Hrvaška reprezentanca se je znesla nad Kamerunom. Zdaj jo čaka težek preizkus proti Mehiki, ki ji za napredovanje v osmino finala po remiju z Brazilijo zadostuje že remi. Foto: EPA
Hrvaška reprezentanca se je znesla nad Kamerunom. Zdaj jo čaka težek preizkus proti Mehiki, ki ji za napredovanje v osmino finala po remiju z Brazilijo zadostuje že remi. Foto: EPA

Naš najtežji nasprotnik sta bila vlaga in vročina. Vaše čestitke bom predal svojim igralcem, kapo dol za igranje v izjemno težkih raz,erah.

Niko Kovač, hrvaški selektor
Jutranji list
Hrvaški mediji so podlegli evforiji, ki je zavladala po zmagi v sredo. V Jutranjem listu se je bohotil naslov "Največja zmaga vseh časov", tekmo v Manausu pa so označili tudi za "Ognjeno rapsodijo v osrčju Amazonije". Polni hvalospevov so bili tudi britanski mediji: v Guardianu so zapisali, da so Hrvati z največjo lahkoto odpravili Kamerunce, pri BBC-ju odličnega Perišića vidijo v angleški najelitnejši nogometni ligi. Foto: Jutranji.hr

Hrvaška reprezentanca je v velikem slogu odpravila Kamerun in trka na vrata osmine finala, o katerem bo odločala zadnja tekma proti Mehiki. Eden izmed glavnih junakov tekme je bil Ivica Olić, ki je v 11. minuti postal najstarejši hrvaški strelec na svetovnih prvenstvih.

Olića zakrpali pred tekmo
34-letnik iz Davorja, ki si trenutno kruh služi pri Wolfsburgu, je pred tekmo poskrbel za pravo dramo. Namreč, v njegovi kopalnici je na tla padel večji kos stekla in se mu zaril v stopalo. K sreči je medicinska služba grdo rano hitro zakrpala in Oliću omogočila nastop na tekmi, kjer je zablestel v polnem sijaju in še enkrat dokazal, kako pomemben je člen svoje reprezentance. "Rad bi se zahvalil medicinski službi, ki se je zelo hitro odzvala. Imel sem veliko srečo, bolečin pravzaprav nisem čutil. Dopovedali so mi, da je šivanje rane najboljša rešitev in vse se je izšlo v redu," je dejal Olić, ki je na 94 reprezentančnih tekmah zadel 19 golov.

Perišićeva najboljša predstava za 'vatrene'
Njegov reprezentančni soigralec, ki prav tako nosi dres Wolfsburga, Ivan Perišić, se je izkazal s krasno podajo za prvi zadetek, nato pa se je na začetku drugega polčasa po darilu kamerunskega vratarja Charlesa Itandjeja med strelce vpisal še sam. "Vesel sem za Ivana," je dejal Olić in dodal, "mislim, da je odigral sijajno in hkrati dokončno odločil zmagovalca. Krasno mi je podal za prvi gol, nato pa je izvrstno pretekel polovico igrišča za drugega. To je bila zagotovo njegova najboljša predstava za Hrvaško. To je igralec, ki zmore veliko!"


Perišić je po tekmi dejal: "Precej je k uspehu pripomogel rdeči karton Songa, Kamerunce pa je dokončno potolkel drugi zadetek. Težko je bilo igrati in žal mi je, da nismo zabili še kakšnega gola, ki bi nam vlil še dodatne samozavesti."

Kovač hitro pogasil izbruh evforije
Zelo zadovoljen je bil tudi hrvaški selektor Niko Kovač, vendar je hitro umiril evforijo, ki je izbruhnila, in svoje varovance postavil na realna tla. "Tekmo smo z vidika taktike odprli zelo slabo. Imeli smo veliko težav na levi strani, Pranjić je 'plaval', nam pa mu ni uspelo priskočiti na pomoč. Časa za slavje ni, saj nas čaka še veliko dela," je dejal Kovač in dodal, "naš najtežji nasprotnik sta bila vlaga in vročina. Vaše čestitke bom predal svojim igralcem, kapo dol za igranje v izjemno težkih razmerah."

Skupina zaradi Mehike med najtežjimi na prvenstvu
Z veličastno zmago so Kovačevi varovanci vsaj malce pozabili na poraz proti Braziliji, ki še danes zaradi spornih sodniških odločitev Juičija Nišimure buri duhove. Na vprašanje, ali je bila to Kovačeva največja zmaga v trenerski karieri, je odvrnil: "To boste napisali vi. Jaz samo vem, da smo tudi proti Braziliji igrali odlično. Trener mora postaviti načrt, ki ga morajo igralci izvesti na terenu. Če tega ne storijo, je vse zaman. Danes so pokazali, da so veliki igralci in veliki ljudje." Hrvate zdaj čaka neizprosna bitka z Mehiko za napredovanje v osmino finala. Mehičani, ki jim za napredovanje zadostuje že remi, so se izkazali proti Braziliji, ki ni in ni našla poti v mrežo. "Mehika ima zelo dobro, agresivno in dobro naoljeno ekipo. Prav zaradi njih trdim, da je to ena najtežjih skupin prvenstva. Toda verjamem, da jim bodo moji igralci po krajšem odmoru kos," je še napovedal hrvaški selektor.

Finke se je opravičil za visok poraz
Kamerunski selektor Volker Finke je bil po izpadu ekipe s prvenstva precej potrt. Afričani so od 66-letnega Nemca pričakovali veliko, a ta skupaj s svojimi varovanci ni izpolnil pričakovanja. Zagotovo pa je največji krivec za poraz Alexandre Song, ki si je z nešportno potezo - v prvem polčasu je v polnem teku z roko udaril Maria Mandžukića - prislužil predčasno pot pod prho in je tako svojo ekipo pustil na cedilu. "Opravičujem se vsem za ta poraz. Pokopale so nas številne napake in rdeči karton v prvem polčasu. Moramo gledati naprej. Ta ekipa ima veliko potenciala in prepričan sem, da je prihodnost svetla," je poudaril Finke in dodal, da njegovo ekipo čaka še en težek obračun z Brazilijo, proti kateri se ne želi (znova) osramotiti.

Olićev zadetek za 1:0


Perišić izkoristil napako Itandjeja


Mandžukić z glavo povišal na 3:0


"Mandžo" še drugič zatresel kamerunsko mrežo

Naš najtežji nasprotnik sta bila vlaga in vročina. Vaše čestitke bom predal svojim igralcem, kapo dol za igranje v izjemno težkih raz,erah.

Niko Kovač, hrvaški selektor