Francozi (na fotografiji Mamadou Sakho, Patrice Evra in Karim Benzema) so bili med pripravami na petkov obračun z Nemci zelo sproščeni. 'Galski petelini' so se na tekmo sicer pripravljali na stadionu Botafoga v Ribeirao Pretu, 336 km severozahodno od Sao Paula. Foto: Reuters
Francozi (na fotografiji Mamadou Sakho, Patrice Evra in Karim Benzema) so bili med pripravami na petkov obračun z Nemci zelo sproščeni. 'Galski petelini' so se na tekmo sicer pripravljali na stadionu Botafoga v Ribeirao Pretu, 336 km severozahodno od Sao Paula. Foto: Reuters

Ne smemo dovoliti, da se naša samozavest spremeni v aroganco! Igralci imajo vso pravico sanjati o uspehu. Vsak lahko sanja o tem. Jaz sem na splošno zelo realističen. Sanje so dovoljene, a realnost je Nemčija v petek.

Didier Deschamps
Karim Benzema
Francija in Nemčija sta se od leta 1931 pomerili 25-krat. Francozi so zmagali 11-krat, dve zmagi manj so zbrali Nemci. Na SP-jih so uspešnejši Nemci, ki so dobili oba polfinalna obračuna v letih 1982 in 1986, medtem ko so Francozi 'elf' ugnali le leta 1958. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili na prijateljskem obračunu februarja lani (na fotografiji), ko je z 2:1 v Parizu slavila Nemčija. Foto: EPA
Za prvo mesto v polfinalu Francozi in Nemci

Gre za obračun, ki ima za seboj dolgo in bogato zgodovino. Francoze še posebej bolita obračuna s svetovnih prvenstev v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, je pa res, da so od leta 1987 izmed sedmih tekem z elfom izgubili le eno - lansko prijateljsko tekmo, ki se je 6. februarja v Parizu končala z 1:2.

Löw ima težave s sestavljanjem udarne postave
Nemški selektor Joachim Löw je razkril, da za simptomi, podobnimi gripi, boleha sedem njegovih varovancev, zaradi česar se še ni odločil glede udarne enajsterice za veliki obračun s Francozi. Kot razloga za omenjene simptome je Löw navedel klimatske naprave v hotelskih sobah in velika temperaturna nihanja med prizorišči.


Galski petelini popravili vtis iz leta 2010

Francozi so na letošnjem SP-ju presenetili marsikoga. Na štirih tekmah so zadeli deset golov in so v očeh številnih kandidati za naslov prvaka, njihovega drugega in prvega po letu 1998, ko so si nogometni svet pokorili na domačih tleh. Reprezentanca je prehodila dolgo pot od zadnjega prvenstva v Južni Afriki, ko je zaradi zdrah na treningu in tako rekoč ničnega ekipnega duha izpadla že po skupinskem delu. Dvakrat je izgubila - proti Mehiki in Južni Afriki -, z Urugvajem je remizirala (0:0) na eni najslabših tekem prvenstva. Tokrat igrajo precej bolje, strasti znotraj reprezentance so se po odhodu selektorja Raymonda Domenecha in prihodu Didierja Deschampsa umirile, svojo moč so galski petelini pokazali predvsem na tekmi 2. kroga proti Švici, ki je v Salvadorju klonila s kar 5:2.

Elf dvakrat boljši v polfinalu
Francoski mediji pa se, namesto odličnih rezultatov na letošnjem prvenstvu, ukvarjajo predvsem s preteklostjo in bolečimi porazi proti Nemčiji. Spomnimo, leta 1982 so v podaljšku polfinala SP-ja vodili že s 3:1, a nato prejeli dva zadetka in izpadli po izvajanju 11-metrovk. Tekmo številni poznajo predvsem po brutalnem prekršku nemškega vratarja Tonija Schumacherja nad Patrickom Battistonom, ki je utrpel zlomljena rebra in poškodbo vretenc, prav tako je ostal brez nekaj zob. Grenkoba poraza ni popustila niti po naslednjem svetovnem prvenstvu v Mehiki, saj so tudi tedaj (Zahodni) Nemci slavili zmago in se z zadetkoma Andreasa Brehmeja in Rudija Völlerja uvrstili v finale, kjer pa so še drugič zapored izgubili. Leta 1982 jih je ugnala Italija (3:1), tokrat je bila usodna Argentina (3:2).

