Italija žaluje.
Italija žaluje. "Azzurri" niso upravičili vloge favorita in so izpadli že v predtekmovanju. Foto: Reuters
Robert Vittek
Slovaki so osupnili svet in domov poslali Italijane. Foto: Reuters
Martin Škrtel
Martin Škrtel je v 67. minuti z golove črte odbil strel Fabia Quagliarelle. Foto: Reuters
Simone Pepe
Simone Pepe je imel v 95. minuti osmino finala na nogi, a je žogo slabo zadel in zgrešil prazna vrata. Foto: Reuters

Po Franciji je izpadel še drugi finalist svetovnega prvenstva izpred štirih let. Italijani so nazadnje v predtekmovanju izpadli leta 1974 v Nemčiji, prav tako so nazadnje brez zmage v predtekmovanju ostali leta 1982 - a so takrat na krilih odličnega Paola Rossija postali celo svetovni prvaki. Toda zlata leta (ostarelih) nogometašev so očitno mimo, zdaj "azzurre" čaka neslavna vrnitev v domovino.

Za igralca tekme ste izbrali slovaškega napadalca Roberta Vittka, ki je zbral 65 odstotkov vseh glasov.


Odličen začetek Slovakov

Slovaki so v prvih 15 minutah pokazali več želje po zadetku, Italijane so potisnili povsem na njihovo polovico. Zelo lepo priložnost je v 6. minuti zapravil Marek Hamšik, ki je z 12 metrov žogo slabo zadel in jo poslal mimo leve vratarjeve vratnice.

Vittek izkoristil darilo De Rossija
Italijani v prvi polovici 1. polčasa niso pokazali pravzaprav ničesar, prevlado Slovaške pa je v 25. minuti okronal Robert Vittek, ki je izkoristil slabo podajo Danieleja De Rossija in ob desni vratarjevi vratnici hladnokrvno premagal Federica Marchettija.

Gattusov štart ostal nekaznovan
Varovanci Marcela Lippija so se sicer trudili razviti svojo igro, a so jih Slovaki dobro zaustavljali. Še najlepša priložnost se je aktualnim svetovnim prvakom ponudila, ko je v 41. minuti z nerodnim posredovanjem Martin Škrtel za las zgrešil lastna vrata. Dve minuti kasneje je Gennaro Gattuso z grobim štartom "odprl" koleno Zdena Štrbe, v sodnikovem podaljšku je z razdalje zapretil še Juraj Kučka.

Podoživite tekmo med Slovaško in Italijo še enkrat: 1. polčas, 2. polčas.


Škrtel rešil Slovake

Italijani so v drugem polčasu pritisnili na vrata Jana Muche, vendar si niso uspeli priigrati kakšne resnejše priložnosti. Po dobri uri igre je z roba kazenskega prostora sprožil Antonio Di Natale, a je slovaški vratar žogo le uspel ukrotiti. V 67. minuti je strel Fabia Quagliarelle z golove črte odbil Škrtel.

Vittek in Di Natale za 2:1
V 73. minuti je Hamšik pred vrata iz kota poslal uporabno žogo, slabo je posredoval Giorgio Chiellini, Vittek pa je povsem neovirano prišel do strela in žogo ob bližnji vratnici poslal v mrežo ter vodstvo podvojil. Vseeno slovaško slavje ni trajalo dolgo, saj je v 81. minuti po bliskoviti akciji na 2:1 znižal Di Natale.

Kopunek s prvim stikom žoge
Italijani so močno pritisnili na vrata Muche in v 85. minuti tudi dosegli izenačujoči zadetek, a ga je stranski sodnik zaradi domnevnega prepovedanega položaja razveljavil. Sledil je hladen tuš. Po izvedbi avta je rezervist Kamil Kopunek (v igro je le dve minuti prej vstopil namesto Štrbe) ušel Fabiu Cannavaru in De Rossiju ter z lobom dosegel zmagoviti zadetek.

Quagliarella za infarktno končnico
Glavni sodnik Howard Webb je tekmo podaljšal za štiri minute, v drugi so Italijani prek Quagliarelle uspeli izid znova znižati. Napadalec Napolija je z razdalje osupljivo premagal slovaškega vratarja in vlil še nekaj malega upanja, ki pa je po izjemni priložnosti Simoneja Pepeja (pred praznim golom je zgrešil žogo) v 5. minuti podaljška dokončno izpuhtelo. S tem so Italijani v (na videz) lahki skupini končali celo četrti, za Novo Zelandijo.

Krivdo za izpad prevzel Lippi
"Če se moštvo na tako pomembnem turnirju predstavi s težkimi nogami, težko glavo in težkim srcem, pomeni, da ga selektor ni ustrezno pripravil na psihološkem, tehničnem in taktičnem nivoju," je po obračunu dejal vidno pretresen Lippi. Slovaški junak Vittek je še dodal: "Igrali smo srčno in borbeno - to je tisto, kar je jeziček na tehtnici prevesilo v naš prid. Vseeno si takšnega razpleta nismo upali niti sanjati."

SKUPINA F

Johannesburg, Ellis Park:
SLOVAŠKA - ITALIJA 3:2 (1:0)
53.412; Vittek 25., 73., Kopunek 89.; Di Natale 81., Quagliarella 92.

Slovaška: Mucha , Pekarik , Škrtel, Durica, Zabavnik, Štrba ( 87./Kopunek), Štoch, Hamšik, Vittek ( 93./Šestak), Kučka, Jendrišek.

Italija: Marchetti, Zambrotta, Cannavaro , Chiellini , Criscito ( 46./Maggio), Montolivo ( 56./Pirlo), De Rossi, Gattuso ( 46./Quagliarella ), Iaquinta, Pepe , Di Natale.

Polokwane:
PARAGVAJ - NOVA ZELANDIJA 0:0

Lestvica:
PARAGVAJ * 3 1 2 0 3:1 5
SLOVAŠKA * 3 1 1 1 4:5 4
--------------------------------
N. ZELANDIJA 3 0 3 0 2:2 3
ITALIJA 3 0 2 1 4:5 2
* - v osmini finala