Lionel Messi si tako zelo želi, da bi reprezentančno kariero sklenil z naslovom svetovnega prvaka, a ta cilj se zdi trenutno močno močno oddaljen. Foto: Reuters
Lionel Messi si tako zelo želi, da bi reprezentančno kariero sklenil z naslovom svetovnega prvaka, a ta cilj se zdi trenutno močno močno oddaljen. Foto: Reuters
Kakšno enajsterico bo na tekmi proti Islandiji sestavil Zlatko Dalić? Foto: Reuters
Danski selektor Age Hareide je prejšnji mesec z nekaterimi izjavami vznemiril francoske nogometaše. Foto: Reuters

Glede na programsko shemo ga najdete na kanalih:

• Telemach – 151;

• Telekom – 702;

• T 2 – 17;

• A1 – 301.
Avstralija mora premagati energični Peru, hkrati pa upati, da bo Francija premagala Dansko, s čimer bi se v osmino finala prebili "socceroos". Foto: Reuters
Danci se ne bojijo Francozov

V Argentini je v ponedeljek splošna stavka, naperjena proti politiki predsednika Mauricia Macrija, ohromila življenje, država je zaradi slabega gospodarskega položaja že tako na kolenih, toda to ni nič v primerjavi z obupom, ki bi Argentince zajel v primeru zgodnjega argentinskega slovesa v Rusiji.

Novembra 4:2 za Nigerijo
Toda Argentina ima kljub le eni osvojeni točki še vedno kar lepe možnosti za napredovanje: premagati mora Nigerijo in upati, da Islandija ne bo visoko premagala Hrvaške. Reprezentanci Argentine in Nigerije sta se na SP-jih srečali štirikrat, vedno v skupinskem delu, vedno pa je Argentina zmagala z golom razlike. Na novembrski prijateljski tekmi je bilo 4:2 za Nigerijo, vendar Lionel Messi ni igral. Ciniki bi rekli, da ga tudi na tem prvenstvu ni opaziti. Na tekmi proti Islandiji je zgrešil 11-metrovko, proti Hrvaški je bil igralec, ki je tako genialen v dresu Barcelone, videti povsem obupan.

"To je naš prvi od petih finalov, ki jih bomo igrali," je dan pred odločilno tekmo skušal biti optimističen selektor Jorge Sampaoli, ki mu pošteno gori pod nogami in bržkone ne bi mogel ostati na stolčku v primeru ekspresnega izpada. "Prepričan sem, da bomo videli najboljšo možno Argentino," je zagotovil Sampaoli.

Ali Mascherano in Messi res sestavljata prvo postavo?
Prav neverjetno, kako nebogljen je celoten argentinski napad, za katerega bi pred SP-jem marsikdo dejal, da je najboljši med vsemi. Selektor Sampaoli je na udaru kritik, njegov orkester je za zdaj razglašen. Argentini se le leta 2002 ni uspelo prebiti iz skupinskega dela. Zmaga je zdaj nujna, Sampaoli bo moral tvegati.

Ob tem je moral Javier Mascherano na novinarski konferenci pojasniti, ali res zdaj on in Messi sestavljata prvo postavo in sistem, s katerim bo zaigral La Albiceleste. "Vedno sem veliko govoril s trenerskim osebjem, tako pri Barceloni kot v reprezentanci," je dejal El Jefe Mascherano, katerega vpliva sicer ni mogoče zanikati. Intezivne pogovore z igralci je potrdil tudi Sampaoli: "Vedno sem veliko govoril z igralci, ker jih skušam povleči še bolj v načrte moštva. Skozi celotno mojo trenersko kariero, sem se vedno učil od igralcev."

Sistem 4-4-2 z Di Mario in Higuainom
Glede na poročila novinarjev, ki spremljajo priprave v mestecu Bronici v okolici Moskve, se potrjujejo nekatere pričakovane menjave v začetni postavi. V vratih grešnega kozla Willyja Caballera menja Franco Armani, ki bo nocoj debitiral v dresu Argentine. Postavitev v polju bo klasičnih 4-4-2, na sredini se je našlo mesto za Everja Banego, ki bo deloval v navezi z Mascheranom, na krilo se vrača Angel Di Maria. V konici napada bo Sergia Aguera zamenjal Gonzalo Higuain, s katerim se je Messi skozi reprezentančno kariero še najbolje ujel. Edino vprašanje je, ali bo Enzo Perez 100-odstotno nared, kar v ponedeljek še ni bil. Stavi se tako na preverjene nosilce in tudi prijatelje Messija, medtem ko je od mlajših mesto v začetni enajsterici zadržal le levi bočni branilec Nicolas Tagliafico.

Hrvaška tudi z rezervisti po tri točke
V skupini C si je Hrvaška najverjetneje že zagotovila 1. mesto v skupini. Nigerija mora za zanesljivo napredovanje premagati Argentino, remi zadostuje, če Islandija ne premaga Hrvaške za dva gola. Argentinci, logično, niso prav veseli, da bo Hrvaška proti Islandiji igrala z rezervisti, a hrvaški selektor Zlatko Dalić odgovarja. "Ne vem, kaj govori Argentina, zanima me le Hrvaška. Če ne bi zmagali na prvih dveh tekmah, nihče ne bi govoril o nas. Pripravili se bomo kot na vsako tekmo, želimo tri točke."

