Joachim Löw je daleč najbolj znan občan mesta Schönau pri Freiburgu. Po zmagi na svetovnem prvenstvu so na tabli zamenjali napis z Löwnau. Foto: EPA
Joachim Löw je daleč najbolj znan občan mesta Schönau pri Freiburgu. Po zmagi na svetovnem prvenstvu so na tabli zamenjali napis z Löwnau. Foto: EPA
Mario Götze in Joachim Löw
Jogi je imel v nedeljo pravi občutek, dve minuti pred koncem rednega dela je v igro poslal Maria Götzeja, ki je v 113. minuti odločil finalno tekmo. Foto: EPA
Joachim Löw
Löw si bo moral poiskati novega pomočnika, saj bo Hansi Flick postal športni dirketor "elfa". Foto: EPA
Götze veliki junak finala na Maracani
Slavje in podelitev
Rezervist Götze po podaji Schürrleja odrešil Nemce

Slovenci imamo zelo lepe spomine na evropsko prvenstvo leta 2000. Prvo veliko tekmovanje je bilo nepozabno za izbrance Srečka Katanca. Remija proti Jugoslaviji (3:3) in Norveški (0:0) ter množičen obisk tekme proti Španiji v Amsterdamu (1:2) so še vedno v mislih slovenskih navijačev. Nemci so pred 14 leti doživeli enega izmed največjih polomov v zgodovini njihovega nogometa. Branilci naslova so osvojili le točko v skupini z Romuni, Angleži in Portugalci.
Conceicao ponižal odslužene zvezdnike
Posebej boleča je bila tekma proti Portugalski v Rotterdamu 20. junija 2000, ko je Sergio Conceicao s hat-trickom potopil "elf" (3:0), Erich Ribbeck pa se je v zgodovino vpisal kot najbolj neuspešen selektor na klopi Nemčije. Lothar Matthäus je bil pri 39 letih vodja obrambe in seveda daleč od sijaja s svetovnega prvenstva v Italiji leta 1990.
Mladinske akademije so bile zadetek v polno
Finale evropskega prvenstva je bil 2. julija 2000, štiri dni zatem pa je Nemčija dobila organizacijo svetovnega prvenstva leta 2006. Čas je bil za temeljit razmislek in načrt, ki naj bi na dolgi rok prinesel želene izide. Nemški nogomet je posvetil ogromno pozornost delu z mladimi, in to je brez dvoma eden glavnih razlogov za uspeh.
Če ni organiziranega dela z mladimi, ni licence za prvo in drugo ligo
Leta 2002 so se pojavile prve mladinske akademije. Na Euru 2004, kjer so Nemci izpadli že v predtekmovanju, se sadovi tega dela še niso poznali, od tedaj pa je viden neverjeten napredek. Iz mladinskih šol prihaja veliko nogometašev in nemški nogomet je naredil velikanski korak naprej. Leta 2002 so Nemci postavili pravila, da morajo imeti vsi klubi v prvi in drugi ligi mladinske akademije, da lahko sploh dobijo licenco za igranje, česar v drugih državah ne poznajo.
V sezoni 2011/12 so klubi v prvi in drugi ligi v mladinske kategorije vložili več kot 100 milijonov evrov, od leta 2001 pa že skoraj 800 milijonov evrov. Statistika za sezono 2010/11 je pokazala, da je bilo 275 izmed 525 nogometašev v Bundesligi, torej več kot polovica, vzgojenih v akademijah domačih klubov.
Le rekorder Klose še iz stare šole
V reprezentanci, ki je v nedeljo osvojila naslov svetovnih prvakov, je iz stare šole le Miroslav Klose (na SP-ju je dosegel dva gola in s 16 zadetki prehitel Ronalda na večni lestvici najboljših strelcev SP-jev), ki je za reprezentanco prvič zaigral šele leta 2001, star 22 let, torej brez izkušenj z igranjem v mladinskih reprezentančnih selekcijah.
