Cristiano Ronaldo se poslavlja od 20. svetovnega prvenstva v nogometu. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo se poslavlja od 20. svetovnega prvenstva v nogometu. Foto: Reuters
Asamoah Gyan in John Boye
Asamoah Gyan in John Boye - strelca prvih dveh zadetkov na tekmi. Gyan je zadel portugalsko mrežo, Boye pa lastno. Foto: Reuters
Slovo Ronalda in Portugalske z zmago

Ob zmagi Nemčije nad ZDA je končni vrstni red v skupini G jasen: Nemci in Američani potujejo v osmino finala, Portugalci in Ganci pa se morajo posloviti.


Ronaldo zapravil kopico priložnosti

Prvi del prvega polčasa v Brasilii je bil povsem v znamenju Cristiana Ronalda, ki je neprestano pretil ganski obrambi. Že v 5. minuti je opazil, da vratar Fatau Dauda ni najbolje postavljen, zvito ustrelil proti golu in zadel prečko. Sedem minut pozneje je nevarno sprožil s prostega strela, še najlepšo priložnost pa je zapravil v 19. minuti, ko mu je kot na pladnju z desne strani žogo dostavil Ruben Amorim. Superzvezdnik Reala je iz neposredne bližine povsem neovirano prišel do strela z glavo, a je žogo poslal naravnost v Daudo.

Gyan najnevarnejši Ganec
Ganci so bili precej manj nevarni, tu in tam so si priigrali kakšno polpriložnost. V 19. minuti - hip zatem, ko je Ronaldo zapravil strel z glavo - se je Asamoah Gyan kot blisk znašel pred vrati Beta in z močnim strelom po sredini izsilil obrambo portugalskega vratarja. Gyan je bil blizu zadetka tudi štiri minute pozneje, ko je z glavo okroglo usnje poslal v opreznega Beta.

Portugalci povedli z avtogolom Boya
V 31. minuti se je izid vendarle spremenil, žogo pa je v lastno mrežo poslal nespretno poslal John Boye. Pred vrata je uporaben predložek poslal Miguel Veloso, Boye pa je žogo slabo zadel, tako da se je ta odbila od prečke in vratnice ter pristala v golu.

Gyan postal najboljši afriški strelec
Ganci so v drugem polčasu zaigrali precej bolje, pogumno so stopili na portugalsko polovico, igralec, okoli katerega se je vse vrtelo, pa je bil Gyan. V šesti minuti nadaljevanja se mu je odprlo nekaj prostora pred vrati nasprotnika, s silovitim strelom je za las zgrešil Betov gol. Uspešnejši je bil v 57. minuti, ko je po natančnem predložku Kwadwa Asamoaha z leve strani iz neposredne bližine z glavo žogo poslal v mrežo in dosegel že šesti zadetek na svetovnih prvenstvih. S tem je Gyan postal najboljši afriški strelec vseh časov na svetovnih prvenstvih.

Ronaldo izkoristil darilo Daude
Ganci so za napredovanje - Nemčija je z golom Thomasa Müllerja vodila proti Američanom - potrebovali le še zadetek. Večkrat so pritisnili na portugalska vrata, izjemno priložnost je s strelom z glavo iz neposredne bližine zapravil Majeed Waris, ki bi lahko že kmalu zatem zadel za preobrat. Portugalci se sicer niso predali, še naprej so občasno nevarno zapretili, v 80. minuti pa jim je vendarle uspelo še drugič zatresti gansko mrežo. Strelec? Cristiano Ronaldo. 29-letni zvezdnik je izkoristil darilo Daude in z levico hladnokrvno zaključil za 2:1. V zadnjem delu tekme sta se Ronaldu ponudili še dve izjemni priložnosti za zadetek, a se izid ni več spremenil.

Skupina G, 3. krog:
PORTUGALSKA - GANA 2:1 (1:0)
Boye 31./ag, Ronaldo 80.; Gyan 57.

Portugalska: Beto (89./Eduardo), J. Pereira (62./Varela), Pepe, Alves, Carvalho, Veloso, Moutinho, Nani, Amorim, Eder (69./Vierinha), Ronaldo.

Gana: Dauda, Afful, Boye, Mensah, Asamoah, Atsu, Badu, A. Ayew (81./Wakaso), Rabiu (76./Acquah), Waris (71./J. Ayew), Gyan.

Sodnik: Nawaf Shukralla (Bahrajn)

Lestvica:                       
NEMČIJA         3  2 1 0  7:2  7
ZDA             3  1 1 1  4:4  4
--------------------------------
PORTUGALSKA     3  1 1 1  4:7  4
GANA            2  0 1 2  4:6  1
                                

Slovo Ronalda in Portugalske z zmago