Boleč spomin na lanski junij
Dalić začetne postave ni želel razkriti, o primerjavah s selekcijo 1998 pa: "Precej drugače je kot takrat. Igralci so zdaj v velikih klubih, Realu, Barceloni, Juventusu. Težko bo ponoviti 3. mesto, bomo pa poskušali." Spomnimo, da je lani junija Islandija v kvalifikacijah Hrvaško premagala z 1:0 in na koncu so morali Hrvatje na dodatne kvalifikacije: "Pokvarili so nam počitnice in bili smo frustrirani. Radi bi se oddolžili za ta poraz," je povedal vezist Milan Badelj.

Hareide podžgal Francoze
V skupini C bo v ospredju evropski derbi med Dansko in Francijo. Didier Deschamps bo precej premešal postavo, saj si je Francija že zagotovila napredovanje, bo pa verjetno želela osvojiti prvo mesto v skupini, da se v osmini finala izogne Hrvaški. Za prvo mesto ji zadostuje že remi. Dodaten motiv bodo besede danskega selektorja Ageja Hareideja, ki je prejšnji mesec francosko reprezentanco označil z besedami "nič posebnega", obregnil pa se je tudi ob pričesko Paula Pogbaja. Vezist Corentin Tolisso: "O tem smo govorili in želimo mu dokazati, da se moti."

Dancem zadostuje remi, a gredo na zmago
Tolisso je potrdil, da se Francozi ozirajo tudi na tekmeca v osmini finala: "Poskusili se bomo izogniti Hrvaški, saj je v skupini D Hrvaška najnevarnejši tekmec." Napadalec Antoine Griezmann po dolgi sezoni ni več v najboljši formi, a zagotavlja: "Vedno boljši bom. Podobno je bilo na evropskem prvenstvu 2016. Najboljši sem bil v izločilnih bojih." Dancem za napredovanje resda zadošča točka, a igrali bodo na zmago, pravi Age Hareide: "Ni dobro začeti tekme z mislijo na remi, saj je ekipa potem preveč pasivna." Zaradi kartonov ne bo igral Yussuf Poulsen, veliko pa bo odvisno od navdiha Christiana Eriksena, ki je na zadnjih 20 reprezentančnih tekmah zabil 17 golov.


SP v nogometu, 3. krog predtekmovanja
SKUPINA C, torek ob 16.00:
DANSKA - FRANCIJA (Moskva - Lužniki) prenos na TV SLO 2

Verjetni postavi:
Danska: Schmeichel, Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Stryger Larsen, Delaney, Schöne, Braithwaite, Eriksen, Sisto, N. Joergensen.

Francija: Mandanda, Sidibe, Varane, Kimpembe, Lucas, Kante, N'Zonzi, Dembele, Griezmann, Lemar, Giroud.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)

AVSTRALIJA - PERU (Soči) prenos na MMC TV in TV Maribor

Verjetni postavi:
Avstralija: Ryan, Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich, Jedinak, Mooy, Leckie, Rogic, Kruse, Arzani.

Peru: Gallese, Advincula, Ramos, Santamaria, Trauco, Tapia, Yotun, Carrillo, Cueva, Flores, Guerrero.

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)

Lestvica:                           
FRANCIJA            2  2 0 0  3:1  6
DANSKA              2  1 1 0  2:1  4
AVSTRALIJA          2  0 1 1  2:3  1
PERU                2  0 0 2  0:2  0
SKUPINA C
Danska potrebuje točko proti Franciji, ki je že napredovala, sočasno zmaga severnjakom prinaša osvojitev skupine. Če Danci izgubijo, se odprejo vrata za Avstralijo, ki mora premagati odpisani Peru. Obstaja teoretična možnost za napredovanje Dancev ob tesnem porazu z velikim številom golov (2:3), sočasno pa Avstralci slavijo le z 1:0.

 

SKUPINA D, torek ob 20.00:
ISLANDIJA - HRVAŠKA (Rostov) prenos na MMC TV in TV Maribor

Verjetni postavi:
Islandija: Halldorsson, Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Magnusson, Gisslason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason, Sigurdarson, Finnbogason.

Hrvaška: L. Kalinić, Jedvaj, Ćaleta-Car, Vida, Pivarić, Badelj, Bradarić, Perišić, Kovačić, Pjaca, Kramarić.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

NIGERIJA - ARGENTINA (St. Peterburg) prenos na TV SLO 2

Verjetni postavi:
Nigerija: Uzoho, Balogun, Troost-Ekong, Omeruo, Moses, Mikel, Ndidi, Idowu, Etebo, Musa, Iheanacho.

Argentina: Armani, Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico, Perez, Banega, Mascherano, Di Maria, Messi, Higuain.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Lestvica:                           
HRVAŠKA             2  2 0 0  5:0  6
NIGERIJA            2  1 0 1  2:2  3
ISLANDIJA           2  0 1 1  1:3  1
ARGENTINA           2  0 1 1  1:4  1
                                    
 
SKUPINA D
Hrvaška je naprej in skorajda tudi osvojila skupino. Nigerija za zanesljivo napredovanje mora premagati Argentino, remi zadostuje, če Islandija sočasno ne premaga ognjenih za 2 gola. Za Argentince in Islandce šteje le zmaga, pri čemer morajo gavči slaviti z golom več kot vikingi.

Glede na programsko shemo ga najdete na kanalih:

• Telemach – 151;

• Telekom – 702;

• T 2 – 17;

• A1 – 301.
Danci se ne bojijo Francozov