Vincent Enyeama je odlično reagiral po strelu Reze Ghoochannejhada. Foto: Reuters
Vincent Enyeama je odlično reagiral po strelu Reze Ghoochannejhada. Foto: Reuters
Analiza drugega polčasa Iran - Nigerija
Analiza prvega polčasa Iran - Nigerija

Na nedoločen izid je bilo treba čakati do trinajste tekme SP-ja, najdlje od leta 1930, ko v Urugvaju remija sploh ni bilo.
Obe reprezentanci sta prikazali zelo povprečno nogometno predstavo. Malo je bilo pravega boja in ritem tekme je bil precej umirjen. Po koncu tekme so gledalci v Curitibi nogometašem po bledi predstavi namenili nekaj žvižgov. Obe izbrani vrsti tako še naprej ostajata brez zmage na svetovnem prvenstvu že 16 let, vse od SP-ja v Franciji leta 1998. To je bil drugi medsebojni obračun. Edinega do zdaj so dobili 'superorli' z 1:0.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si prvi in drugi polčas.


Nigerijci so iransko mrežo zatresli že v sedmi minuti, toda John Obi Mikel je v skoku nad Alirezo Haghighiju naredil prekršek, za tem pa je Ahmed Musa žogo pospravil v mrežo, sodniki pa so že predtem zaustavili igro. Vroče je bilo pred iranskimi vrati še takoj za tem, ko je Emmanuel Emenike podal pred vrata nevaren predložek, še v isti akciji pa je Ogenyi Onazi za las meril mimo vrat.

Enyeama rešil Nigerijo v prvem polčasu
Afriški prvaki so imeli pobudo in premoč v posesti, toda Iranci so bili odlično postavljeni v obrambi in so zapirali vse poti do svojega gola. Najlepšo priložnost pa so si priigrali Iranci. V 34. minuti je po kotu z glavo odlično streljal Reza Ghoochannejhad, z imenitno obrambo pa se je izkazal Vincent Enyeama. Nigerija je že v prvem polčasu ostala brez branilca Godfreyja Oboabone, zamenjal pa ga je Joseph Yobo.

Pooladi preprečil nigerijsko zmago
Tudi v drugem polčasu se situacija ni bistveno spremenila. Nigerijci so imeli še naprej pobudo, na trenutke so bolj pritiskali kot v prvem polčasu, igro je nekoliko poživil tudi Peter Odemwingie, a resnih priložnosti si ne eni ne drugi niso priigrali. Še najbolj nevarno v drugem polčasu je bilo v iranskem kazenskem prostoru tik pred koncem rednega dela. Mikel je izvajal kot in podal dolgo žogo na drug konec kazenskega prostora, kjer je z glavo močno ustrelil rezervist Shola Ameobi, še pred Haghighijem pa je z glavo posredoval Mehdrad Pooladi.
Skupina F, 1. krog:
IRAN - NIGERIJA 0:0
38.081 gledalcev

Iran: Haghighi, Montazeri, Hosseini, Sadeghi, Pooladi, Nekounam, Timotian , Haji Safi, Heydari ( 89./Shojael), Dejagah ( 78./Jahan Bakhsh), Ghoochannejhad.

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Oboabona ( 29./Yobo), Omerou, Oshaniwa, Mikel, Onazi, Azeez ( 69./Odemwingie), Moses ( 52./Ameobi), Musa, Emenike.

Sodnik: Carlos Vera (Ekvador)

Analiza drugega polčasa Iran - Nigerija
Analiza prvega polčasa Iran - Nigerija