Alfred Jermaniš je v 90. letih zaznamoval slovenski nogomet. Igral je v številnih klubih in bil tudi reprezentant Slovenije. Dosegel je en zadetek. Foto: Aleš Fevžer
Alfred Jermaniš je v 90. letih zaznamoval slovenski nogomet. Igral je v številnih klubih in bil tudi reprezentant Slovenije. Dosegel je en zadetek. Foto: Aleš Fevžer
Cristiano Ronaldo je, potem ko je Real po zmagi nad Atleticom desetič postal evropski prvak, kazal mišice. Foto: EPA
Alfred Jermaniš
Trenutno je Jermaniš trener mladincev pri Jadranu Dekanih. Foto: Aleš Fevžer
Lionel Messi in Dejan Lazarević
Lionel Messi pri Barceloni ni imel preveč uspešne sezone, bil je tudi poškodovan. Morda se mu bo vse to v dobrem vrnilo na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Alfred Jermaniš je bil letos v strokovni žiriji izbora za mis športa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edin Džeko in Vedad Ibišević
Edin Džeko in njegovi kolegi po mnenju Jermaniša nimajo pravih možnosti za preboj v osmino finala letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Diego Armando Maradona
Maradona je po mnenju Jermaniša še bolj zaznamoval nogomet kot Pele. Foto: EPA

li, se bo gnev med revnim prebivalstvom še stopnjeval in bi bilo lahko celo ogroženo svetovno prvenstvo," razmišlja nekdanji slovenski reprezentant Alfred Jermaniš.

47-letni Jermaniš, slovenski reprezentant med letoma 1992 in 1998, trenutno vodi mladinsko ekipo Jadrana Dekani. Z vedno hvaležnim in zgovornim sogovornikom smo tik pred svetovnim prvenstvom klepetali o favoritih, zvezdnikih, dejavnikih, ki bodo vplivali na igro, šli smo tudi v nogometno zgodovino in reševali večno dilemo: Pele ali Maradona.

Kakšno svetovno prvenstvo pričakujete v temperamentni Braziliji, ki živi za ta šport in za ta dogodek?
Zelo odvisno od tega, kdaj bodo Brazilci izpadli oziroma ali bodo svetovni prvaki ali ne. Tam je stanje v revnem delu prebivalstva vznemirljivo. Če bodo Brazilci izpadli, se bo gnev še stopnjeval in bi bilo lahko celo ogroženo svetovno prvenstvo.



Kako bo vreme vplivalo na igre?
Tam je zdaj zima, toda država je tako velika, da so razmere zelo različne. Italija je leta 1982 v Španiji igrala ob Atlantski obali in se je lažje regenerirala kot tiste reprezentance, ki so igrale ob Sredozemskem morju ali v celinskem delu Španije.

Napovedujete, da se bo kakšen favorit opekel že v predtekmovanju?
Velike reprezentance bodo šle naprej, ampak če se bodo preveč izčrpale v skupinskem delu, jih bo pozneje "zmanjkalo". Določeno vlogo lahko igra tudi razpored. Ali si prvič igral prvi ali četrti dan prvenstva. Tista reprezentanca, ki bo prišla v finale, bo na boljšem, če je igrala že prvi dan. Lahko da bo v povprečju igrala vsakih pet dni, drugi tekmec v finalu na vsake štiri dni.

Kot je bilo pričakovati, je veliko hrupa okrog nekaterih zvezdnikov. O Cristianu Ronaldu so bili vsak dan članki, kako je z njegovo poškodbo, ali bo igral na uvodni tekmi Portugalske ...
To je pač zato, da se dviguje temperatura in zanj samo dodatna promocijo. Pa ne samo Ronaldo. Enako je z Luizom Suarezom, Riccardom Montolivom ... Ogromno kosti je pokalo na zadnjih prijateljskih tekmah. Ampak - Ronaldo je bil ne nazadnje vprašljiv tudi za finale Lige prvakov. Ko je na koncu slekel majico, mislim, da mu ni nič manjkalo.

Menite, da si te poteze ne bi smel privoščiti?
Če nekdo zmaga v Ligi prvakov, je pač vzhičen. Razumem. Ampak Sergio Ramos je dal gol, ki je bil pomembnejši od Ronaldovega, pa se ni tako obnašal. Ronaldu nihče ne more vzeti tega, kar je njegovo. Da pri nekaterih ni priljubljen, si je pa kriv kar sam.

Mu vi januarja ne bi dali zlate žoge za najboljšega igralca leta 2013?
Kdo sem jaz, da bom o tem sodil? Dejstvo je, da je imel Lionel Messi ponesrečeno sezono. Barcelona je bila lani sicer državni prvaki, toda Messija so pestile poškodbe. Letos je pa tako: če bo hotel na izboru za najboljšega igralca sveta prehiteti Ronalda, bo moral z argentinsko reprezentanco narediti več kot Ronaldo s portugalsko. Menim pa, da naj bo letos najboljši nogometaš na svetu nekdo, ki bo z reprezentanco postal svetovni prvak. Tudi leta 1974 je bilo tako. Johan Cruyff je bil boljši kot Franz Beckenbauer, toda Nemčija je bila svetovni prvak in Beckenbauer je bil igralec leta. Lani je bilo podobno. Franck Ribery je bil nosilec igre Bayerna. Osvojil je vse, toda na koncu je zlato žogo dobil nekdo drug. Razočaran sem bil, da Ribery ni dobil nagrade.

