Trenutek odločitve: Mats Hummels je v 13. minuti takole dosegel edini gol. Foto: Reuters
Trenutek odločitve: Mats Hummels je v 13. minuti takole dosegel edini gol. Foto: Reuters
Nemčija
Nemci (v ospredju Phillip Lahm in Bastian Schweinsteiger) proslavljajo uvrstitev v polfinale že na četrtem zaporednem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Nemci v četrtfinalu izločili Francoze
Izjemna obramba Neuerja ob strelu Benzemaja v 94. minuti
Hummels povedel Nemce v vodstvo

Branilec Nemčije je v 13. minuti po predložku Tonija Kroosa z leve strani z glavo ukanil Huga Llorisa. Žoga se je v mrežo odbila od prečke.
Francija je v nadaljevanju neuspešno napadala. Najlepši priložnosti za izenačenje sta zapravila Mathieu Valbuena v prvem polčasu in Karim Benzema, čigar strel pod prečko z leve strani je vratar Manuel Neuer v 94. minuti fenomenalno ubranil z eno roko. Končna statistika: posest žoge 51:49 za Nemčijo, streli v okvir vrat pa 5:3 za Francijo.


Oglejte si celotno tekmo med Nemčijo in Francijo še enkrat. Prvi in drugi polčas. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega in drugega polčasa.

Nemčija bo tako igrala v polfinalu že na četrtem zaporednem svetovnem prvenstvu. Nasprotnika bo dobila po večerni tekmi med Brazilijo in Kolumbijo.

Hummels dobil dvoboj z Varanom za 1:0
Nemci so odločneje začeli srečanje in izpeljali nekaj obetavnih akcij, ki pa jim je manjkal zaključni strel. Francija je prvič zapretila v 8. minuti in bila takoj nevarna. Po podaji Valbuene z leve strani je sprožil Benzema, a je meril mimo desne vratnice. Malo pozneje so bili Nemci natančnejši. V 13. minuti je namreč Kroos z leve strani s prostega strela poslal predložek v kazenski prostor, kjer se je Hummels uspešno otresel Raphaela Varana, nato pa z glavo mojstrsko žogo s pomočjo prečke poslal za hrbet Huga Llorisa.

Neuer ubranil poskus Valbuene
Nemci so bili tudi v nadaljevanju nevarnejši, medtem ko Francija ni uspela ogroziti vrat Neuerja. Tako je bilo vse do 33. minute, ko je Valbuena po akciji Antoina Griezmanna ustrelil z leve strani, a je bil Neuer na mestu. Odbita žoga je prišla do Benzemaja, čigar strel z nekaj metrov pa je blokiral Hummels. Benzema in Hummels sta bila v osrednji vlogi tudi v 42. minuti - nemški branilec je po strelu francoskega napadalca z glavo žogo odbil s trebuhom. Razpoloženi Benzema je malo pozneje sprožil še z roba kazenskega prostora, a je bil Neuer na mestu. Francija je bila v zaključku prvega polčasa nevarnejša, vendar gola ni uspela zabiti. Statistika prvega polčasa: posest žoge 59:41 za Nemčijo, streli v okvir vrat pa 2:1 za Francijo.

Schürrle in Benzema izgubila z vratarjema
Francija je drugi polčas začela napadalno, vendar pravih priložnosti kljub pobudi ni bilo. Strel Varana v 60. minuti je Neuer brez težav ukrotil. Nemci so se v drugem polčasu nekoliko potegnili nazaj in čakali na protinapade. V enem izmed njih je Thomas Müller v 69. minuti z roba kazenskega prostora streljal mimo desne vratnice. Francija je v 75. in 76. minuti nevarno zapretila. Najprej je poskus Benzemaja blokiral Hummels, nato pa je Neuer ubranil še strel Matuidija. Nemčija bi v 82. minuti že lahko odločila srečanje, saj je po protinapadu Andre Schürrle prišel do neoviranega strela z okoli 11 metrov, vendar je Lloris z nogo odbil žogo in galske peteline ohranil v igri. Francija je v končnici usmerila vse sile v napad. Najbližje izenačenju je bila v 94. minuti, ko je Neuer mojstrsko ubranil poskus Benzemaja.

Deschamps: Nismo pretirano razočarani
"Imeli smo svoje priložnosti. Nemčija je izkušenejša ekipa od nas. Kljub temu razlika danes ni bila tako velika. Nismo preveč razočarani,"
je po tekmi dejal francoski selektor Didier Deschamps. Kapetan Nemčije Philipp Lahm pa je povedal: "Ni bilo lahko, še posebej, ker je bilo izjemno vroče (26 stopinj Celzija, op. a.). Udarili sta se dve odlični ekipi. Bili smo dobro organizirani in uspelo nam je zaradi ekipnega duha."

20. SVETOVNO PRVENSTVO

ČETRTFINALE, Rio de Janeiro
Francija - NEMČIJA 0:1 (0:1)
74.240; Hummels 13.

Francija: Lloris; Debuchy, Varane, Sakho (70./Koscielny), Evra; Cabaye (73./Remy), Matuidi, Pogba, Valbuena (85./Giroud); Griezmann , Benzema.

Nemčija: Neuer; Boateng, Hummels, Höwedes, Lahm; Khedira , Schweinsteiger , Kroos (92./Kramer), Özil (87./Götze); Müller, Klose (69./Schürrle).

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)


Nemci v četrtfinalu izločili Francoze
Izjemna obramba Neuerja ob strelu Benzemaja v 94. minuti
Hummels povedel Nemce v vodstvo