Deschamps se ne ozira na preteklost
Toda preteklost Deschampsa niti malo ne zanima, njegov pogled je usmerjen le v prihodnost. Z igralci ni spregovoril o prej omenjenih tekmah, govoril je le o prednostih in slabostih zdajšnjega elfa. "Če se moji igralci niso rodili v času tistih tekem, potem se pač takrat niso rodili. Zakaj bi govorili o tem?" je novinarjem dejal priljubljeni Deschamps in dodal: "Ne smemo dovoliti, da se naša samozavest spremeni v aroganco! Igralci imajo vso pravico sanjati o uspehu. Vsak lahko sanja o tem. Jaz sem na splošno zelo realističen. Sanje so dovoljene, a realnost je Nemčija v petek." 45-letnik na svetovnih prvenstvih še nikoli ni izgubil tekme, ne kot igralec ne kot selektor. "Nemški rezultati iz preteklosti so precej boljši od naših," je še priznal.

Nemci želijo prekiniti post, ki traja že 24 let
Nemci so nazadnje naslov prvaka osvojili davnega leta 1990. Na zadnjih dveh prvenstvih so bili zelo blizu finala, a jim je v obeh primerih spodletelo. Pred štirimi leti je bil usoden strel poznejšega svetovnega prvaka Carlesa Puyola, še bolj boleč je izpad proti Italiji na domačem prvenstvu leta 2006, ko sta usodo trikratnih prvakov v izdihljajih drugega podaljška zakoličila Fabio Grosso in Alessandro Del Piero. Tokrat so bili Nemci v skupinskem delu suvereni, precej pa so se namučili v osmini finala proti Alžircem, streti jim jih je uspelo šele po podaljških. "Na prvenstvih pridejo takšne tekme. Enostavno se moraš boriti in jih preživeti," je v uvodu dejal nemški selektor Joachim Löw in poudaril: "Na sklepnih turnirjih ne moreš vselej igrati briljantno." Proti Alžircem je bila še posebej na udaru nemška obramba, ki je storila kopico napak, kar utegne biti voda na mlin francoskim napadalcem - Karimu Benzemaju, Olivierju Giroudu in Antoinu Griezmannu -, ki bodo najverjetneje precej nevarnejši od Afričanov.

"Proti Franciji bomo morali odigrati precej bolje," je dejal Löw. Ta ne bo v obrambo vrnil Philippa Lahma, ki svoji reprezentanci pomaga predvsem v vezni liniji. 30-letni Bavarec je sicer eden najboljših bočnih branilcev na svetu. "Sprejel sem odločitve, vključno z Lahmovim položajem na zelenici, ki se jih bom držal do konca," je še povedal 54-letnik iz Schönaua.

Polfinale, petek ob 18.00:
FRANCIJA - NEMČIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Debuchy, Varane, Sakho, Evra, Cabaye, Matuidi, Pogba, Valbuena, Giroud, Benzema.

Nemčija: Neuer, Lahm, Mertesacker, Hummels, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Kroos, Özil, Schürrle, Müller.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina).

Ne smemo dovoliti, da se naša samozavest spremeni v aroganco! Igralci imajo vso pravico sanjati o uspehu. Vsak lahko sanja o tem. Jaz sem na splošno zelo realističen. Sanje so dovoljene, a realnost je Nemčija v petek.

Didier Deschamps
Za prvo mesto v polfinalu Francozi in Nemci