po 11-metrovkah.

"Absurdno je ostati z desetimi igralci na takšni tekmi"
Seveda se na Apeninskem polotoku niso mogli sprijazniti z rdečim kartonom Claudia Marchisia v 59. minuti, ki ga je prejel zaradi štarta s podplatom nad Egidiem Arevalom Riosom.

"Absurdno je ostati z desetimi igralci na takšni tekmi. Ko se boriš za vsako žogo, lahko narediš tudi prekršek, a prekrška za rdeči karton nisem videl. Ta izključitev je zaznamovala tekmo, medtem ko ga Suarez na drugi strani ni prejel," je povedal Prandelli. Kot glavni kandidati za njegovega naslednika se za zdaj omenjajo Roberto Mancini, Massimiliano Allegri in Luciano Spalletti.

Edini igrali v Manausu in nato dve tekmi ob enih popoldne
"Italija je prvo tekmo odigrala zelo dobro, drugo slabo, na tretji pa smo se borili vse do konca. Urugvaj je zmagal brez strela v okvir vrat, žal mi je, da smo izpadli na tak način. V vsakem primeru pa prevzemam polno odgovornost za neuspeh, od menjav do vsega drugega," je nadaljeval in - čeprav ni želel iskati izgovorov - dodal, da je bilo njegovo moštvo edino na prvenstvu, ki je odigralo tekmo v vročem in vlažnem Manausu sredi Amazonije ter nato še dve srečanji ob eni uri popoldne po krajevnem času. Z oceno, da so bili njegovi varovanci morda slabo telesno pripravljeni, se ni strinjal.
Na cedilu ga je pustil tudi Mario Balotelli, ki je v prvem polčasu storil nespameten prekršek in dobil rumeni karton, kar je pomenilo, da ga v osmini finala v nobenem primeru ne bi mogli spremljati. Ob polčasu je Prandelli Super Maria pustil v slačilnici oziroma na klopi. "Nikoli ne veš, kdaj je nervozen in kdaj miren. Zamenjal sem ga, ker sem se bal, da bomo ostali z desetimi," je pojasnil svojo odločitev in potarnal, da italijanski nogomet ne ustvarja igralcev, ki bi zmogli igrati v visokem ritmu.

Buffon: Na zadnjih dveh tekmah smo ustvarili malo
Tik pred edinim zadetkom na tekmi je Luis Suarez pred vrati Italije v ramo ugriznil Giorgia Chiellinija, a sodnik tega ni videl. Vseeno mu grozi kazen. Medtem ko je branilec Juventusa po srečanju poudarjal, da je Mehičan Marco Rodriguez storil napaki, ker je Marchisia izključil, Suareza pa ne, je vratar Gianluigi Buffon ocenil, da je slovo Italije zasluženo.

"To je zelo žalosten dan. Začeli smo dobro, po zmagi nad Anglijo so bila pričakovanja velika. Toda soočili smo se z bridko realnostjo. Na zadnjih dveh tekmah nismo dosegli zadetka, ustvarili smo malo. Sodnik? Gotovo nam ni pomagal, toda ne more se vedno iskati krivda pri drugih," je dejal Buffon, ki je v 66. minuti z izjemno obrambo preprečil zadetek Suarezu.

Hkrati je med vrsticami okrcal mlajše člane reprezentance: "Pogosto se sliši, da so potrebne menjave in da so Buffon, Pirlo, De Rossi, Chiellini in Barzagli stari. V resnici pa je tako, da so, ko je treba povleči voz, ti vedno v prvi vrsti. Treba jih je bolj spoštovati. Ne zato, kar so bili, ampak zaradi tega, kar še vedno predstavljajo. Na igrišču se vidi, kdo je kdo in koga ni."

Prandelli je na začetku tekme ob Balotelliju prvič sploh v napad uvrstil še najboljšega strelca Serie A Cira Immobileja, ki pa nikakor ni navdušil. Bolj razpoložen je bil Marco Verratti, ki je proti Kostariki počival. V prvem polčasu je bilo prav vseh njegovih 31 podaj uspešnih. V drugem delu sta tako Immobile kot Verratti predčasno zapustila zelenico, saj nista več mogla nadaljevati tekme ...
Esposito izgubil bitko za življenje
Popoldne je iz Rima prišla še ena slaba novica za Italijo in njen nogomet. V zadnjih 36 urah se je drastično poslabšalo stanje mladega navijača Napolija Cira Esposita, ki je v eni izmed tamkajšnjih bolnišnic ležal od 3. maja, ko ga je pred finalno tekmo italijanskega pokala med Napolijem in Fiorentino zadelo nekaj strelov iz pištole. V četrtek zjutraj so sporočili, da je umrl.
Urugvaj v osmini finala že v soboto čaka obračun v Riu de Janeiru proti Kolumbiji, zmagovalki skupine C.

Tudi Italijani na poti domov
Luis Suarez ugriznil Chiellinija
Godin povedel Urugvaj v vodstvo