V španskih vratih bo spet začel Iker Casillas, ki je bil na treningu zelo zamišljen. Foto: EPA
V španskih vratih bo spet začel Iker Casillas, ki je bil na treningu zelo zamišljen. Foto: EPA

Proti Nizozemski se ni izšlo po naših željah, ampak ekipa je bolj enotna kot kdaj koli. Komaj čakamo naslednji obračun.

Koke
Branilci naslova so bili v podobnem položaju že pred štirimi leti, ko so izgubili uvodno tekmo mundiala proti Švici. Foto: EPA

Nihče ne izvaja takega pritiska na nasprotnika kot mi in tokrat ne bo prav nič drugače. Ne razmišljamo o remiju, gremo na zmago.

Esteban Paredes
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić bo vodil hrvaški napad. Foto: Reuters
Branilci naslova Španci v hudih škripcih

Po petkovem šoku in petardi Nizozemcev se je selektor Španije Vicente del Bosque znašel v navzkrižnem ognju. A 63-letnik je ob predlogih novinarjev in strokovnajkov, ki mu sestavljajo ekipo, povsem miren. Nenazadnje je bil v takem položaju že pred štirimi leti, ko je Španija v JAR-u izgubila uvodno tekmo proti Švici, a je nato nanizala šest zmag in na koncu dvignila pokal.

"Ne vem še, morda bom naredil dve ali tri menjave. Tudi če se bom tako odločil, ne kažem s prstom na nikogar," želi na vsak način mir v ekipi ohraniti Del Bosque. Španci skoraj nujno potrebujejo zmago, kajti če s Čilenci le remizirajo, jih bo "tepla" negativna razlika v golu, ki so si jo pridelali proti Nizozemski.

Za kakšne rošade se bo odločil Del Bosque?
Kljub slabi predstavi na uvodu naj bi Iker Cassillas spet začel v vratih. Zanimivo bo videti, ali bo Del Bosque posegel v obrambni dvojec Sergio Ramos-Gerard Pique in namesto enega od njiju v igro poslal Bayernovega Javija Martineza, ki bi lahko zaigral tudi v sredini namesto Xabija Alonsa. Tam so bili Španci najbolj podrejeni. Organizatorja igre Xavija bi lahko zamenjal mladi, 22-letni Koke, ki je imel izvrstno sezono z Atleticom in ki ga je prav igralec Barcelone imenoval za svojega naravnega naslednika. "Proti Nizozemski se ni izšlo po naših željah, ampak ekipa je bolj enotna kot kdaj koli. Komaj čakamo naslednji obračun," je odločen Koke.

Za Špance neugodni Čilenci napovedujejo pritisk
Napadalec Čila Esteban Paredes pravi, da so se na treningu še posebej posvetili pritisku na nasprotne igralce. "Nihče ne izvaja takega pritiska na nasprotnika kot mi in tokrat ne bo prav nič drugače. Ne razmišljamo o remiju, gremo na zmago," je povedal Paredes, ki se na prvi tekmi v zmagi nad Avstralijo s 3:1 ni vpisal med strelce.

Čilenci so v Južnoafriški republiki izgubili proti Španiji v skupini (1:2), a vseeno napredovali v osmino finala. Reprezentanci sta se od takrat še dvakrat pomerili na prijateljskih tekmah, obakrat pa so Južnoameričani Špance pošteno namučili. Septembra 2011 so izgubili z 2:3, lani septembra pa so remizirali (2:2). Tekma se bo začela ob 21. uri.

Van Persieju je všeč prilagajanje
Nizozemci bodo ob 18. uri proti Avstraliji veliki favoriti. "Avstralija igra povsem drugače kot Španija, tako da bomo morali prilagoditi naš slog igre. Zanimiv proces je, da se tako prilagajamo na vsakega nasprotnika," je povedal strelec dveh zadetkov na uvodni tekmi Robin van Persie.

Avstralci imajo svojo računico. "Moramo biti samozavestni in igrati nogomet, kot smo ga 70 minut proti Čilu. Oni so izjemno moštvo, a smo jih v določenih delih tekme nadigrali. Če bomo to spet pokazali, ni važno, kdo stoji nasproti nas. Imeli bodo težave," pravi napadalec kengurujev Matthew Leckie.

Hrvati z Mandžukićem, Kamerunci brez Eto'oja
Dan se bo zaključil z dvobojem Hrvaške in Kameruna, ki se bo začel opolnoči. Obe ekipi sta prva obračuna izgubila, tako da bo poraženec praktično že odpisan. V hrvaškem taboru je v preteklih dneh najbolj odmevala zgodba o nagih nogometaših, ki jih je med večernim kopanjem v njihovi bazi fotografiral pararac. Igralci so bili tako ogorčeni, da so se odločili za medijski molk. Po odsluženi kazni se vrača prvi napadalec vatrenih Mario Mandžukić, prav tako je po poškodbi okreval levi bočni Danijel Pranjić. Vprašljiv je nastop Luke Modrića, a naj bi vezist Real Madrida le stisnil zobe. Kamerunci bodo zaradi poškodbe kolena zanesljivo brez Samuela Eto'oja.

Odloča gol razlika in ne medsebojna tekma
Poraženec se bo že moral posloviti od nadaljevanja svetovnega prvenstva. Če se bo tekma končala z remijem, bodo morali Hrvati za napredovanje premagati Mehiko vsaj z dvema goloma razlike. Na svetovnih prvenstvih v primeru izenačenih točk najprej odloča gol razlika in šele nato medsebojna tekma.

SKUPINA B, 2. krog
Sreda ob 18.00:
AVSTRALIJA - NIZOZEMSKA (Porto Alegre)

Verjetni postavi:
Avstralija: Ryan, MacGowan, Davidson, Spiranović, Wilkinson, Oar, Milligan, Jedinak, Bresciano, Cahill, Leckie.

Nizozemska:
Cillessen, Janmaat, Vlaar, de Vrij, Martins Indi, Blind, de Guzman, Sneijder, de Jong, van Persie, Robben.

Sodnik: Djamel Haimoudi (Alžirija)



Sreda ob 21.00:
ŠPANIJA - ČILE (Rio de Janeiro)

Verjetni postavi:
Španija: Casillas, Azpilicueta, Ramos, Javi Martinez, Jordi Alba, Xabi Alonso, Busquets, Cazorla, Xavi (Koke), Iniesta, Fabregas.

Čile: Bravo, Isla, Medel, Jara, Mena, Diaz, Aranguiz, Valdivia, Vidal, Sanchez, Vargas.

Sodnik: Mark Geiger (ZDA)


SKUPINA A, 2. krog
Četrtek ob 0.00:
KAMERUN - HRVAŠKA (Manaus)

Verjetni postavi:
Kamerun: Itandje, Assou Ekotto, Nkoulou, Chedjou, Bedimo, Mbia, Song, Song, Makoun, Moukandjo, Aboubaker, Choupo-Moting.

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko, Olić, Rakitić, Modrić, Brozović, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

Proti Nizozemski se ni izšlo po naših željah, ampak ekipa je bolj enotna kot kdaj koli. Komaj čakamo naslednji obračun.

Koke

Nihče ne izvaja takega pritiska na nasprotnika kot mi in tokrat ne bo prav nič drugače. Ne razmišljamo o remiju, gremo na zmago.

Esteban Paredes
Branilci naslova Španci v hudih škripcih