Thomas Müller je petih golom v Južni Afriki že na prvi tekmi SP-ja 2014 dodal še tri gole. Foto: Reuters
Thomas Müller je petih golom v Južni Afriki že na prvi tekmi SP-ja 2014 dodal še tri gole. Foto: Reuters
Müller dosegel prvi hat-trick na letošnjem SP-ju
Müller še drugič zatresel portugalsko mrežo
Hummels z glavo povišal na 2:0
Müller z bele točke povedel Nemčijo v vodstvo

Namesto napetega derbija skupine G smo videli popolno nemško prevlado, Portugalci pa so bili po izključitvi Pepeja v 37. minuti že obsojeni na poraz. Z disciplinirano in učinkovito igro je elf na svoji stoti tekmi SP-ja napovedal, da je kljub nekaterim težavam med glavnimi favoriti za naslov prvaka, Thomas Müller pa potrdil, da je mož za velike tekme (pet golov je dosegel na SP-ju 2010). Na drugi strani se veliki Cristiano Ronaldo nikakor ni mogel razigrati in je šele ob koncu tekme sprožil strel, ki je povzročil težave Manuelu Neuerju.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si prvi in drugi polčas.


3:0 že ob polčasu

Mario Götze je v 10. minuti prodrl v kazenski prostor, nepravilno ga je ustavil Joao Pereira in sodnik je pokazal na belo točko. Müller je bil zanesljivi izvajalec. V 32. minuti je Mats Hummels z glavo povišal na 2:0. Žogo je s kota pred gol poslal Toni Kroos, ki je bil podajalec tudi pri zadetku za 3:0, ko je Müller je tik pred polčasom izkoristil nezbranost portugalske obrambe in zadel z dvanajstih metrov. 3:0 že ob polčasu!


Neumnost Pepeja

Portugalci so v 37. minuti ostali brez branilca Pepeja, ki se je po prekršku nad Müllerjem še znesel nad njim in se ga dotaknil z glavo. Dobil je rdeči karton. V drugem polčasu je ritem nemške igre razumljivo nekoliko padel, saj v vročem Salvadorju niso želeli preveč trošiti moči. Vseeno je elf še enkrat zatresel mrežo. Vratar Patricio je odbil žogo, Müller je bil spet na pravem mestu.

Müller izpostavil tudi težke razmere za igro
"Trije zadetki na uvodni tekmi proti takšnemu tekmecu, to je sijajno. Imam že dovolj izkušenj, da se ne ustrašim takšnih tekem. Odlično smo začeli in hitro vodili z 2:0. V takšni vročini je takšno vodstvo že velika prednost," je povedal Müller, prvi igralec letošnjega svetovnega prvenstva, ki mu je uspel hat-trick.

Khedira ni Ačimović
Začetek tekme, ki si ga je ogledala nemška kanclerka, je bil precej nervozen, na prve razburljive trenutke pa je bilo treba čakati le sedem minut. Philipp Lahm je izgubil žogo, Portugalci so krenili proti golu, toda Ronaldo ni imel najlepšega položaja za strel. V naslednjem napadu se je nenadoma ponudila priložnost Samiju Khediri, potem ko je vratar Rui Patricio slabo poslal žogo v polje. Khedira je s 25 metrov za las zgrešil prazen gol.

Ronaldo ponorel, ker ni bilo 11-metrovke
Priložnosti so se vrstile tudi v drugem polčasu. V 52. minuti je Götze našel Mesuta Özila, ki je bil preveč lahkomiseln. Vroče je bilo tudi v 69. minuti po protinapadu rezervista Andreja Schürrleja, ki je imenitno podal Gotzeja, ta pa je zgrešil gol. Portugalci so zapretili v 75. minuti, toda sodniška piščalka se ob padcu Edra v kazenskem prostoru ni oglasila. Ronaldo je ob tem povsem ponorel.

Coentrao in Almeida poškodovana
To je bil res črn dan Portugalske, ki ga je napovedala že poškodba Huga Almeide v 28. minuti. V drugem polčasu je moral z igrišča še Fabio Coentrao. Dvoboj je pokazal limit reprezentance, ko se sreča velesilo. Zdaj jo čaka boj z ZDA (nedelja) in Gano (26. junija) za osmino finala.

Skupina G, 1. krog (Salvador):
NEMČIJA - PORTUGALSKA 4:0 (3:0)
Müller 11./11-m, 45., , 79., Hummels 32.
RK: Pepe 37.

Nemčija: Neuer, Boateng, Hummels ( 73./Mustafi),, Mertesacker, Höwedes, Khedira, Lahm, Kroos, Özil ( 63./Schürrle), Götze, Müller . ( 82./Podolski),
Portugalska: Rui Patricio, Pereira , Pepe , Alves, Fabio Coentrao ( 65./A. Almeida), Veloso ( 46./R. Costa), Moutinho, Meireles, Ronaldo, H. Almeida ( 28./Eder), Nani.
Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Müller dosegel prvi hat-trick na letošnjem SP-ju
Müller še drugič zatresel portugalsko mrežo
Hummels z glavo povišal na 2:0
Müller z bele točke povedel Nemčijo v vodstvo