Klubi so lahko sčasoma začeli črpati iz bogate zakladnice talentov. Nemška nogometna zveza je med drugim ustanovila mobilne trenerske oddelke, ki potujejo po državi, obiskujejo šole in klube ter jim svetujejo pri uporabi trenerskih metod. Cilj razvejane mreže je, da noben izjemen igralec ne ostane "neodkrit".
Pripravljalna baza daleč od oči javnosti
54-letni Löw je v nedeljo na Maracani doživel vrhunec kariere. Bil je pod velikim pritiskom, saj je bil po 24 letih čakanja pravi trenutek, da se zlata generacija okrona s prestižnim pokalom. Posvečal se je detajlom, niti slučajno pa ni dovolil, da bi mnenja številnih strokovnjakov, novinarjev in navijačev vplivala na njegove izbrance.
Zelo precizno je izbral pripravljalno bazo, v Santo Andreju so imeli Nemci popoln mir. Po naročilu so posebej za potrebe reprezentance zgradili 14 lusksuznih vil (naselje Campo Bahia), kjer so Nemci bivali med prvenstvom. Najbližje mesto je bilo Porto Seguro, kakšnih 30 km stran, zato v ograjenem območju ni bilo nobenih pokroviteljev, novinarjev in navijačev.
V Braziliji je bilo več kot 100 nemških poročevalcev, Löw pa se jim zaradi slabih izkušenj z Eura 2012 (poraz proti Italiji z 1:2 v polfinalu je bil najbolj grenak v njegovi trenerski karieri) ni preveč posvečal. Vsak dan so bile organizirane novinarske konference, kjer so se izmenjavali nogometaši. Löw je govoril le dvakrat v petih tednih in poudaril, da ne bere nemških časopisov. Vsak dan je raje tekel po plaži, kjer je v miru koval taktične zamisli.
Nogometaši dobili nove telefonske številke
Vsi igralci so dobili nove telefonske številke v Braziliji, kar je pomenilo, da jih novinarji ne morejo klicati, kot je bila to navada na številnih prejšnjih prvenstvih. Löw, ki je leta 1997 s Stuttgartom osvojil nemški pokal, leta 2002 pa je bil avstrijski prvak s Tirolom iz Innsbrucka, je bil še posebej jezen na poročevalce rumenih medijev, ki so na vsak način skušali poslati kakšno sočno novico v domovino. Z njimi ni hotel izmenjati nobene besede. Strogi selektor je dovolil druženje z dekleti in ženami, nekateri so imeli v Braziliji celotno družino. To je zelo pozitivno vplivalo na razpoloženje nogometašev.
Treningi na "brazilski" travi v veliki vročini
Na vsak način je zahteval, da je baza v tropskem delu Brazilije, saj se morajo nogometaši privaditi na veliko vročino ob popoldanskih tekmah. To se je izkazalo za odlično potezo, saj so bili Nemci sijajno telesno pripravljeni. Portugalce so v veliki vročini v Salvadorju ugnali kar s 4:0, Francoze pa v četrtfinalu na Maracani z 1:0. Obe tekmi sta se začeli ob 13.00 po krajevnem času. Trava na igriščih za trening je morala biti zelo podobna tisti s stadionov, evropske zelenice so drugačne od južnoameriških.
Naslednja tekma "elfa" znova proti Argentini
Nekdanji napadalec Freiburga (z 81 zadetki najboljši strelec v zgodovini kluba), Stuttgarta, Eintrachta in Karlsruheja bo na nemški klopi sedel vsaj še do evropskega prvenstva leta 2016 v Franciji. Kvalifikacije se začenjajo 7. septembra proti Škotski v Dortmundu. Štiri dni prej se v Düsseldorfu obeta prava poslastica, saj bo na sporedu prijateljska tekma proti Argentini.

Götze veliki junak finala na Maracani
Slavje in podelitev
Rezervist Götze po podaji Schürrleja odrešil Nemce