Guillermo Ochoa v zadnjih treh sezonah v dresu Ajaccia zbral največ obramb izmed vseh vratarjev v velikih petih evropskih nogometnih ligah. Življenjska predstava se bo Memu tudi bogato obrestovala, saj  bo s 1. julijem postal prost igralec. Foto: Reuters
Guillermo Ochoa v zadnjih treh sezonah v dresu Ajaccia zbral največ obramb izmed vseh vratarjev v velikih petih evropskih nogometnih ligah. Življenjska predstava se bo Memu tudi bogato obrestovala, saj bo s 1. julijem postal prost igralec. Foto: Reuters
Analiza prvega polčasa tekme Brazilija - Mehika
Analiza drugega polčasa tekme Brazilija - Mehika

28-letni vratar iz Guadalajare je bil več kot zasluženo izbran za najboljšega igralca prve tekme 2. kroga med Brazilijo in Mehiko, ki je kljub izidu 0:0 poskrbela za izredno dinamično in privlačno igro. Z osmimi obrambami je "Memo" Ochoa poskrbel za hladno prho gostiteljev prvenstva in hkrati izredno okrepil samozavest Mehičanov, obe reprezentanci pa imata zdaj po štiri točke in zasedata vrh skupine A.

Malo slavja, nato pa delo za naprej
"Zdaj gremo naprej. Sicer bom proslavil s soigralci in svojo družino, toda nato gremo naprej, saj nas čaka še dolga pot. Hvala Bogu sem ubranil tiste strele, a zdaj me čaka še veliko dela," je bil presrečen in hkrati zadržan po življenjski predstavi Guillermo Ochoa, ki je prikazal najboljšo tekmo med vratarji na 20. svetovnemu prvenstvu v nogometu.

Velika ura tudi za mehiškega selektorja
"Ne morem se spomniti kakšnega drugega vratarja, nekoga, ki bi naredil to, kar je nocoj uspelo Memu. Nekaj vrhunskih obramb, vlil je zanesljivost obrambi in celotnemu moštvu, ko smo to najbolj potrebovali in hkrati poskrbel za samozavest," je svojega prvega moža hvalil mehiški selektor Miguel Herrera. "El Tri" je prevzel šele novembra kot začasni selektor s preprosto nalogo - po katastrofalnih kvalifikacijah v dodatnem boju premagati Novo Zelandijo in se uvrstiti na svetovno prvenstvo.

S skupnimi 9:3 se je veteranu mehiškega klubskega nogometa uspelo prebiti v Brazilijo in si tako zagotoviti novo službo. Na prijateljskih tekmah je Herrera zgradil nov sistem, hkrati pa prisilil zvezdnike k premisleku, s košarico Carlosu Veli pa je celotni pritisk 120-milijonov Mehičanov prevzel nase.

Med trojico enakovrednih odločila mirnost
Ena ključnih dilem za 46-letnega selektorja z vzdevkom Piojo (Uš) je bila ravno izbira prvega vratarja, saj imajo Mehičani tri zelo enakovredne čuvaje mreže, ob Ochoi še Jesusa Corono in Alfreda Talavero. "Za Mema smo se odločili, ker je bil mirnejši od preostalih dveh, zaradi česar je malce boljši. S svojim odnosom je potrdil pravilnost odločitve in zdaj uživa v igranju, potem ko je bil na prejšnjih dveh svetovnih prvenstvih na klopi," je še dodal Herrera, ki pa se zaveda, da zdaj čaka Mehičane nevarna Hrvaška.

Scolari hvalil Ochoo in tudi svoje izbrance
Domača brazilska javnost nad predstavo ni bila navdušena in razočaranje je bilo vidno tako na obrazih nogometašev kot strokovnega štaba, vseeno pa se je selektor Felipe Scolari na začetku pošalil: "Ni mi bil všeč mehiški vratar." Vseeno je "Veliki Filip" pošteno priznal, da je ravno Ochoa razlog, da so Brazilci prvič po letu 194 remizirali z 0:0 (proti Jugoslaviji): "Ochoa je bil spektakularen. Miren, hladen, zna igrati, vedno na pravem mestu." Ravno prej omenjeni statistični sladkorček daje upanje selecau: na Švedskem so v skupini brez golom remizirali z Anglijo, nato pa prvič postali svetovni prvaki v nogometu.

"Po mojem mnenju je moštvo igralo vsaj 10 odstotkov bolje kot proti Hrvaški. Moje moštvo deluje vse bolj in bolje, a imamo še veliko rezerv pri igri. Sem bil kar zadovoljen s tem, kar sem videl na igrišču," je bil optimističen Scolari. V nadaljevanju je prekaljeni trener rojakom podelil nekaj nasvet za umiritev evforije: "V Braziliji marsikdo zmotno misli, da drugi igralci niso tako dobri kot naši, toda danes so igrali tako dobro kot mi."

Največja hiba - kraljestvo za strelca
"Preprosto nam manjkajo goli, imeli smo tri ali štiri velike priložnosti, a je odločil vratar,"
je Scolari posredno omenil največjo hibo Brazilije - napad, v katerem je nevidni in neučinkoviti Fred ob zamenjavi postal tarča žvižgov. A v tolažbo ostane Brazilcem granitna obramba, saj so dopustili le tri strele v okvir vrat Julia Cesarja.

"Nismo padli. Mehika ima odlično moštvo z odličnimi igralci. V nekaterih trenutkih nismo imeli sreče, njihov vratar je imel izjemno tekmo. Vse bo v redu, to se zgodi na svetovnem prvenstvu. Močno verjamemo vase, saj je celotna država z nami," je bil po remiju samozavesten David Luiz. Brazilija je tako še na 39. zaporedni tekmi na domačih tleh ostala neporažena, izgubila ni tako že 12 let, a Mehika je potrdila največjo brazilsko hibo, ki je, zgodovinsko gledano, celo neverjetna - neučinkovitost.

Videoanaliza: Ochoa nad golovo črto zadržal strel Neymarja

Analiza prvega polčasa tekme Brazilija - Mehika
Analiza drugega polčasa tekme Brazilija - Mehika