Angleži so se brez večjih težav uvrstili na letošnji SP, kjer pa bodo težko segli po najvišjih mestih. Foto: Reuters
Angleži so se brez večjih težav uvrstili na letošnji SP, kjer pa bodo težko segli po najvišjih mestih. Foto: Reuters
Belgijci imajo poimensko eno najboljših reprezentanc na letošnjem SP-ju. Foto: Reuters
Tunizijci so nazadnje na SP-ju igrali leta 2006 v Nemčiji, kjer so obstali v skupinskem delu tekmovanja. Foto: Reuters
Izbrana vrsta Paname bo prvič nastopila na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Angležem se je uspelo izogniti nekaterim največjim reprezentancam v svetu nogometa, a kljub vsemu ne gre podcenjevati moči njihove skupine, v kateri so še Belgija, Panama in Tunizija. Zlasti Belgijci znajo biti velik trn v peti varovancev Garetha Southgata, saj so za njimi več kot uspešne kvalifikacije, je pa res, da ekipni duh v zadnjem času zaradi kritik Kevina De Bruyneja na delo selektorja Roberta Martineza nekoliko peša.

Stavnice na prvi dve mesti v skupini uvrščajo Anglijo in Belgijo, a zagotovo lahko presenetijo tudi nogometaši iz Paname in Tunizije. Panama ima dobro organizirano ekipo in izkušenega selektorja Hernanda Daria Gomeza, Tunizija, ki je osvojila svojo kvalifikacijsko skupino za svetovno prvenstvo, pa ima starega znanca iz Premier lige.

Postave Belgije, Paname, Tunizije in Anglije.


Belgija: Nasičena z vrhunskimi nogometaši

Poimensko Belgija zagotovo spada v sam vrh svetovnega nogometa. A Belgija nima le odlične reprezentance, ima tudi dobrega selektorja Roberta Martineza, za nameček je tu še njegov pomočnik, nekdanji nogometni superzvezdnik Thierry Henry. V kvalifikacijah so Belgijci dosegli kar 43 zadetkov, od teh jih je 11 dosegel Romelu Lukaku. Reprezentanca je na vseh položajih izjemno močna. V vratih je zanesljivi Thibaut Courtouis, v obrambi kraljujejo Toby Alderweireld, Thomas Meunier (5 zadetkov v kvalifikacijah!) in Jan Vertonghen, in kaj sploh reči o vezni vrsti, v kateri sta Eden Hazard in Kevin De Bruyne, ena izmed najboljših nogometašev Premier lige! Martinezovi varovanci v skupinskem delu ne bi smeli imeti veliko dela za napredovanje, kjer bodo poskušali izboljšati do danes belgijsko najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih - četrto mesto na SP-ju v Mehiki leta 1986. To bo za Belgijo sicer že 13. udeležba na SP-jih

Panama: Najboljši strelec je bil - branilec
Novinci na SP-jih so nogometaši Paname. Srednjeameriški prvak iz leta 2009 v svojih vrstah nima zvenečih imen, a je kvalifikacije končal pred favoriziranimi ZDA. Glavna pomanjkljivost Paname je neučinkovitost v napadu, reprezentanca je v kvalifikacijah zadela samo 9 golov. Njihov najpomembnejši igralec je vratar Jaime Penedo, ki je sicer s 130 nastopi za člansko izbrano vrsto tudi najizkušenejši. Panama je v kvalifikacijah štirikrat ohranila mrežo nedotaknjeno, zasluge gre v največji meri pripisati 36-letnemu vratarju, ki se je nekajkrat izkazal z zares izjemnimi obrambami. Nekaj zaslug ima tudi Roman Torres, ki je bil z dvema zadetkoma v kvalifikacijskem ciklusu najboljši strelec svoje reprezentance - kar zanimiv podatek, glede na to, da gre za osrednjega branilca. Po dva zadetka je v kvalifikacijah dosegel tudi Gabriel Torres, ki obrambam nasprotnika preglavice povzroča predvsem s svojo hitrostjo.

Tunizija: Mučno iskanje pravega ravnovesja
V skupini so tudi zmagovalci afriškega Pokala narodov iz leta 2004, kar pa je njihov zadnji odmevnejši dosežek. Odtlej Tunizijci nikakor ne najdejo pravega ravnovesja med izkušenostjo in mlado zagnanostjo. Glavnina reprezentance igra v francoskih prvi in drugi ligi, selektor pa je Nabil Maalul, ki je v trenerski karieri od leta 1997 do danes izgubil samo 26 tekem. V članski izbrani vrsti Tunizije je zagotovo najodmevnejše ime Ajmen Abdennour, robustni branilec, ki si kruh služi pri Olympiquu iz Marseilla. Pomemben člen je tudi nekdanji vezist Sunderlanda Vahbi Kazri, ki je leta 2016 zadel pravo krasotico proti Chelseaju in Courtoisu. Lahko belgijskega vratarja premaga tudi v Rusiji?

Anglija: Oh, ti Angleži ...
Mediji in nogometni poznavalci na vsakem velikem tekmovanju Angleže uvrščajo med širše, včasih celo ožje favorite za končno slavje, česar pa Otočani vsakič znova ne upravičijo. Letos bodo v Rusiji skušali izboljšati izide z zadnjih svetovnih prvenstev, kjer so pogoreli. Pravzaprav se bodo prvič po letu 2006 skušali prebiti v četrtfinale. Selektor Gareth Southgate, ki je sestavil precej mlado reprezentanco, verjame, da so njegovi varovanci tega sposobni. A kaj, ko Angleže že vrsto let 'tepe' predvsem en položaj na zelenici - med vratnicama. Joe Hart se ni uvrstil v ekipo, v Rusiji bo angleška vrata najverjetneje branil 24-letnik iz Evertona Jordan Pickford. Poimensko se ekipa niti pod razno ne more kosati z reprezentanco, ki je, denimo, nastopila na Euru 2004, po mnenju številnih eno najboljših angleških reprezentanc v vsej zgodovini, a prav to je lahko tudi njena največja prednost. Obramba bi lahko bila boljša, tudi vezna vrsta ima kar nekaj pomanjkljivosti, a v napadu so Angleži izjemno močni. Marcus Rashford, Raheem Sterling in najboljši angleški napadalec v Premier ligi (ter novopečeni kapetan reprezentance) Harry Kane spadajo v sam svetovni vrh.

Upi angleških navijačev bodo najverjetneje znova (ne)upravičeno zrasli. Navsezadnje se je na večjih tekmovanjih angleška gora vselej močno tresla, vsakič pa se je rodila le miška. Kakšnih večjih tektonskih premikov angleške reprezentance na letošnjem svetovnem prvenstvu ne gre pričakovati.

StatistikaBelgijaPanamaTunizijaAnglija
Fifina lestvica3552112
Nastop131515
Največji uspeh4. mesto (1986)/skupinski delprvak (1966)
KapetanEden HazardFelipe BaloyAjmen MatlutiHarry Kane
Najboljši strelecRomelu Lukaku (27)Luis Tejada in Blas Perez (43)Jusef Msakni (14)Danny Welbeck (16)
Stavnice
Osmina finala1,08310,00 5,00 1,12
Zmaga v skupini1,8341,00 13,002,20
Naslov prvaka12,001001,00751,0017,00


Opombe:
- Fifina lestvica: zdajšnja uvrstitev vsakega udeleženca skupine;
- nastop: število nastopov na SP-jih, vključno z Rusijo 2018;
- stavnice: koeficienti so postavljeni za preboj v izločilne boje (osmina finala), zmago v skupini in za zmago na celotnem turnirju.