Edin Džeko je eden glavnih piscev bosanske pravljice. Foto: Adidas
Edin Džeko je eden glavnih piscev bosanske pravljice. Foto: Adidas

Ko se vrneš domov in te v prestolnici pričakajo ulice, preplavljene z navijači, ognjemeti in baklami, pa je občutek naravnost neverjeten. To so bili prizori sreče in pokazali smo, da s trdim delom in vztrajnostjo našo državo čaka lepša prihodnost. Preživeli smo težke čase, vendar pa nas nogomet lahko ponovno poveže.

Džeko je v prejšnji sezoni na 46 tekmah za Manchester City dosegel 26 zadetkov. Foto: Adidas

Ne bojimo se nikogar, niti Lionela Messija, najboljšega nogometaša na svetu. Argentince spoštujemo, vendar pa nasprotnikov ne smeš preveč spoštovati, saj jim v tem primeru krepiš njihovo samozavest.

O skupini F
Edin Džeko in Sergio Agüero v dresu Manchester Cityja
V klubu soigralca in nosilca igre angleških klubskih prvakov, zdaj pa nasprotnika na prvi tekmi SP-ja 2014. Kdo si bo prislužil lastno hvalo v slačilnici? Foto: EPA

Moj najljubši igralec je bil vedno ukrajinski napadalec Andrej Ševčenko. Nisem ga spremljal le na velikih tekmovanjih, temveč tudi na klubski ravni.

O vzorniku
selektor Safet Sušić (BiH)
Pred tremi meseci so se navijači "zmajev" pošteno prestrašili: selektor Safet Sušić je javno izjavil, da mu prvi zvezdnik Džeko in kapetan Spahić ne bosta sestavljala reprezentance za Brazilijo 2014. Foto: Reuters

Zanimivost: BiH je s povprečno 185 centimetri druga najvišja reprezentanca SP-ja, medtem ko ima Argentina s skoraj povprečno 29 leti najstarejše moštvo turnirja.

Izvrstni napadalec Manchester Cityja je največji adut selektorja Safeta Sušića. 28-letni nogometaš, ki je tudi ambasador Adidasa, bo z Vedadom Ibiševićem sejal strah pred nasprotnikovimi vratarji. Poleg Argentine sta v skupini z BiH-om še Nigerija in Iran. Džeko je prepričan, da se lahko uvrstijo v osmino finala, potem pa, pravi, je mogoče vse.

Kakšni so vaši občutki ob prvi uvrstitvi Bosne in Hercegovine na svetovno nogometno prvenstvo?
Občutki so neverjetni, nepopisni. Ljudje v domovini so tako ponosni, neprestano dobivam klice družinskih članov in prijateljev. Celotna ekipa je s srcem igrala za reprezentanco. Navijači so to prepoznali in nas prav tako srčno podpirali skozi celotne kvalifikacije. Vem, da je v Bosni kar nekaj ljudi na bankah prosilo za posojila, da bi nas lahko prišli podpirat v Brazilijo. To je zagotovo velik trenutek v naši zgodovini, ki vsem ljudem v domovini pomeni zelo veliko. Tudi za nas igralce je to ogromen dosežek. Igranje v Braziliji je nekaj, o čemer sem sanjal že kot otrok. V preteklosti sem že večkrat dejal, da bi vse svoje medalje zamenjal za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu, in mislil sem resno.

V Sarajevu ste se na ulicah pridružili navijačem pri proslavljanju uvrstitve na prvenstvo …
Res je, to sem moral storiti. Tudi sam sem namreč velik navijač in vem, kaj pomeni navijati za svoj klub, za svojo državo. Ko smo si z zmago 1-0 nad Litvo zagotovili nastop v Braziliji, smo svetu pokazali, kako mogočna je Bosna. Občutek, ko te na gostovanju v Litvi bodri kar 5.000 navijačev, je zares izjemen, ko se vrneš domov in te v prestolnici pričakajo ulice, preplavljene z navijači, ognjemeti in baklami, pa je občutek naravnost neverjeten. To so bili prizori sreče in pokazali smo, da s trdim delom in vztrajnostjo našo državo čaka lepša prihodnost. Preživeli smo težke čase, vendar pa nas nogomet lahko ponovno poveže.

Ste navdušen tviteraš. Boste svoj profil @EdDzeko uporabljali tudi med prvenstvom?
Zagotovo. Twitter je fantastičen način ohranjanja stika z navijači in vsemi drugimi v domovini. Seveda ne bom na vsak tvit odgovarjal individualno, saj bi v tem primeru lahko pred računalnikom preživel vse dan, vendar pa morajo navijači vedeti, da nogometaši spremljamo njihove pozitivne misli in da nam te dajejo še dodaten polet. Zanje se bomo borili vsak trenutek, ki ga bomo preživeli na igrišču.

Verjetno bo prijetno preživeti več časa s prijatelji iz reprezentance – najbrž jih v Angliji, kjer igrate, pogrešate …
Res je. V Manchestru, kjer trenutno živim, zelo pogrešam svoje prijatelje iz Sarajeva. Večino časa sicer preživim z Aleksandrom Kolarovom, Matijo Nastasićem in včasih tudi z Nikico Jelavićem, tako da bo enkratno spet videti vse na kupu. Naša nacionalna pripadnost in naš ponos sta nekaj, čemur v Bosni in Hercegovini prepisujemo velik pomen. V Braziliji bosta naše glavno vodilo.

