Veliko veselje Angležev po uspešnem razpletu 11-metrovk. Foto: Reuters
Veliko veselje Angležev po uspešnem razpletu 11-metrovk. Foto: Reuters
Harry Kane
Harry Kane je v 57. minuti povedel Anglijo v vodstvo. Foto: Reuters
Yerry Mina
Veselje Yerryja Mine po izenačenju v 93. minuti. Foto: Reuters

11-metrovke so prvi izvajali Južnoameričani in zadeli uvodne tri strele. Pri Angležih v tretji seriji ni bil uspešen Jordan Henderson (David Ospina je njegov strel v levo vratarjevo stran ubranil) in veliko angleških navijačev je takrat verjetno že začelo razmišljati, da se znova ne bo končalo po njihovih željah. Vendar so v naslednji seriji le dočakali tudi zapravljen kolumbijski strel: Mateus Uribe je imel smolo, da se je žoga ustavila v prečki.
Ko je tudi naslednji strelec Kolumbije Carlos Bacca neuspešno opravil svojo nalogo (vratar Jordan Pickford je ubranil njegov strel po sredini), so delnice Anglije silovito poskočile. Eric Dier je imel nato zaključno žogo za zmago in jo izkoristil, čeprav tudi Ospina ni bil daleč od obrambe.
Anglija je v prejšnjih treh izvajanjih 11-metrovk na svetovnih prvenstvih vselej klonila (leta 1990 v polfinalu proti Zahodni Nemčiji, leta 1998 v osmini finala proti Argentini in leta 2006 v četrtfinalu proti Portugalski), tudi na evropskih prvenstvih pa so bile 11-metrovke zanjo mora. V štirih poskusih je napredovala samo enkrat.

Angleži se bodo v četrtfinalu v soboto ob 16.00 v Samari pomerili s Švedi, ki so z 1:0 izločili Švicarje. Pri Kolumbijcih, ki so imeli na moskovskem stadionu Spartak veliko podporo svojih navijačev, v postavi zaradi poškodbe noge ni bilo prvega zvezdnika Jamesa Rodrigueza, ki je tekmo spremljal s tribune.

Mina podaljšek izsilil v 93. minuti
V 57. minuti, v času, ko je bilo na zelenici največ živčnosti (sodnik Mark Geiger je od 52. do 69. minute pokazal šest rumenih kartonov), je Anglija povedla z 0:1. Z 11 metrov je po sredini vrat zadel Harry Kane, potem ko ga je v kazenskem prostoru na nepravilen način ustavil Carlos Sanchez. Napadalec Tottenhama je s šestimi goli najboljši strelec svetovnega prenstva. V 63. minuti bi kmalu povišal vodstvo Dele Alli, njegov poskus z glavo je šel za las čez vrata.
Ko je že kazalo, da bodo Angleži napredovali v četrtfinale po rednem delu, pa je v 93. minuti Kolumbija izenačila in izsilila podaljšek. Po strelu iz kota je z glavo mrežo zatresel Yerry Mina. To je bil že tretji zadetek branilca Barcelone na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Svoj prvi kot na tekmi so Kolumbijci izvajali, potem ko je Pickford imenitno ubranil Uribejevo "bombo" od daleč.


Kolumbija je bila blizu izenačenju že v 81. minuti, ko je žogo ukradel rezervist Bacca in jo podal Juanu Cuadradu, vendar je ta iz ugodnega položaja streljal previsoko.
V podaljšku so bili nekoliko nevarnejši Angleži, toda izid se ni spremenil. Rezervista Danny Rose in Dier sta zgrešila okvir vrat.
Dier: Nismo bili panični, bili smo pripravljeni
"Težko se je pobrati po takšnem šoku v končnici rednega dela tekme, toda zavedali smo se, da moramo ostati mirni. Nismo bili panični, bili smo pripravljeni. Pred izvajanjem zadnje 11-metrovke sem seveda čutil nekaj živčnosti, saj v podobnem položaju še nikdar nisem bil, toda vedel sem, da moram zadeti po zapravljeni priložnosti z glavo ob koncu podaljška,"
je po zmagi dejal Dier.
Selektor Gareth Southgate je dodal: "Mislim, da smo si zaslužili napredovanje. Pokazali smo neverjetno trdoživost po velikem razočaranju v sodnikovem podaljšku. To je poseben trenutek za nas."

V uvodnih 45 minutah malo priložnosti
V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost za zadetek Kane, ki je v 16. minuti po predložku Kierana Trippierja z desne strani na oddaljenejši vratnici iz neposredne bližine poskusil z glavo, vendar premalo natančno. Predložek je bil premočan, žoga je zletela prek vrat.

V 42. minuti je Trippier streljal s prostega strela malo mimo vrat. Anglija je imela do odmora več od igre, toda njeni napadi so bili jalovi. Kolumbijci so bili disciplinirani, dobro so ustavili vezno vrsto tekmecev in zaprli poti do vrat.

Kolumbijci upali na ponovitev leta 2014
Kofetarji
so po zmagi nad Poljsko v drugem krogu predtekmovanja s 3:0 začutili, da lahko ponovijo dosežek s prejšnjega SP-ja, ko so v osmini finala izločili Urugvajce in se prvič uvrstili v četrtfinale. Na koncu jim ni uspelo. Tudi Angleži so bili pred tekmo polni optimizma. Southgate je na igrišče poslal isto začetno postavo kot v prvem krogu proti Tuniziji, ko je Anglija v sodnikovem podaljšku slavila z 2:1. Dele Alli se je po počitku na zadnjih dveh tekmah (imel je poškodovano stegensko mišico) vrnil v vezno vrsto. V napadu je bil ob Kanu do menjave v 88. minuti še Raheem Sterling.

Osmina finala

Kolumbija – ANGLIJA 4:5 (1:1, 0:0) - po 11-metrovkah
44.190; Mina 93.; Kane 57./11-m
11-m: Falcao , Cuadrado , Muriel , Uribe (prečka), Bacca (Pickford brani); Kane , Rashford , Henderson (Ospina brani), Trippier , Dier
Kolumbija: Ospina; Arias ( 116./C. Zapata), D. Sanchez, Yerry Mina, Mojica; C. Sanchez ( 79./Uribe), Barrios , Lerma ( 61./Bacca ); Quintero ( 88./Muriel), Cuadrado ; Falcao .

Anglija: Pickford; Walker ( 113./Rashford), Stones, Maguire; Trippier, Dele Alli ( 81./Dier), Henderson , Lingard , Young ( 102./Rose); Sterling ( 88./Vardy), Kane.

Sodnik: Mark Geiger (ZDA)