Je Messi sposoben z Argentino končno narediti tisto, kar mu še manjka: postati svetovni prvak? Bo na SP-ju v najboljši formi?
V zadnjih štirih letih je imel mogoče 14 dni dopusta. Južnoameriške kvalifikacije so dolge, igrati mora Copa Americo, Barcelona je stalno vsaj v polfinalu Lige prvakov ... V letošnji sezoni se je poškodoval, kar seveda ni dobro za Barcelono, je pa dobro za Argentino. Lahko se je regeneriral, spočil. Ta poškodba mu je z vidika reprezentance koristila. Na drugi strani je Ronaldo v hendikepu. Konec maja je igral finale Lige prvakov, imel bo manj časa, da se pripravi na svetovno prvenstvo. Iz tega vidika je Messi bolje pripravljen.

Ronalda so v finalu Lige prvakov tesno pokrivali in ni tako blestel, kot ponavadi. Očitno obstaja recept, kako ga ustaviti ...
Gre za igralca, ki gre redkokdaj v dribling, ampak te raje prešprinta. Messi tega ne more, ni tako hiter, te pa zato preigra. To sta dva različna načina igre. Messija bodo poskušali zapreti, Ronaldu pa vzeti prostor, da njegova hitrost ne bo prišla do izraza.

Katere reprezentance imajo po vašem mnenju največ možnosti za naslov prvaka?
Od evropskih držav Nemčija, Italija in Španija, ki po začetnih težavah vedno stopnjujejo formo in znajo priti daleč. Zraven pa štiri južnoameriške: Brazilija, Argentina, Kolumbija in Urugvaj.

Bi lahko bil Suarez zvezda prvenstva?
Suarez je bil vprašljiv za prvo tekmo proti Kostariki, ampak - ko se je poškodoval, se je istočasno ob počitku regeneriral in pričakujem, da bo šel Urugvaj v osmino finala.

Za katero reprezentanco boste navijali?
Vedno za Anglijo. Sem takšen tip. Ampak težko bodo prišli iz skupine, saj so skupaj z Italijo in Urugvajem.

Čeprav - tudi Italijani niso tako zelo močni, kot so bili na nekaterih prejšnjih prvenstvih ...
Po dolgem času nimajo zvezdnika. Balotellija kujejo umetno v zvezde. Se opravičujem, ampak - predlani je Manchester City zmagal angleško prvenstvo brez njega, za naslov sta bila zaslužna predvsem Džeko in Aguero. Kje je bil zadnjo sezono pri AC Milanu? Nikjer. Dobro, bil je tudi član Interja, ko je osvajal vse možne lovorike, ampak ni bil glavni igralec.

Kaj menite o možnostih Hrvaške?
Zame so bili razočaranje v kvalifikacijah. Pred njimi so bili Belgijci in to z naskokom. Toda Hrvaška reprezentanca je odlična in ob menjavi selektorja je opazen ekipni duh, tako da lahko pridejo daleč. Imajo Luko Modrića, ki je gonilna sila Reala, Maria Mandžukića, ki je bil v lanski sezoni glavni napadalec Bayerna, Ivana Rakitića, ki je osvojil Evropsko ligo, skratka, odlična ekipa.

Bi tudi Bosna lahko mešala štrene najboljšim?
Mislim, da ne. So novinci, poimensko nimajo tako močne ekipe, nimajo niti rejtinga pri sodnikih, res pa je, da jih ekipni duh nosil v kvalifikacijah. Placali bodo davek novincev. Če slučajno pridejo iz skine, si lahko že postavijo spomenik.

Kateri je za vas najlepši gol v zgodovini svetovnih prvenstev?
Maradonin leta 1986, ko je v četrtfinalu proti Angliji prešprintal polovico igrišča. Pravljica. No, nekaj podobnega je uspelo tudi Robertu Baggiu leta 1990, vendar v predtekmovanju.

Maradona ali Pele?
Maradona. Pele je imel leta 1958 na Švedskem 17 let in ni bil glavni igralec Brazilije. Leta 1962 so ga že drugo ali tretjo tekmo "zlomili" in ni več igral. Leta 1966, ko je bil na vrhuncu kariere, so bili Angleži prvaki, leta 1970 pa je imel Pele že več kot 30 let. Skratka, pri uspehih Brazilcev nikoli ni bil jeziček na tehtnici, medtem ko je Maradona leta 1986 Argentino sam vlekel do finala, če je bilo treba, tudi z roko, leta 1990 pa je Argentina izgubila v finalu proti Nemcem. Menim, da je imel Ronaldo večji vpliv na uspehe reprezentance kot Pele.

Znani ste tudi po tem, da se zavzemate za uvedbo tehnologije, ki bi odpravila dileme pri prepovedanem položaju, zadetku ...
Seveda, saj smo v 21. stoletju. Nekoč je človek najhitreje tekel 9,91 na sto metrov, zdaj teče 9,58. Tudi žoga potuje hitreje, človeško oko pa se na to ni prilagodilo in je nekako v hendikepu. Dajmo torej sodnikom raje pomagati, nenazadnje bi bili tako tudi bolj zaščiteni.