Na peti tekmi osmine finala so še petič napredovali prvouvrščeni iz skupinskega dela. Foto: EPA
Na peti tekmi osmine finala so še petič napredovali prvouvrščeni iz skupinskega dela. Foto: EPA
Pogba in Keshi po tekmi osmine finala
Yobov avtogol potrdil francosko zmago
Pogba z glavo izkoristil napako Enyeame

Francozi so z 2:0 odpravili Nigerijo. Superorli so se galskim petelinom dolgo upirali, v izenačenem dvoboju bili morda celo v prvem delu močnejši, a ob koncu jim je zmanjkalo moči, Francija pa je stopnjevala ritem, močno pritisnila, si priigrala kar nekaj priložnosti in premoč ob zaključku tekme tudi kronala z dvema goloma. V prvem delu je sicer Vincent Enyeama izvrstno ubranil strel Paula Pogbaja, ki pa je nato po napaki nigerijskega vratarja zadel za 1:0, v prvem delu pa je Nigerija zatresla mrežo, a je bil Emmanuel Emenike v prepovedanem položaju.

"Ponosen sem na našo igro od samega začetka. Bilo je težko, saj je Nigerija zelo čvrsta in kakovostna ekipa. Bilo je veliko težkih dvobojev, a smo naprej. Smo v četrtfinalu in vse bomo naredili, da gremo še naprej," je povedal Deschamps, ki ima ogromno izkušenj še iz igralske kariere, ko je kot kapetan Francijo vodil do naslova svetovnega in evropskega prvaka.

Pogba zadel za vso Francijo
"Smo med osem najboljših na svetu in zdaj bomo uživali ob tem. Presrečni smo in ponosen sem na to, kar smo naredili na tem tekmovanju. Moramo nadaljevati v tem ritmu. Igralci zaslužijo biti med osmimi na svetu. Nismo najboljša ekipa tu, a nam gre zelo dobro,"
je še dejal legendarni francoski vezist in dodal: "Naš nasprotnik je dobro igral, to smo tudi pričakovali. Fizično so Nigerijci odlični. Igrali so v visokem ritmu in morda so bili nekoliko bolj utrujeni od nas ob koncu tekme. Niso bili več tako agresivni in pustili so nam, da smo igrali s kratkimi podajami."

Junak tekme je bil Pogba, ki je z glavo izkoristil napako Enyeameja po kotu. "Težko opišem vse, kar se je dogajalo. Vem, da je vsa država za nami in zadeti tak gol, ki nas je osvobodil in peljal naprej, je nekaj posebnega. Vesel sem za ekipo in za Francijo. Brez besed. Zadeti gol za svojo državo in na tako pomembni tekmi, ki te pelje v četrtfinale svetovnega prvenstva – zagotovo eden najlepših trenutkov mojega življenja," je čustveno po tekmi razlagal eden najbolj nadarjenih igralcev na svetu, ki je bil v skupinskem delu deležen nekaterih kritik.

Keshi nezadovoljen s sojenjem
Znova je poražena ekipa po srečanju kritizirala sojenje. "Nisem zadovoljen s sojenjem. Narejenih je bilo kar nekaj napak. Vem, da je le človek, a zares ni dobro sodil. Odločilno je vplival na dogajanje na terenu. Nad Onazijem sta bila storjena dva huda prekrška in zdaj bo verjetno moral počivati nekaj tednov, sodnik pa ni ukrepal. Prvič v življenju govorim o sodnikih, a res niso bili dobri," je nigerijski selektor Stephen Keshi izpostavil prekršek nad Ogenyijem Onazijem, ki ga je poškodoval Blaise Matuidi, dobil pa je le rumeni karton.

"Če pogledamo gol, ki smo ga dali, ne vem, zakaj je bil razveljavljen. Meni se ni zdel prepovedan položaj. Rad bi poznal razlog za razveljavitev," je 52-letni Keshi spregovoril še o razveljavljenem zadetku in dodal: "Mislim, da je za nami dobra tekma. Dobro smo igrali, a na koncu nam je zmanjkalo nekoliko sreče in smo izgubili. Ko gledaš svojo ekipo, ki igra dober nogomet in se trudi narediti, kar od njih zahtevaš ter se naenkrat obrne in izgubiš, je težko. Mislim, da si nismo zaslužili izgubiti na tak način, a to se zgodi v nogometu. Ne bomo iskali krivcev, enega ali dveh, kar se je zgodilo, se je, zmagujemo kot ekipa in tudi izgubljamo kot ekipa."

Pogba in Keshi po tekmi osmine finala
Yobov avtogol potrdil francosko zmago
Pogba z glavo izkoristil napako Enyeame