30-letni Oribe Peralta se veseli zmagovitega gola v Natalu. Foto: Reuters
30-letni Oribe Peralta se veseli zmagovitega gola v Natalu. Foto: Reuters
Peralta zadel za zasluženo zmago Mehike
Analiza drugega polčasa tekme Mehika - Kamerun
Analiza prvega polčasa med Mehiko in Kamerunom
Peralta vendarle zadel za mehiško prednost
Tudi na tekmi Mehika - Kamerun sporni situaciji

Mehičani so predtem že dvakrat (11., 29. minuta) zatresli mrežo kamerunskega vratarja Charlesa Itandjeja, a sta bila oba gola Giovanija dos Santosa razveljavljena. Obakrat ju je kolumbijski sodnik Wilmar Roldan razveljavil zaradi domnevno nedovoljenega položaja, ki pa s posnetka ni bil razviden.

Tekmo med Mehiko in Kamerunom si oglejte še enkrat. Prvi in drugi polčas.

Peralta na pravem mestu
Mehičani so nato v 61. minuti le izpeljali zmagovito akcijo. Itandje je najprej ubranil poskus dos Santosa, a je nato Peralta poslal žogo za hrbet kamerunskega vratarja. Kamerunci so bili najbližje izenačenju v 91. minuti, ko je vratar Guillermo Ochoa ustavil strel Benjamina Moukandja z glavo. Še statistika - posest žoge 58:42 za Mehiko in streli v okvir vrat - 5:4.

Mehiški gol sumljivo razveljavljen
Srečanje v Natalu, na skrajnem severovzhodu Brazilije, se je začelo v močnem nalivu. Uvodne minute so prinesle nekaj več pobude Mehičanov, vendar brez resnejših priložnosti. V 11. minuti je Dos Santos po podaji Herrere z desne strani zatresel mrežo Itandjeja, a je bil v nedovoljenem položaju, tako da je bil zadetek razveljavljen. Sodniška odločitev je bila (spet) sumljiva, saj s posnetka ni bilo razvidno, ali je bil Dos Santos res v prepovedanem položaju. Najbrž ne.

Kamerun vzpostavil ravnotežje
Malo pozneje je na drugi strani iz bistveno očitnejšega nedovoljenega položaja zadel tudi Eric Choupo-Moting, čigar zadetek je bil seveda upravičeno razveljavljen. V 21. minuti je Benoit Assou-Ekotto sijajno prodrl po levi strani in podal v sredino kazenskega prostora, kjer je Samuel Eto'o "s prve" oplazil desno vratnico Ochoe. Kamerun je po začetni podrejeni vlogi vzpostavil ravnotežje.

Sodnik Roldan spet razjezil Mehičane
V 29. minuti je Mehika še drugič zatresla mrežo, a je bil zadetek spet razveljavljen. Dos Santos je na daljši vratnici zadel z glavo po podaji iz kota, sodnik Roldan pa iz neznanega razloga (domnevni prepovedani položaj!) zadetka ni priznal. Mehičani so bili upravičeno besni. Mehika je bila tudi v nadaljevanju boljša in nevarnejša, a se je Kamerunu uspelo ubraniti.

Prosti strel Assou Ekottoja skoraj presenetil Ochoo
Tudi v drugem polčasu je igralce neusmiljeno močil dež. Prva priložnost je spet pripadla Mehiki. Peralta je po podaji dos Santosa v 48. minuti streljal v vratarja Itandjeja. V 58. minuti je s prostega strela sprožil Assou Ekotto, žoga se je odbila od enega izmed mehiških igralcev v živem zidu in zletela okoli pol metra mimo vrat Ochoe, ki je bil že premagan.

Peralta kronal mehiško premoč
V 61. minuti pa vendarle vodstvo Mehike. Po podaji Herrere je Itandje najprej ustavil poskus dos Santosa, a je do odbite žoge prišel Peralta in jo poslal v prazno mrežo. Zasluženo vodstvo Mehičanov.

Ochoa preprečil izenačenje
Mehika je v nadaljevanju nadzirala položaj na igrišču, Kamerun si resnejših priložnosti za izenačenje ni priigral vse do končnice. Nevarno je bilo v 86. minuti, ko je Rodriguez izbil žogo pred vtekajočim Eto'ojem. Štiri minute pozneje je Moukandjo po podaji Assou Ekotta streljal z glavo, a se je Ochoa izkazal s parado.

Herrera: O sodniku nismo razmišljali
"Moštvo je preseglo moja pričakovanja. Priigrali smo si veliko priložnosti za gol. Izjemno sem vesel, ker je moštvo pustilo srce na igrišču. Niti v enem trenutku med polčasom nismo razmišljali o sodniku. Ostali smo psihično močni," je bil zadovoljen mehiški selektor Miguel Herrera. Njegov kolega na kamerunski klopi Volker Finke pa je povedal: "Naslednja tekma proti Hrvaški (18. junija) je odločilna. Če želimo ostati na svetovnem prvenstvu, moramo zmagati."

SKUPINA A, 1. krog
Natal:
MEHIKA - KAMERUN 1:0 (0:0)
39.216; Peralta 61.

Mehika: Ochoa; Layun, Marquez, Rodriguez, Moreno ; Aguilar, Herrera (91./Salcido), Guardado (69./Fabian), Vazquez; Dos Santos, Peralta (73./Hernandez).
Kamerun: Itandje; Ekotto, Djeugou (46./Nounkeu ), Chedjou, Nkoulou; M'Bia, Song (79./Webo), Eyong, Moukandjo; ChoupoMoting, Eto'o.
Sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)

Peralta zadel za zasluženo zmago Mehike
Analiza drugega polčasa tekme Mehika - Kamerun
Analiza prvega polčasa med Mehiko in Kamerunom
Peralta vendarle zadel za mehiško prednost
Tudi na tekmi Mehika - Kamerun sporni situaciji