Z Vedadom Ibiševićem sestavljata izreden napadalni dvojec …
Res je, dobro se razumeva in zato dobro sodelujeva. Poznava gibanje drug drugega in kakšne podaje nama najbolj ustrezajo. To je izredno pomembno in želim si, da bova tudi v Braziliji dobro sodelovala. V kvalifikacijah smo delovali kot dober napadalni stroj. Kljub nekaterim manjšim težavam sem prepričan, da jih bomo do Brazilije odpravili. Razočarani smo bili nad porazom proti Egiptu v pripravljalnem delu, vendar pa verjamemo, da se bo do prve tekme z Argentino v nas prebudil ekipni duh in enotnost. To je vse, kar nas zanima, pokazati moramo, da smo mogočni "zmaji"!

Kakšne so vaše možnosti za preboj iz skupine, kjer se boste pomerili z Argentino, Nigerijo in Iranom?
Argentina je zagotovo favorit za osvojitev prvega mesta v skupini, vendar pa jim bomo mi nudili močan odpor. Ne bojimo se nikogar, niti Lionela Messija, najboljšega nogometaša na svetu. Argentince spoštujemo, vendar pa nasprotnikov ne smeš preveč spoštovati, saj jim v tem primeru krepiš njihovo samozavest. Bolj bomo morali biti osredotočeni na tekmi z Nigerijo in Iranom, če nam ne bo uspelo izvleči pozitivnega izida na prvi tekmi. Obe ekipi sta premagljivi, a prikazati bomo morali vso svojo moč in povezanost.

Če se vam uspe prebiti iz skupine, se boste pomerili z eno izmed reprezentanc Francije, Švice, Ekvadorja ali Hondurasa …
O odločilnih bojih ne bomo razmišljali, preden se tja ne uvrstimo, je pa res, da nas bodo ob morebitnem napredovanju iz skupine čakali še težji nasprotniki. Vsakega nasprotnika moramo spoštovati, ampak v boj bomo šli brez strahu. Če se nam uspe uvrstiti med 16 najboljših ekip, bodo naši sonarodnjaki zelo veseli, če pa se nam uspe uvrstiti še višje, bo v Bosni zagotovo vladala prava evforija. Vendar pa lahko v izločilnih bojih vsaka ekipa premaga vsako, zato se bomo morali dobro pripraviti na katerega koli nasprotnika.

Lahko po vašem mnenju letos preseneti katera izmed udeleženk, ki ne veljajo za favorite prvenstva?
Upam, da Bosna in Hercegovina! Smo agresivni in dobro organizirani. Pa tudi Belgija ima letos odlično ekipo. Govoril sem Vincentom Kompanyjem iz belgijske reprezentance, soigralcem pri Manchester Cityju, in zaupal mi je, da bodo svetu pokazali, da so nogometna velesila. Iskreno rečeno, ne bi bil presenečen, če bi jim v Braziliji uspelo priti do konca.

Pred svetovnim nogometnim prvenstvom so vsi omenjali Španijo, Brazilijo, Nizozemsko, Argentino in Nemčijo, nihče pa ni pozornosti namenil Belgiji, čeprav imajo primerljivo zasedbo …
Res je. Poznam veliko belgijskih igralcev, ki igrajo v Premier ligi – Simon Mignolet, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Mousa Dembele, Marouane Fellaini, Eden Hazard, Christian Benteke, Romelu Lukaku – seznam vrhunskih igralcev je zares neverjeten in igrajo zares dobro. Imajo veliko možnosti, da na tem prvenstvu pridejo zelo daleč.

Koga ste kot mladenič najraje spremljali, ste imeli svojega idola, po katerem ste oblikovali svoj slog igre?
Moj najljubši igralec je bil vedno ukrajinski napadalec Andrej Ševčenko. Nisem ga spremljal le na velikih tekmovanjih, temveč tudi na klubski ravni. Bil je izredno močan, hiter in zelo spreten. Vedno sem se trudil zgledovati po njem. V zadnjem obdobju rad spremljam tudi igro španske reprezentance. So celostna ekipa, ki se ji bomo na tem prvenstvu zagotovo želeli izogniti.

Boste strmeli k osvojitvi zlatega čevlja?
Osvojitev zlatega čevlja so sanje vsakega napadalca. Hat-trick tukaj, hat-trick tam, in lahko sem v igri za zlati čevelj. Šalo na stran, to ni tisto, na kar sem osredotočen. Rad bi dosegal gole, vendar pa je uspeh ekipe pomembnejši kot katera koli individualna nagrada ali naslov najboljšega strelca. Pomembna je Bosna in ne Edin Džeko.

Kako si odpočijete po tekmi na prvenstvu, kot je ta?
Dobro se je malo sprostiti in uživati s fanti. Rad malo zaplavam. Prav tako rad poslušam glasbo, ki je zame nekakšen pobeg. Veliko se tudi pogovarjam s svojo družino, ki mi pomaga ostati na realnih tleh in me opominja, zakaj igram nogomet in za koga ga igram.

Ko se vrneš domov in te v prestolnici pričakajo ulice, preplavljene z navijači, ognjemeti in baklami, pa je občutek naravnost neverjeten. To so bili prizori sreče in pokazali smo, da s trdim delom in vztrajnostjo našo državo čaka lepša prihodnost. Preživeli smo težke čase, vendar pa nas nogomet lahko ponovno poveže.

Ne bojimo se nikogar, niti Lionela Messija, najboljšega nogometaša na svetu. Argentince spoštujemo, vendar pa nasprotnikov ne smeš preveč spoštovati, saj jim v tem primeru krepiš njihovo samozavest.

O skupini F

Moj najljubši igralec je bil vedno ukrajinski napadalec Andrej Ševčenko. Nisem ga spremljal le na velikih tekmovanjih, temveč tudi na klubski ravni.

O vzorniku

Zanimivost: BiH je s povprečno 185 centimetri druga najvišja reprezentanca SP-ja, medtem ko ima Argentina s skoraj povprečno 29 leti najstarejše moštvo turnirja.